Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) raporuna göre; “ev işleriyle meşgul olmak veya ailedeki çocuklara veya bakıma muhtaç yetişkinlere bakmak” sebepleriyle iş aramadıklarını belirten genç kadınların oranı yüzde 58,2. Yani, hem eğitim sistemi içerisinde olmayan, hem de iş gücüne katılmayan her 10 kadından yaklaşık 6’sı ev işleri veya ailevi sorumluluklar nedeniyle iş gücü piyasasında yer almıyorlar.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) açıkladığı son rakamlara göre Türkiye 149 ülke arasında kadınların iş gücüne katılım oranı açısından 130. sırada olup, OECD ortalaması olan yüzde 63’e karşılık kadınların sadece yüzde 32’lik bir kısmı iş gücü piyasasında yer alıyor.
Uzmanlar, ne eğitimde ne de istihdamda yer alan kadınların toplumsal cinsiyet açısından sorumluluk paylaşımına dair bu durumunun kamu politikalarıyla üzerine gidilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Uysal, araştırmanın yapıldığı dönemden günümüze geçen süreçte Türkiye’de yaşanan resesyonun da bu verilere eklemlendiğine dikkat çekiyor.
Zira, 2018’in son çeyreğinde resesyona girdiği kaydedilen ekonomi, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla yüzde 2,6 daralma yaşadı.
“Dolayısıyla önümüzdeki dönemde işsizlik oranları hızlı artacak. Gençlerin kıdemi düşük olduğu için ve kıdem tazminatı işverene yüklü miktarda maliyet getirdiği için bu tür dönemlerde ilk başta gençler işten çıkarılıyor,” diyor Uysal.
Evleniyorlar sonra instagramda saçma sapan ev eşyalarını paylaşıyorlar
mevcut genc nufusa is yaratamiyorken en az 3 cocuk cagrisinda bulunmak.
Alyansı diplomaya nasıl tercih ediyorsunuz?