Paytak Smokinler Dosyası: İşte Size Penguenler Hakkında 20 İlginç Bilgi!

25 Nisan Dünya Penguenler Günü'ydü. Biz de bu paytak yürüyen, smokin giyen, aile bağları da bir o kadar kuvvetli dostlarımızı unutmadık. 

Mentalfloss'un bizler için derlediği penguenler dosyamızdaki ilginç bilgiler karşınızda.

1. Penguenlerin toplamda 17 farklı türü var ve bu türlerin doğal habitatları yalnızca Güney Yarımküre'de bulunuyor.

2. 'İmparator Penguenler' aralarındaki en uzun boylu cinsler, boyları yaklaşık 120 cm. En küçükleri 'Küçük Mavi Penguen' cinsleri, boyları ise 40 cm.

3. En hızlıları 'Papua Pengueni' saatte 35 km hızla yüzebiliyor.

4. Çift renkli olmaları aslında iki yönlü bir kamuflaj. Sırtlarındaki siyahlık sayesinde yukarıdan dikkat çekmiyorlar, vücutlarının önündeki beyazlık ise aşağıdan bakıldığında parlak deniz yüzeyinden ayırt edilemiyor.

5. Bulunan fosillere göre, penguenlerin 60 milyon yıldır yeryüzünde olduğu düşünülüyor. Bu demek oluyor ki dinozorların yok olduğu dönemde penguenler hayatta kalmayı başarmış.

6. Penguenler balık avlarken çok miktarda su yutarlar. Fakat göz arkalarındaki özel bir salgı bezesi bu fazla tuzlu suyu kanlarından filtreler. Bu filtrelenmiş suyu da gagalarından veya hapşırarak dışarı atarlar.

7. Diğer bütün kuş türlerinin aksine, penguenler tüylerini azar azar değil bir kerede değiştirirler. Bir kaç hafta süren bu duruma 'katastrofik tüy yenileme' denir ve penguenler bu süre içinde kesinlikle suya giremezler.

8. İki cins hariç bütün penguen türleri büyük koloniler halinde çiftleşirler ve sayıları bine kadar çıkabilir.

9. Türlere göre farklılık gösterse de, çoğu penguen her yıl aynı eşle çiftleşir.

10. Benzer şekilde çoğu penguen kendi yuvalandığı ve doğduğu yere; kendi kolonisinin yanına döner.

11. Bazı türler yumurtaları için çakıl taşlarından veya tüylerden bir yer hazırlar. İmparator Penguenleri ise yumurtalarını ayaklarının üzerinde taşıyarak kuluçkaya yatmış olurlar. Karınlarının alt kısmındaki derinin altına alarak bolca kılcal damarın olduğu bu bölümde yumurtayı sıcak tutarlar.

12. Bazı penguen türlerinde erkek kuluçkaya yatarken dişi haftalar süren avlara çıkabilir. Bu yüzden çiftleşme döneminde dişiler genellikle daha kısa boylu ve tombul erkekleri tercih eder.

13. Penguen anne-babalar; yavruları büyüyüp avlanana kadar ona birlikte bakarlar.

14. Eğer dişi bir İmparator Penguen'in yavrusu ölürse, sürüden başka bir yavruyu çalar. Fakat bu yavruya bakıp onu büyütmek yerine bir süre sonra terk eder.

15. Görünen kulakları olmasa bile penguenlerin duyma yeteneği çok gelişmiştir. Kalabalık çiftleşme alanlarına geri döndüklerinde eşlerini seslerinden tanırlar.

16. Penguenler ilk defa, Magellan'ın 1520'deki ilk Dünya turu sırasında yanında bulunan Antonio Pigafetta tarafından yazılı kayıtlara geçiyor. İtalyan kaşif, Arjantina'da Punto Tombo'da gördükleri bu yeni kuşlara "kaz" diyor.

17. Tarihte bundan daha önceki kayıtlar, resmi olmasa da, Vasco Da Gama'nın 1497'de günlüğüne Ümit Burnu'nda ördeğe benzeyen fakat uçamayan kuşlar gördüğünü yazmasıyla olmuş.

18. Karada herhangi bir hayvandan gelen tehlikelere alışkın olmadıkları için vahşi penguenler insanlardan da korkmazlar.

19. Denizde yaşayan çoğu canlının aksine penguenler sıcak kalmak için vücutlarındaki yağı değil, tüylerinin deri üzerinde tuttuğu sıcak hava katmanını kullanırlar.

20. 16.yy'da 'penguen' kelimesi aslında Kanada'nın doğusunda görülen fakat şimdi nesli tükenmiş olan 'Pinguinus impennis'lere veriliyordu. Kaşifler Güney Yarımküre'ye indiklerinde o kuşlara benzeyen bu hayvanlara penguen adını verdiler.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
27.04.2016

#12 kaslı ve uzun boylu erkeklere ölüümmm!! Penguenler bile kısa boylu-göbekli erkeklerden yana, Türk kafası :D

28.04.2016

Kısa boylu-göbekli erkekleri seçen Penguen cinslerini görmek için ÇEŞME'ye gelebilirsiniz...

10.03.2018

ananın amı

27.04.2016

ELİNİZE SAĞLIK

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