Plastik Poşet Ücretli Olunca Bez ve Kağıt Torbaya Yöneldik: Peki Hangisi Daha Çevreci?

Türkiye'de yeni yıldan itibaren plastik poşetler çevreyi korumak için ücretli hale geldi. Poşetlerin ücretli hale gelmesinin ardından bazı marketler dayanıklı plastik poşetler satarken bazı sivil toplum kuruluşları da bez çanta dağıttı.

Peki çevreye en az zarar veren poşet veya çanta türü hangisi? Çevreyi düşünen tüketiciler ne tür bir poşet veya çanta tercih etmeli? Birlikte bakalım.

Yeni yılla birlikte marketlerde kullanılan her poşet için 25 kuruş ödemek zorundayız👇

Düzenleme Meclis'ten Geçti: Plastik Poşetler Ücretli Oldu

Bu ücret plastik poşet kullanımını azaltmak ve tüketiciyi çevreye daha az zarar veren bez çanta gibi ürünlere yönlendirmek için alınıyor.

Peki plastik poşet yerine kullandığımız diğer ürünler gerçekten çevre için daha yararlı mı?

Bu sorunun cevabını bulmak için şu dört soruyu yanıtlamak gerekiyor:

  • Poşet veya çantanın üretiminde ne kadar enerji harcandı?

  • Ne kadar dayanıklı, kaç defa kullanılabilir?

  • Geri dönüşümü ne kadar kolay?

  • Doğaya kolay karışıyor mu?

Kese kağıdını üretmek için dört kat daha fazla enerji harcanıyor

BBC Türkçe'nin derlediği habere göre, Kuzey İrlanda Meclisi'nin 2011'de yaptığı bir araştırma, bir kese kağıdını üretmek için gereken enerjinin, plastik poşet için gereken enerjinin dört katı olduğunu ortaya çıkardı. Petrol rafinerilerinin atıklarından yapılan plastik poşetlerin aksine kese kağıdı için ormanların kesilmesi gerekiyor. Üretim sürecinde de plastik poşetlere kıyasla daha fazla kimyasal kullanılıyor.

Kese kağıdının nakliyesi sırasında daha fazla enerji harcanıyor

Kese kağıdının ağırlığı tek kullanımlık plastik poşetten daha fazla. Bu yüzden üretildikten sonra nakliyesi sırasında daha fazla enerji kullanımına ve dolayısıyla karbon ayak izine yol açıyor.

İklim değişikliğiyle mücadele için kese kağıdı yapımında kesilen ormanların yerine yenilerinin dikilmesi gerekiyor.

Farklı poşet türlerinin daha çevre dostu sayılması için kaç defa kullanılması gerekiyor?

2006 yılında İngiltere Çevre Ajansı, çeşitli poşet ve çantaları karşılaştırmış ve sıradan tek kullanımlık plastik poşetlere kıyasla çevreye daha az zararlı olmaları için kaç kere kullanılmaları gerektiğini incelemişti. Araştırmaya göre kese kağıtları en az üç, düşük yoğunluklu polietilenden yapılan dayanıklı plastik poşetler dört, dokusuz kumaş denen plastik çantalar 11, bez çantalar ise 131 kere kullanmak onları tek kullanımlık plastik poşetlerden daha az zararlı kılıyor.

Pamuklu kumaştan yapılan bez çantaların 131 tek kullanımlı plastik poşet kadar doğaya zarar vermesinin nedeni üretim sürecinde ve pamuğun yetiştirilmesi sürecinde gereken yüksek enerji.

Çevreye en az zararı veren kese kağıdı

Poşetler arasında çevreye en az zarar vereni kese kağıdı. Fakat kese kağıdını, tek kullanımlı plastik poşetten daha az zararlı olması için en az üç kere kullanmak gerekiyor. Ancak yapısı nedeniyle birden fazla kullanımı kaldıramıyor. Bez çantalar diğerlerine kıyasla üretiminde en fazla karbon salınan tür olsa da bunlar arasında en dayanıklısı.

Dayanıksızlığına rağmen kese kağıdının avantajı ise plastikten çok daha hızlı doğaya karışması, böylece doğayı kirletmemesi. Ayrıca plastiğe kıyasla geri dönüşümü daha fazla. Buna karşılık plastiklerin doğada çözünmesi 400 ile bin yıl arası sürebiliyor.

Doğaya etkisini azaltmanın en etkili yolu olabildiğince çok kullanmak

Northampton Üniversitesi'nde sürdürülebilir atık yönetimi üzerine çalışan Profesör Margaret Bates'e göre türü ne olursa olsun poşetlerin doğaya etkisini azaltmanın en etkili yolu onları olabildiğince çok kullanmak. Çoğu insan alışverişe çıkarken tekrar kullanılabilir plastik poşetlerini yanlarına almayı unuttuğu için daha fazla plastik poşet satın alıyor.

Bu durum çevreye kağıt, plastik veya bez arasında yapılacak seçimden çok daha fazla zarar veriyor.

Ayrıca bakabilirsiniz👇

Poşetlerin Ücretle ve Üzerinde Logoyla Satılmasına Soygunculuk Derken Hepimizin Atladığı Bir Detay Var!
Gezegen mi Plastik mi? National Geographic'in Yeni Sayısı Acı Gerçeği Gözler Önüne Seriyor!

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
03.02.2019

Bez çanta daha iyi eskiyince yada kullanılamayacak hale gelince keser yer bezi yaparsın işe yarar

03.02.2019

sende annemi gördüm fjhgjh

03.02.2019

Yaw he he, her şeyimiz norveç standartlarında bir tek çevreciligimiz eksik yersen! Yahu watson poşetini bir tlye satıyor, devlet bir yandan esnaf bir yandan milleti soyup soğana çevirdiler. İçerde pet şişeler yiyecek kapları gırla..ama kasaya geliyorsun meee çevrecilik başlıyor. Lan soygunun adını da çevreci kılıfıyla süslemişler, poşet üretme ya da pakete geç eskisi gibi, amerika gibi. Çevreci ya onun için ormanların içine ediliyor ayder yaylasi uzun göl betona gömüldü...istanbulda nefes alacak yer yok, deprem olsa millet nerde toplanacak. Acil toplanma yeri yok. Yeşilliğe hasretiz. Yahu para alıp üstüne bir de marketin rakamını yaptırıyorlar sokakta, bu kadar saçmalık da yeter harbi ya. Fiyatlar el yakıyor millet aç ama çevreciyiz yahuuu😡😡🤨 he he...o para da kimbilir kimin cebine giriyor. Milleti iyice enayi yerine koydular.

03.02.2019

plastik poşetler yüzünden ölen binlerce deniz hayvanını hesaba katarsak bez torbaların daha çevreci olduğunu söyleyebiliriz

03.02.2019

Sadece poşet yüzünden değil ki, plastik ambalaj ve denize atan öküzlerden dolayı

TÜM YORUMLARI OKU (19)