Osmanlı Hanedanının Tek Ressamı: 12 Maddede Son Halife Abdülmecit Efendi Üzerine Bilgiler

19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında Türkiye'nin pek de kolay olmayan sanat ortamında resim alanında önemli gelişmeler yaşandı. Bu dönemde ressamlar ve resimler hak ettiği değeri görememesi bir yana, birçok insanın resme hâlâ karşı olduğu bilinmektedir.

Böylesi bir ortamda Abdülmecid Efendi resimlerinde korkusuzca davranmış örneğin ''Avluda Kadınlar' adlı eserinde çıplak kadın figürlerine dahi yer vermiştir. Öyleyse gelin son halife Abdülmecid Efendi'nin hayatına daha yakından bakalım.

1. 1868 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda doğan bir isim Türk resim tarihine önemli bir iz bırakmıştır.

2. Bu isim şüphesiz ki, padişah Abdülaziz'in oğlu olan Abdülmecid Efendi'den başkası değil. Abdülmecid Efendi küçük yaşlardan itibaren, sıkı bir disiplin içinde çok yönlü olarak yetiştirilmiştir.

3. Abdülmecid Efendi, iyi derecede Fransızca bilen, keman, piyano, viyolonsel ve klavsen konusunda muazzam bilgisi olan, bununla beraber binicilik, avcılık, güreş gibi spor dalları ile de uğraşan bir insandı.

Resim alanında ise Salvatore Valeri'den ders almıştı. Sanatsal açıdan asıl etkiyi de resim alanında bıraktı.

4. Başarısı yurt dışında da yankı bulan Abdülmecid Efendi, Paris'te 1914 Salonu Sergisi'nde ''Tarih Dersi'' adlı eseriyle sergiye kabul edilmiş bir sanatçıdır.

'Haremde Goethe'

5. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin fahri başkanlığını yapmış ve cemiyete mali destekte bulunmuştur.

İlk kez 1916 yılında düzenlenen Galatasaray Sergileri'ni desteklemiş ve bununla kalmamış, resimleri ile de bu sergilerde yer almıştır.

6. Şişli Atölyesi'nde üretilen eserler 1918 yılında Viyana'da Türk Ressamları Sergisi adıyla sergilenmiş ve Abdülmecid Efendi bu sergiye 4 eseriyle birlikte katılmıştır.

Bu resimler; ''Otoportre'', ''Harem'de Goethe'', ''Harem'de Bethoven'' ve ''I. Sultan Selim'' adlı çalışmalarıdır.

'Haremde Beethoven'

7. Abdülmecid Efendi'nin tartışma yaratan bir resmi de vardır. Çıplak figürlere yer verdiği ''Avluda Kadınlar''. Bu eserin, bir süre boyunca varlığı tartışılmış, kimi görüşlere göre ise onun tarafından yapılmamıştı.

Ancak gelinen noktada eserin Abdülmecid Efendi'ye ait olduğu kesinleşmiş ve 2013 yılında 1 milyon 600 TL karşılığında satın alınmıştır.  

Abdülmecid Efendi'nin tek 'nü' tablosu da 'Avluda Kadınlar'ı değildir, böyle başka eserleri de vardır. 

Fakat bu dönemde Abdülmecid Efendi'nin halife olmadığını, halifelik makamına gelmesine epey bir müddet olduğunu, sadece şehzadelerden biri olduğunu belirtelim.

8. 1924 yılında halifeliğin kaldırılması üzerine Osmanlı hanedanı yurtdışına sürgün edilmiştir.

'Atlar'

9. "Necip Asım'ın Portresi"

10. Abdülmecid Efendi de önce İsviçre'ye gitmiş, ardından Fransa'nın Nice şehrine, oradan Paris'e yerleşmiştir.

'Zeybekler'

11. 1944 yılında Paris'te hayatını kaybetmiştir.

'Hanzade Sultan'

12. Naaşı ise daha sonra Medine'deki Cennetül-Baki Kabristanı'na nakledilmiştir.

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
02.03.2017

Dedesi Abdülaziz ise bir İngiliz heykeltraş olan Charles Fuller' e at üzerinde bronz heykelini yaptırmıştı. hani şimdi her türlü sanat vandallığını kendine hak gören ortalıkta Osmanlı torunuyuz diye gezen avam kesim keşke okusa biraz aydın padişahların hayat hikayelerini.. ah pardon okumak dedim..

24.10.2017

İşte bunlar yüzünden 600 yıllık imparatorluk ufacık topraklara sıkışıp sadece üç beş farklı milleti yönetemez oldu. Osmanlı diye osmanlının yıkılma döneminden örnekler verenlere acıyarak gülüyorum...

02.03.2017

Ayrıca Sultan Abdülaziz'in bestelediği Gondol Şarkısını mutlaka dinlemelisiniz. Şimdiki osmanlı torunları (!) aksine Osmanlı padişahları son derece görgülü ve sanatsever insanlarmış.

02.03.2017

o yüzden şimdikine neo osmanlıcılık deniyor ya :D

02.03.2017

Allah rahmet eylesin

TÜM YORUMLARI OKU (9)