Koronavirüs ile Mücadelede Hangi Ülke Ne Kadar Ekonomik Bir Bütçe Ayırdı?

Koronavirüs ülkeleri ekonomik olarak da kötü etkiliyor. Tüm dünyada gayrisafi milli hasılası büyük olan ülkeler birer birer ekonomik önlemlerini ve destek paketlerini açıklıyor.

Bizler de sizler için bu ülkeleri bir araya getirdik.

1. Amerika Birleşik Devletleri - 1 Trilyon Dolar

Yakın dönemde ekonomideki olumsuz koronavirüs etkileri nedeniyle başkan Donald Trump önlem paketlerini ve planlarını açıklamıştı. Açıklanan toplam destekler ile birlikte her vatandaşa biner dolar ödeme yapılacağı de belirtiliyor. ABD'nin toplam ayırdığı para ise 1 Trilyon Dolar olacak.

2. Avrupa Merkez Bankası - 837 Milyar Dolar

Avrupa Merkez Bankası, koronavirüs nedeniyle olumsuz etkilenen ülkelere 750 milyar Euro'luk bir paket hazırladı. Yaşadığı kriz nedeniyle uzun zamandır kötü günler yaşayan Yunanistan da bu paketten faydalanabilecek.

3. Almanya - 837 Milyar Dolar

Almanya koronavirüs ile mücadelede çok etkin bir şekilde önlemler alıyor. Son olarak meclisten geçen 750 milyar Euro'luk destek paketi ile küçük ve orta ölçekli işletmelere üç aylık toplam 15'er bin Euro destek sağlanacak. Bununla birlikte eyaletlerin bu bütçeleri etkin bir şekilde kullanabilmesi için de pek çok prosedür kalkıyor. Almanya koronavirüs döneminde kirasını ödeyemeyen vatandaşları da koruyacak bir yasayı pakette geçirdi. Bu pakete ek olarak 156 milyar Euro'luk bir ek paket de gündemde. Büyük şirketlerin tamamına destek verecek olan Almanya ülkedeki iş seviyesini ve üretimi kaldığı yerden devam ettirmek istiyor.

4. Birleşik Krallık - 450 Milyar Dolar

Son olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın koronavirüse yakalandığı bilgileri kamuoyuna düşmüştü. İngiltere toplumsal bağışıklık stratejisi ile ilerleken ekonomik destek paketini de 362 milyar Sterlin olarak açıkladı. En küçük 700 bin işletmeye 10 bin Sterlin destek açıklayan hükümet 2020 yılı için de büyük şirketlerden hisse alacağını, turizm ve hizmet sektöründen 2020'de vergi almayacağını açıkladı.

5. Fransa - 335 Milyar Dolar

Salgının en kötü etkilediği ülkeler arasında yer alan Fransa'da sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bununla birlikte hükümet 300 milyar Euro'luk bir destek paketini duyurdu.

6. İspanya - 223 Milyar Dolar

İspanya da salgının en kötü etkilendiği Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Hükümet OHAL ilan ederken sadece 600 milyon Euro yaşlı ve bakıma muhtaç kişiler için bir destek bütçesi ayırdı. Toplam destek miktarı ise 200 milyar Euro olarak açıklandı. Hükümet bu paranın toplam bütçelerinin %20'si olarak açıkladı.

7. Kanada - 82 Milyar Dolar

Ekonomik destek paketleri arasında öne çıkan Kanada'da başbakan Trudeau 82 milyar dolarlık bir destek paketi açıkladı. 

Nisan ayı sonuna kadar yapılacak vergiler Ağustos ayına ertelenirken, işleri durma noktasına gelen veya duran küçük işletmeler için para yardımı yapılacağı duyuruldu. Bakım evlerinde kalan evsiz ve yaşlı insanlar için gıda ve ilaç yardımlarının da hızlandırıldığını duyurdu.

8. İtalya - 28 Milyar Dolar

Salgın dönemindeki kötü olayların artmasıyla İtalya Çin'i geride bırakmıştı. Hızlı artan ölüm sayısı nedeniyle İtalya çok zor günler yaşıyor. İlk etapta 25 Milyar Euro destek paketi açıklayan İtalya'nın ek önlemleri ve bütçeleri de açıklaması bekleniyor.

9. Türkiye - 15.4 Milyar Dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında 100 Milyar TL'lik bir ekonomik destek paketi açıklamıştı. Bu desteğe göre ulaşımdaki KDV indi, %10 peşinat ile ev alımı uygulaması hayata geçti, en düşük emekli maaşı 1500 TL oldu ve esnafa ek kredi verilmesinin önü açıldı. Aynı zamanda kredi ödemesi olan bireyler ve şirketler kredi borçlarını 3 ay erteleyecek ve 3 aylık toplam kredi ödeme vadesi kalan ay taksit sayısına bölünecek.

10. Güney Kore - 14.2 Milyar Dolar

Salgın ile etkin bir mücadele gösteren Güney Kore, tıp merkezleri ve sağlık enstitüleri için 1.9 milyar, küçük ve orta ölçekli işletmeler için 2.5 milyar dolar ve borsa için de 9.8 milyar dolarlık bir destek paketi açıkladı.

Diğer ülkelerin ve kuruluşların paketleri de şu şekilde;

  • IMF - 1 Trilyon Dolar

  • Polonya / 51.4 milyar dolar

  • Çekya / 40 milyar dolar

  • İsveç / 29.4 milyar dolar

  • Katar / 23 milyar dolar

  • İsviçre / 10.3 milyar dolar

Popüler İçerikler

Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!
9 Yaşındaki Çocuğa İmam Odasında Yıllarca İstismar İddiası: İmam Tutuklandı!
Ziraat Bankası'ndan Ortak Konut Kredisi: Gerçekten 10 Bin Lira Taksitle Ev Almak Mümkün mü?
YORUMLAR
28.03.2020

elin suriyelisine 40 milyar dolar harcadik diye hava atanlar kendi vatndasina 100 milyar tl anlayin artik degerinizi

28.03.2020

virüsemi üzüleyim, ekonomiye mi üzüleyim, suriyelilere harcanan paranın yarısından az olan değerime mi üzüleyim, hani bilemiyorum da böyle şansın amk ben.

28.03.2020

Acilen sokağa çıkma yasağı uygulanıp her bir ferde en az 1000 lira ödeme yapılmalı yoksa çok ah vah ederiz. İkinci önerim yaşlılara emekli maaşı, işsizlere işsizlik maaşı ve yardıma muhtaç insanlara yardımların haricinde bütün çalışanların maaşlarını patronlar işçi çıkarmadan ödemeye devam edip ileriki dönemlerde stopaj, kdv vb. vergileri düşürücez desinler. sonra diyorum ki kendi kendime siktir amk burası türkiye.

TÜM YORUMLARI OKU (24)