Kulis: Ankara'nın S-400 Formülü ‘Barış Konuşlanması’

Türkiye ile ABD arasında uzunca bir süredir gerginlik yaratan S-400 hava savunma sisteminin her an kullanıma hazır tutulacağı, ancak sadece çevresel güvenlik risklerinin yoğunlaştığı dönemlerde veya savaş durumlarında açılacağı aktarılıyor. 

Hürriyet Gazetesi'nden yer alan ve kaynak belirtilmeyen habere göre S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye hangi formül altında yerleştirileceği belli oldu. 

Buna göre S-400 hava savunma sistemi, komuta kontrol araçları, radarları ve lançerleriyle 24 saat her an kullanıma hazır tutulacak. Sistem tüm bileşenleriyle aktif hale gelecek şekilde kurulacak. Ancak barış zamanlarında, bakım, tatbikat gibi olaylar dışında açılmayacak.

Ankara'nın 'Barış konuşlanması' diye tanımlanan formülle, ABD ile yaşanan S-400 krizinin hafifletilmesi için orta yolu bulmayı amaçladığı aktarıldı. 

Bu yöntemin, S-400'lerin depoya kaldırılarak kilitli tutulacağı anlamına gelmeyeceği, sistemlerin çok kısa bir reaksiyon süresi içinde aktif hale gelebileceği vurgulandı.

Kulislerde sistemin Ankara’daki Mürted Hava Üssü’ne kurulma seçeneğinin ağır bastığı konuşuluyor.

Ayrıca haberde, S-400'lerin ilk ünitesinin Türkiye'ye deniz yoluyla geleceği, ilk ünitenin konuşlanacağı yerle ilgili teknik çalışmaların sona aşamaya geldiği, Mürted Hava Üssü'ne kurulma seçeneğinin ağır bastığı, bu üssün teknik altyapı donanımı, stratejik konumu ve olası hava saldırılarına karşı coğrafi mesafesi nedeniyle tercih edildiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sisteminin 'ancak bir saldırı halinde aktif hale getirileceği' konusunda, 'Böyle teknik şeyleri hiç konuşmadık zaten S-400 bir savunma sistemidir, saldırı sistemi değil. Yani acil bir durum olunca devreye girecek, durup dururken niye devreye girsin? Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı var' dedi.

Çavuşoğlu, NATO'nun bu konudaki kapasitesinin belli olduğunu söyleyerek, 'S-400ler zaten savunma sistemi, bunun da detayını konuşmaya gerek yok' dedi.

G20 zirvesinde Trump ile görüşen Erdoğan, "Yaptırım diye bir şey duymadık. Sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız" demişti.

Erdoğan'dan 'S-400 ve F-35' Açıklaması: 'Trump Bize Destek Veriyor, Sıkıntı Olmadan Bu Süreci Aşacağız'

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, S-400'ler nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor.

Teslimatı Başlayan S-400 Füzeleri Nedir, Özellikleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

ABD Kongresi'nin 2017'de çıkardığı CAATSA, Rus savunma ve istihbaratıyla ilişkili kurum ve kuruluşlarla iş yapan üçüncü ülke ve şirketlere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR

ben size tercumesini edeyim: Biz ruslara milyarlarca dolar verdik savunma sistemi aldik onlari da geldigi gun hangarlara yerlestirecegiz curuyecek, sonra bu parayi cikartmak icin biz de vergileri yukseltecegiz

04.07.2019

“Efendiler! Avrupa’nın bütün ilerlemesine,yükselmesine ve medenileşmesine karşılık Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlanadurmuştur. Artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa’nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa’dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi. Halbuki, hangi istiklal vardır ki Ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!” Mustafa Kemal Paşa, 6 Mart 1922, TBMM Gizli Celse Zabıtları, Cilt:17, Sayfa:6

Para bizden kontrol gene aga babaarında.Hadi Tayyeap cık televizyona zefer zırvası saç çomararına :D

TÜM YORUMLARI OKU (11)