Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen 'Sputnik V' adlı Kovid-19 aşısının üretimine başlandığını duyurdu.
Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen 'Sputnik V' adlı Kovid-19 aşısının üretimine başlandığını duyurdu.
Sputnik'in verdiği bilgiye göre, Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan açıklamada 'N.F. Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi tarafından yeni tip koronavirüs enfeksiyonuna karşı geliştirilen aşının üretimine başlandı' denildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos'ta koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıklamıştı. Rusya Sağlık Bakanlığı, Sputnik V aşısının gerekli tüm testlerden geçtiğini ve virüse karşı bağışıklık geliştirdiğini belirtmişti. Putin, 'En kısa zamanda aşının seri üretimine başlayacağımızı umuyorum' diye eklemişti.
DSÖ: 'Aşının güvenirliğinin kanıtlanması gerekli'
Dünya Sağlık Örgütü Rusya'den gelen açıklamanın ardından yaptığı değerlendirmede 'Rus sağlık yetkilileriyle yakın temastayız ve DSÖ’nün aşının değerlendirilmesiyle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Tekrar söylemek gerekir ki aşının bir dizi incelemeden ve testten geçerek güvenliğinin kanıtlanması ve etkisinin ortaya konması gerekir' ifadelerini kullanmıştı.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da 'Rusya'nın açıklamasından anladığımız, etkili bir aşı geliştirilmiş değil. Henüz bunların testlerine başlanacağı söyleniyor' demişti.
Dünyada insanlar üzerinde test denemelerine başlanan 6 aşı çalışmasının olduğunu belirten Ceyhan, Rusya'nın onların biraz daha gerisinde olduğunu ve aşı çalışmasında önünde uzun bir yol bulunduğunu anlatmıştı.
Şu Rusya 'nın bulduğu aşı gerçekten işe yarasın, bundan sonra bütün Rus hatunlar dünya ahiret bacımızdır. Bak bu kadar büyük konuşuyorum...
Bi haltlar karıştırıyosunuz ama hadi bakalım
otokratik ulke ile demokratik ulke arasindaki fark budur. otokratik ulkede devlet siyasi show yapmak icin tam test edilmemis bir asiyi uretime gecirerek binlerce kisinin yasamini kolayca tehlikeye atabilir, bu sirada kimse gik edemez, hic bir bilim insani risklerini konusamaz. rusyanin asisi faz 2 testlerde, yani genis capli testleri henuz yapilmadi. baska ulkelerde genis capli faz 3 testlere gecmis asilar var ama demokratik bir ulkede hic kimse testleri bitmemis asiyi uretime sokup boyle bir riski goze alamaz, keza birileri olurse, sakat kalirsa hesabinin sorulacagini bilir.