PISA Anketi: 'Kendini Okula Ait Hissetmeyenlerde En Yüksek Oran İmam Hatipte'

PISA'nın anketine göre, kendini okula ait hissetmeyenlerin oranı en yüksek imam hatiplerde çıktı. İmam hatipli öğrencilerin yüzde 54'ü bu şekilde yanıt verdi. 

OECD tarafından 3 yılda bir düzenlenen PISA sınavı, 15 yaş grubu öğrencilerinin okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarındaki becerilerini ölçüyor. PISA, bunun yanı sıra düzenlediği anketle öğrencilerin 'okul aidiyetini' de sorguluyor. 

Sözcü yazarı Sultan Uçar, son yapılan PISA'da Türkiye'deki öğrencilerin bu soruya verdiği yanıtları aktardı. Verileri hangi okul türünde ne yanıt verildiğine göre paylaştı. 

Yazının ilgili kısmı şöyle:

"İmam hatiplilerin yarıdan çoğu okula ait hissetmiyor"

'Dünyada, 15 yaşındaki 32 milyon öğrenciyi temsilen 500 bin öğrenciyle yapılan PISA 2018'deki ‘mutluluk ' ve ‘okul aidiyeti' anketinin cevapları 2050'lerdeki kalkınmış ülkeleri göstereceği için çok önemliydi. Türk öğrencilerin anket sonuçları ulusal sır gibi saklanıyordu. MEF Üniversitesi'nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, bilimsel olarak analiz etti.

Dünyada 500 bin öğrenci ve Türkiye'de 186 okuldan 6 bin 890 öğrenciye ne sorulmuştu? “Kendini okula ait hissediyor musun?” Anadolu liselerinin yüzde 27.5'i, mesleklerin yüzde 29. 1'i, fenlerin yüzde 28.8'i ve imam hatiplerin yüzde 54'ü ‘hayır” dedi. “Okulunda garip hissediyor musun?” sorusuna ise Anadolu liselerinin yüzde 23.4'ü, mesleklerin yüzde 26.5'i, fenlerin yüzde 21.2'si ve imam hatiplerin yüzde 46.9'u “evet” demişti.

"Devlet bazı sorulara sakıncalı bulup izin vermedi"

Dindar nesil dayatması imam hatip sayısını 458'den, 4 bin 893'e ve öğrenciyi de 77 binden 1 milyon 367 bin 654'e çıkardı. İHL'lilerin yüzde 86'sı üniversiteyi kazanamadı. Kaçışın başladığı imam hatipler şimdi de ülkede en mutsuz çocukların okuduğu okul oldu. Demokrasiyle ilgili “Ülkenizdeki politik ve sosyal konularla, tarih, kültür ve sanatla ne kadar ilgileniyorsunuz?” gibi onlarca soruyu devlet sakıncalı buldu. Türk çocuklarına sorulmasına izin verilmedi. Öğrenci ve öğretmenin mutsuz olduğu bu okullardan, 2021 PISA'da yüksek başarı hedefleyenler yine kötü bir hayale inanılmasını bekliyor'

Geçtiğimiz ay açıklanan PISA sonuçları:

PISA 2018 Sonuçları Açıklandı: Türkiye Ortalamanın Altında, Kızlar Erkeklerden Daha Başarılı

Popüler İçerikler

Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
03.01.2020

aq okul mu orası nasıl ait hissetsinler iğrenç sikik arap hapishanesi

03.01.2020

Ayaz'ın yazdığı mesajdan kız-erkek ilişkisi çıkartacak kadar dolmuşsan eğer buradaki sorunlu sen oluyorsun Caner. :) Dört duvar arasında mucize yalanları dinlemekten ibaret olan inancınızın size tek getirisi, cehaletinizi ve bastırmak zorunda kaldığınız duyguları ortaya çıkarmak oluyor abisi.

03.01.2020

1.5 yıl imamhatip ortaokulunda öğretmenlik yapmış biri olarak söylüyorum. Ailesinin bundan bi halt olmaz bari gitsin dinini öğrensin dediği çocuklarla dolu. Çoğu ilgisiz, şımarık, ve tembel. Leş gibi bir nesil geliyor.

Pasif Kullanıcı
03.01.2020

Yazık ki ne yazık hocam... Ülkenin geleceği olacak çocuklar bunlar öyle mi ?

03.01.2020

İmam Hatiplerdeki çoğu öğrencinin isteyerek tercih ettiğini sanmıyorum. Kendi isteğiyle gidenlerin dışında ya aile istediği için gidiyorlar yada çoğalan İmam Hatipler yüzünden kapanan Anadolu liselerinden geriye kalan kontenjan eksikliği yüzünden İmam Hatipli olmak zorunda kalıyorlar***. Yani memnuniyetsiz olmaları pek şaşırtıcı değil. *** 'tercih ediyorlar' cümlesi düzeltildi çünkü devletin eksik yaptığı bir şey kimsenin tercihi olamaz, zorunluluğu olur.

TÜM YORUMLARI OKU (22)