Sistemin Kölesi Olmaktan Vazgeçip Açık Kaynaklı Yazılımlar Kullanmak İçin 7 Kritik Neden

Açık kaynak kullanan bazı önemli servisler, işletim sistemleri ve yazılımlar.

Bunların birçoğunu zaten biliyor, tanıyoruz. Hadi gelin bunlara neden destek olmalıyız onlara birlikte bir göz atalım. 

Açık kaynak belki de dünyanın ihtiyacı olan yegane gerekliliklerinden birisidir. Aynı işi yapmalarına rağmen tonlarca programın ücretsiz halini açık kaynak tarafında bulmak mümkün. 

Şimdi neden açık kaynaklı bir işletim sistemi ve onlarda kullanılabilecek yazılımlar kullanmak önemli onları derleyeceğiz.

1. En önemlisi neredeyse her şeyi kullanabildiğiniz bir ortam.

Ubuntu ve türevleri terimini en acemi bilgisayar kullanıcıları bile duymuştur mutlaka. Açık kaynağın deyim yerindeyse ağababası Ubuntu ve türevleridir. 

Linux çekirdeği kullanan bir işletim sistemi türevi seçerek onu kendinize göre uyarlayabilirsiniz. 

Fikir vermesi adına hangi türev ne işe yarar özetleyelim; 

  • Ubuntu - performans ve gösteriş odaklıdır. 

  • Kubuntu - ultra performans ve göz alıcı bir görünüm deneyimi sunar. 

  • Xubuntu - eskimeye yüz tutmuş bilgisayarların tekrar hizmet etmesini sağlar. 

  • Lubuntu - 512 mb ramli bir bilgisayarınız varsa ve onun tekrar size hizmet etmesini istiyorsanız tercih edebileceğiniz bir türev.

Ubuntu'ya dair çok daha fazla bilgi almak için Wikipedia sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2. Geniş yazılım desteği.

Halihazırda kullanılan Windows ve Mac OS X işletim sistemlerindeki programların birçoğunu hatta hepsini, aynısı olmasa bile aynı işi yapabilecek programları kullanmamıza olanak sağlaması. 

Örnek vermek gerekirse;

  • Photoshop - Gimp

  • After Effects - Open Shot 

  • MS Office - Open Office, LibreOffice 

  • Outlook - Thunderbird, Nylas 

Soldaki yazılımlara tonlarca para ödemek zorunda kalırken, sağdaki yazılımların ücretsiz olması açık kaynağın güzelliğini gösteren etkenlerden birisi.

Madde bonusu: Ücretsiz alternatifleri daha önce içerik haline getirmiştik.

Günlük Hayatta Kullandığımız 7 Teknolojinin 7 Ücretsiz Alternatifi

3. Kullanılabilirlik.

  • Xfce, GNOME, Unity, KDE ve Cinnamon gibi birbirinden güzel, performans, görüntü ve kullanıcı odaklı masaüstü seçenekleri. 

  • Programların menülerinin neredeyse aynı olması. 

  • Gereksiz servislerin açık kaynaklı yazılımlarda, sistemlerde olmaması. 

  • Geniş tema desteği. 

  • Basit komutlarla özelleştirebilme kolaylığı. 

  • Geniş uygulama mağazası. 

Bu saydığımız 6 neden bile açık kaynak kullanmak için yeterlidir diye düşünüyorum.

4. Uzun süreli destek, sorunlara anlık çözüm bulabilme rahatlığı.

Öyle ki, yerli ve yabancı dilde aktif olarak binlerce web sitesi ve forumdan destek almak, sorun çözülene kadar bilgelerden mesajlar almak, üreticilerin işletim sistemleri ve yazılımlara verdiği Uzun Süreli Destek (LTS) açık kaynak kullanmak için yeterli nedenler olarak göze çarpıyor.

5. Basit kurulum ve kaldırma araçları.

Açık kaynağı deneyimlemek isteyenler bilgisayarlarındaki diğer işletim sistemlerini ve yazılımlarını silmek zorunda değiller. 

İsterseniz yanına kurabilirsiniz, isterseniz de komple diski temizleyerek yeni bir Linux derlemesi kurabilirsiniz. Tercih size bağlı.

6. Hızlı ve performans odaklı internet deneyimi.

Linux çekirdeğine özel derlemeler sayesinde Chrome, Opera, Firefox, Maxthon gibi tarayıcılar Windows ve Mac bilgisayarlara göre çok daha az kaynak tüketir. 

