Saniyede 100 Kuadrilyon İşlemle Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı TaihuLight ile Tanışın

Dünyada süper bilgisayar savaşları iyiden iyiye kızışıyor. Bu yarışta Çin de üzerine düşeni yaptı ve bir önceki süper bilgisayarın özelliklerini katlayan bir süper bilgisayar üretti. Detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Yeni bir rekor kırıldı.

Çinli mühendisler ürettikleri yeni süper bilgisayar ile rekorları alt üst ettiler.

Yeni canavarın adı: The Sunway TaihuLight

Çinli mühendisler bir önceki benzerinin hızını tam olarak üçe katlayan yeni bir süper bilgisayar ürettiler. The Sunway TaihuLight isimli bu bilgisayar tüm bilinenleri unutturacak cinsten.

Yeni bir teknoloji ile üretildi.

The Sunway TaihuLight'ın yaratıcıları sadece bu bilgisayar için geliştirdikleri yeni çip teknolojisi ile bu akıl sınırlarını zorlayan hıza ulaştılar.

Çalışmayı Çin'in Wuxi şehrinde bulunan Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi yürütüyor.

Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi'nin direktörü Dr. Guangwen Yang çalışmaları yönetiyor.

Dr. Guangwen Yang yaptıkları atılımı kendi sözleri ile anlatıyor.

“Ürettiğimiz bu dünyanın en hızlı süper bilgisayarının temelinde tamamen ülkemizde üretilen işlemciler yer alıyor. Sunway TaihuLight, geniş ölçekli bilgisayar tasarımı ve üretiminde Çin'in geldiği noktayı göstermektedir.'

TaihuLight'ın özellikleri baş döndürüyor.

TaihuLight'ın içinde 41 bin çip ve 26 işlemci çekirdeği bulunuyor. Bu da yaklaşık 10.7 milyon çekirdeğe karşılık geliyor.

Bu çekirdek sayısı ne anlama geliyor?

TaihuLight, bir önceki rekorun sahibi ve yine Çinli mühendislerin geliştirdiği Milky Way-2 isimli bilgisayarın saniyede 33,8 kuadrilyon işlem kapasitesini üçe katlıyor. Milky Way-2, yine Çin'de Savunma Teknolojisi Ulusal Üniversitesi'nde yer alıyor.

Amerika ne yapıyor?

Amerika'nın onaylanmış en hızlı bilgisayarı bir önceki en hızlı bilgisayar olan Milky Way-2'den 5 kat daha yavaş.

Obama geçen sene Milky Way-2'den 20 kat daha hızlı bir süper bilgisayar ürettiklerini açıklamıştı.

Ancak TaihuLight'ın açıklanmasına rağmen Amerika tarafından halen resmi bir açıklama yok. Dolayısıyla en hızlı bilgisayarlar halen Çin'de.

Türkiye'nin en hızlısı YTÜ Teknopark'ta bulunuyor.

Türkiye de süper bilgisayar için yatırımlar yapıyor; ama bu yatırımların sınırlı olduğu ortada. Ülkemizin en hızlı süper bilgisayarı saniyede 147 trilyon işlem yapabiliyor.

Süper bilgisayarların evrimi hakkında daha fazla bilgi için bu videoyu izleyebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
02.11.2016

Ttnet buna da akk koyar.

02.11.2016

8 haneli karmaşık şifremizi birkaç saniye içinde çözebilirler :D, askeri ve istihbarat için savaş üstünlüğü demek.

03.11.2016

günümüzde süper bilgisayar dediğimiz kavram, normal bilgisayarların paralel çalıştırılmasıyla elde edilen bir yapı. atıyorum 1000 tane bilgisayar (sunucu tipi tabiki) alıyorlar, bir odaya dolduruyorlar, uygun donanımlarla birbirlerine bağlıyorlar, üzerinlerine uygun yazılımları yüklüyorlar. işi 1 bilgisayar yapması yerine 1000 tane bilgisayar işliyor ve normal zamanda bitmesi gerekenden çok daha hızlı sürede tamamlıyor. bu hızlanma tabiki 1000 kata kesinlikle varamaz. çünkü işlerin parçalara ayrılıp, bilgisayarlara dağıtılması da bir iş. ayrıca her uygulama mükemmel şekilde paralelleştirilemiyor.

03.11.2016

yani teknik açıdan GTA5 gibi bir oyunu süper bilgisayar üzerinde çalıştıramazsınız. GTA5 1 tane bilgisayarda çalışmak için yazılmış bir uygulama. Windows 10, Google Chrome, Microsoft Office (Word, Excel vs.) hepsi tek bir bilgisayar üzerinde çalışmak için tasarlanmışlar. Süper bilgisayar genelde birden fazla bilgisayardan oluşan bir kompleks. yukarıda bahsettiğim uygulamalar çalışmak için böyle kompleks bir sisteme uygun değil.

TÜM YORUMLARI OKU (20)