NASA'nın Cassini Uzay Aracından En Son Gönderilen Çarpıcı Satürn Fotoğrafları

Son 13 yıldır Satürn gezegenini inceleyen Cassini uzay aracı görevinin son aylarına gelirken halkalı gezegenin daha önce hiç görülmemiş fotoğraflarını çekti. Gezegenin buzlu halkalarına süper yakın çekim yaklaşan Cassini, hem uzay meraklılarını hem de araştırma görevlilerini sevindirdi. Detayları Dailymail'den derledik.

NASA tarafından ilk 2004 yılında Satürn'e gönderilen Cassini uzay aracı, önümüzdeki Nisan ayında son görevini yapmaya hazırlanıyor.

Görevine başladığı günden bu yana Satürn'ün yörüngesinde bulunan ve gezegen ile ilgili pek çok bilgiye sahip olunmasına yardımcı olan Cassini'den gelen son fotoğraflar harika.

Cassini, Satürn'ün etrafındaki buzlu halkaları ilk kez bu kadar yakından fotoğrafladı.

NASA'nın açıklamasına göre gelen son görsellerdeki bazı detaylar 2004'ten bu yana ilk defa görülüyor.

Cassini aslında 13 yıldır Satürn'ün halkalarını inceliyor ve NASA'ya göre bu yeni görseller, en yakın çekilen ve en detaylı kareler oldu.

ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan Uzay Bilimi Enstitüsü Cassini Görüntüleme Ekibi'nin lideri Carolyn Porco şöyle anlatıyor; 

'Yörüngeye girilerek çekilen bu halka görsellerini planlayan kişi olarak, bu son 13 yılın en detaylı fotoğrafları olarak kalacak olan yeni fotoğraf koleksiyonundaki detayların ne kadar iyileşmiş olduğuna şaşkınım.' 

Fotoğrafta yakından inceleyebileceğiniz halka, Satürn'ün dış, yani B halkası.

Gezegenden 134.000 km uzakta yer alan Satürn'ün A halkasındaki yoğunluk dalgası ise bu karede görülebiliyor.

Yoğunluk dalgası, gezegenden belirli uzaklıklarda akümüle olan partiküllerdir; NASA'ya göre bunlar 'saman' denen kümelenmiş sarsımlarla doludur.

Satürn'ün A halkasından bir fotoğraf daha. Burada kozmik ışınlar ve yüklü parçacık radyasyonu görülebiliyor.

'Bu yakın çekimler, Satürn'ün halkalarına tamamen yeni bir pencere açıldığı anlamına geliyor ve önümüzdeki birkaç ay boyunca kameralarımızı yüzeye yakın halkaların diğer bölümlerinde eğitirken daha da heyecan verici verilerin gelmesini bekliyoruz,' diyor Matthew Tiscareno, SETI Enstitüsü'nde Satürn'ün halkaları hakkında çalışmalar yapan Cassini bilim insanı.

NASA bu ayın ilk günlerinde, yine Cassini'den gelen, Satürn'ün minik ayı Daphnis'in bu fotoğrafını da yayınlamıştı.

Keeler Boşluğu içinde yörüngede dönen Daphnis'e dalga yapıcı minik ay denmesinin sebebi ise, çekim kuvvetinin hem yatay, hem de dikeyde dalgalanmalara sebep olması.

Keeler Boşluğu yaklaşım 41km genişliğinde ve Satürn'ün A halkası içinde bulunuyor.

Cassini Bölmesi olarak adlandırılan aralık ise Satürn'ün A ve B halkaları arasında 4.800 km'lik bir mesafeyi temsil ediyor.

Cassini ayrıca gezegenin kuzey kutbunun da harika bir fotoğrafını yakaladı. Altıgen bir alanın güneş ışığıyla ayrdınlandığını ve gezegendeki yüksek hızlı hava akımını görebiliyoruz.

Kamera NASA'nın açıklamasına göre, 728 nanometrede merkezlenmiş yakın kızıl ötesi ışığın dalga boylarını içine alan bir spektral filtre kullandı. Bu çarpıcı görüntü de piksel başına 46 mil ölçeğinde çekildi.

Uzay aracı aynı zamanda Satürn'ün ayı Pandora'nın da yakından bir fotoğrafını çekti. 80 km genişliğindeki ay F halkasının dışında yörüngede dönüyor.

Halkalı gezegen Satürn'ü yıllardır inceleyen emektar Cassini uzay aracı artık görevinin sonuna geliyor...

Daha fazla bilgi için NASA'nın Cassini ile ilgili sayfasına göz atabilirsiniz.

Popüler İçerikler

"Ülkenin Seliyle Yangınıyla Neden Ben Mücadele Ediyorum?" Diyen Ali Atay'a Cüneyt Özdemir'den Sert Tepki
Babalık Davası Negatif Sonuçlanmıştı: İftiralara Maruz Kalıp Sabrı Taşan Uğur Dündar Hesap Soracak!
Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!