Oxford Üniversitesi Araştırması: İnternette Siyasi Görüşünü Açıklamaktan En Çok Türkler Korkuyor

Oxford Üniversitesi’nin 5 kıtadan 37 ülkede yaptığı araştırma internette siyasi görüşünü açıklamaktan en çok Türklerin korktuğunu gösterdi. Sebep ise “yetkililerle sorun yaşama ihtimali.” Türkiye’den katılımcıların yüzde 65’i siyasi paylaşımdan çekindiğini söyledi.

Euronews'te yer alan habere göre,Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü “2018 Türkiye Dijital Haber Raporu” Çarşamba günü yayınladı. Türkiye’den 2 bin 19 kişinin katıldığı araştırma ocak ve şubat aylarında internet üzerinden YouGov tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye'yi Singapur, Malezya ve Brezilya takip ediyor

Raporda öne çıkan unsurlardan birisi internette siyasi paylaşımdan Türklerin yüksek oranda endişe etmesi. “İnternette siyasi görüşlerimi açık bir şekilde ifade etme konusunda dikkatli düşünme eğilimindeyim çünkü bu durum yetkililerle sorun yaşamama sebep olabilir.” ifadesine Türkiye’den katılımcıların yüzde 65’i “evet” dedi. Türkiye bu alanda 37 ülke içinde zirvede yer aldı. Türkiye’yi Singapur (yüzde 63), Malezya (yüzde 57), Brezilya (yüzde 56) ve Güney Kore (yüzde 52) takip etti. En düşük oranlar ise yüzde 21 ile Norveç, Şili ve Çek Cumhuriyeti’nde ölçüldü. Bu soruda endişe edenlerin oranı Fransa’da yüzde 45, Almanya’da yüzde 41, İngiltere’de yüzde 27 ve ABD’de yüzde 23 çıktı.

Her siyasi kesim endişeli

Araştırma Türkiye’den her siyasi düşünceden katılımcının görüşlerini açıklamaktan endişe ettiğini gösteriyor. Kendisini “solcu” olarak tanımlayanların yüzde 72’si, “merkez”dekilerin yüzde 66’sı ve “sağcı”ların yüzde 61’i bu konuda endişeli olduğunu açıkladı.

Türkiye habere güvende son sıralarda

Araştırmaya göre habere güven konusunda Türkiye 37 ülke arasında 27’nci sırada yer aldı. Habere güvenenlerin oranı yüzde 38 çıkarken, güvenmeyenlerin oranı yüzde 40 oldu. Katılımcıların yüzde 22’si ise ‘çekimser’ kaldı. Raporu hazırlayan Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nden Misafir Araştırmacı Dr. Servet Yanatma habere güven ve güvensizlik oranının birbirine bu kadar yakın çıkmasının Türk medyasındaki kutuplaşmanın önemli bir işareti olduğunu söyledi.

Güvenlik endişesi WhatsApp'ın haber amaçlı kullanımını artırdı

İnternette siyasi görüşünü açıklamaktan endişe edenlerin oranının yüksek çıkması sosyal medya ve mesajlaşma programlarının “haber bulmak, okumak, seyretmek, paylaşmak veya üzerinde tartışmak” amaçlı kullanımına da yansıdı. Facebook’un haber amaçlı kullanımı dört seneden beri düzenli olarak düşerken WhatsApp’ta ciddi bir artış görülüyor.

Solcuların ilk tercihi online medya, merkez ve sağcıların tercihi ise televizyon

Rapora göre kendisini siyasi olarak 'sol'da konumlandıranların ana haber kaynağı yüzde 45 ile online medya. Ancak 'merkez' ve 'sağ'dakilerin ana haber kaynağı sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 59 ile TV. Bu durum televizyon yayınlarının büyük ölçüde hükümetin etkisinde bulunması ve 'sol'dakilerin alternatif haber kaynakları için online medyaya yönelmeleriyle açıklanıyor.

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
YORUMLAR

Açıkçası ülkede bu kadar barzo, bu kadar keko varken şaşırtıcı değil. Bu ülkede "Zikir saçma bir olay." dendiği için cinayetler işlendi. Sokağa çıkıyorsun, ne kadar bir baltaya sap olamamış orospu evladı varsa hepsi gözünün içine bakıyor olay çıkarmak için. Özetle burada hayat aşırı değersiz, her an durduk yere öldürülebilirsin, tecavüze uğrayabilirsin. Bu ihtimaller insan dışı bir canlıysan yani hayvan filansan daha da yüksek.

13.11.2018

Önümüz kış, Silivri soğuktur şimdi :D

13.11.2018

Normal değil mi siz İnternette Tayip adlı arkadaşınıza sövseniz cbye hakaretten içeri alıyorlar

TÜM YORUMLARI OKU (26)