Windows ve Mac bilgisayarlarda muadilini bulmanın zor olduğu yazılımlar sayesinde en iyi Wifi kanallarını tespit etmenize yardımcı olacak araçlar ile çok daha hızlı ve performans odaklı deneyim yaşamanıza yardımcı olur.

7. Bulut platformlara entegre olabilme.

Geleceğin en önemli yeniliklerinden birisi elbetteki bulut ortamlar. Her ne kadar sakıncalı gibi görünseler de amacına uygun kullanımlar için çok ideal olan bu depolama servisleri açık kaynaklı araçlarla tam uyumlu çalışıyor. 

Kişisel fotoğraflarınız, proje odaklı çalışmalarınız ve daha birçok özellik Linux ve benzeri ağlarla çoktan entegre olmuş durumda.

7 kritik nedenden bahsettik bu yüzden olumsuz etkilerinden de bahsetmemiz gerekiyor.

Açık kaynaklı bir işletim sistemi ya da yazılım kullanmaya başladıktan sonra elbette farkılıklar yaşayacaksınız. 

Kısaca bahsetmek gerekirse; 

  • Yılların getirdiği alışkanlıkları yıkmak zorundasınız. 

  • Her şey hayal ettiğiniz gibi gelişmeyebilir. 

  • Windows'un çok geniş oyun desteği. (Steam sayesinde bu büyük farklılık yakında kapanacak) *

  • Sabır. 

Son maddeyi tek kelimede özetlemek olmaz. Sabır değişikliğin en temel gereksinimidir. Kendinizi sabretmeye alıştırmalısınız. Açık kaynakta istemeden de olsa yapacağız bir hata bir anda onu gözünüzde bitirir ve eskiye dönüş yapmak isterseniz. 

Açık kaynağa olan destek ve yardımlaşma şekilleri sıradanlığın çok ötesindedir. Bir sorunu çözmeniz bazen günlerce sürebilir ve bu çözdüğünüz sorun temeli başkaları için de çözüm olabilir. Yani, hiç farkında bile olmadan açık kaynağa destek vermiş sayılırsınız.

* Valve tarafından geliştirilen Steam OS'da Linux çekirdeği üzerine inşa ediliyor. Benchmark ve FPS testlerine bakacak olursak henüz beta aşamasında olan bir sistemin Windows ile arasında neredeyse minicik bir fark kalmış durumda.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
03.05.2016

Sevgili Onedio, altyapınızda kullandığınız yazılım açık kaynak kodlu, çünkü bedava. Para ödemiyorsun. Linux sunucularda host ediyorsun, çünkü bedava. Para ödemiyorsun. Yatayda genişleyen bir yapıda MS Server 2012 lisansı host başına kimbilir sana kaça mal olurdu? İşini açık kaynaklı-bedava yazılımlarla yapman, senin açık kaynağı desteklediğin anlamına gelmiyor. İşini daha ucuza hallettiğin anlamına geliyor. Gerçekten açık kaynak camiasına destek veriyorsanız, GitHub'da insanlara fayda sağlayan projelerinizi görmek isteriz. Mevcut projelere yeni özellikler getiren commit'ler de kabulümüzdür.

04.05.2016

Kurumsal anlamda olmayabiliriz ancak bireysel anlamda birçok Editor ve developer arkadaşlar olarak GitHub'da bulunuyoruz. Biraz araştırma yapsanız her şeye ulaşabilirsiniz.

03.05.2016

15 yıl oldu. ilk debian potato sonrasında ubuntu, fedora ve fedoranın en son Heisenbug sürümü... Kullanımı yeni başlayanlar için zor evet ama amaca yönelik istediğiniz kadar farklı çeşitte linux işletim sistemi var. Daha spesifik olanları tek amaca yönelik olanları da var. Misal firewall, print server, mail server, bazı tıbbi cihazların donanımını görsel bi arayüzden yönetmek için linux shell'i kullanılıyor.Aslında farkında olmadan zaten hayatımıza çokça girmiş durumda. Hatta modemlerde java yerine linux kullanılmaya başlandı. Çok az sistem kaynağı isteyen bir işletim sistemi. Tek eksiği son kullanıcılar tarafından daha popüler windowsa göre daha az tanınmış ve daha az kullanılıyor olması. Beleş olmasını söylemiyecem zira windows çıktığında crack'i de aynı gün çıkıyor. Windows penguenin tşaklarını yesin diyorum son söz olarak :)

04.05.2016

Şükela.

03.05.2016

ailecek archlinux seviyoruz ve kullanıyoruz. gülücük.

03.05.2016

Süper :)

TÜM YORUMLARI OKU (44)