Açık kaynaklı bir işletim sistemi ya da yazılım kullanmaya başladıktan sonra elbette farkılıklar yaşayacaksınız.
Kısaca bahsetmek gerekirse;
Yılların getirdiği alışkanlıkları yıkmak zorundasınız.
Her şey hayal ettiğiniz gibi gelişmeyebilir.
Windows'un çok geniş oyun desteği. (Steam sayesinde bu büyük farklılık yakında kapanacak) *
Sabır.
Son maddeyi tek kelimede özetlemek olmaz. Sabır değişikliğin en temel gereksinimidir. Kendinizi sabretmeye alıştırmalısınız. Açık kaynakta istemeden de olsa yapacağız bir hata bir anda onu gözünüzde bitirir ve eskiye dönüş yapmak isterseniz.
Açık kaynağa olan destek ve yardımlaşma şekilleri sıradanlığın çok ötesindedir. Bir sorunu çözmeniz bazen günlerce sürebilir ve bu çözdüğünüz sorun temeli başkaları için de çözüm olabilir. Yani, hiç farkında bile olmadan açık kaynağa destek vermiş sayılırsınız.
* Valve tarafından geliştirilen Steam OS'da Linux çekirdeği üzerine inşa ediliyor. Benchmark ve FPS testlerine bakacak olursak henüz beta aşamasında olan bir sistemin Windows ile arasında neredeyse minicik bir fark kalmış durumda.
Sevgili Onedio, altyapınızda kullandığınız yazılım açık kaynak kodlu, çünkü bedava. Para ödemiyorsun. Linux sunucularda host ediyorsun, çünkü bedava. Para ödemiyorsun. Yatayda genişleyen bir yapıda MS Server 2012 lisansı host başına kimbilir sana kaça mal olurdu? İşini açık kaynaklı-bedava yazılımlarla yapman, senin açık kaynağı desteklediğin anlamına gelmiyor. İşini daha ucuza hallettiğin anlamına geliyor. Gerçekten açık kaynak camiasına destek veriyorsanız, GitHub'da insanlara fayda sağlayan projelerinizi görmek isteriz. Mevcut projelere yeni özellikler getiren commit'ler de kabulümüzdür.
15 yıl oldu. ilk debian potato sonrasında ubuntu, fedora ve fedoranın en son Heisenbug sürümü... Kullanımı yeni başlayanlar için zor evet ama amaca yönelik istediğiniz kadar farklı çeşitte linux işletim sistemi var. Daha spesifik olanları tek amaca yönelik olanları da var. Misal firewall, print server, mail server, bazı tıbbi cihazların donanımını görsel bi arayüzden yönetmek için linux shell'i kullanılıyor.Aslında farkında olmadan zaten hayatımıza çokça girmiş durumda. Hatta modemlerde java yerine linux kullanılmaya başlandı. Çok az sistem kaynağı isteyen bir işletim sistemi. Tek eksiği son kullanıcılar tarafından daha popüler windowsa göre daha az tanınmış ve daha az kullanılıyor olması. Beleş olmasını söylemiyecem zira windows çıktığında crack'i de aynı gün çıkıyor. Windows penguenin tşaklarını yesin diyorum son söz olarak :)
ailecek archlinux seviyoruz ve kullanıyoruz. gülücük.