Kendini Osmanlı Vatandaşı Olarak Tanıtan, Çağın En Büyük Filozoflarından Nassim Taleb'den 16 Aforizma

Nassim Taleb'in her acımasız aforizması önce bir tokat gibi suratımıza çarpıyor ardından bizi gerçeklerle karşılaştırıyor. Güçlü değil, anti-kırılgan olmamızı sağlıyor. 😎

Taleb'in aforizmalarını araştırırken üç kitabından faydalandık. İlginizi çekerse ilki, ikincisi ve üçüncüsü şurada.

Onun bilgece sözlerinden önce ortaya attığı, benzersiz anti-kırılganlık tezini sizlere özetleyelim.

Kırılganlığı sadece daha çetin olarak çözmenin imkansızlığını, kırılganlıktan azade olmanın önemini anlatır. Binlerce yıldır belirli hatalara rağmen varlığını sürdüren biyolojik, ekonomik sistemlerin antikırılganlığa erişmesi sayesinde bu başarıya ulaştığını belirtir. 

Birinci derecede önemli olan zihinsel antikırılganlığın reçetesini ise iyi bir eğitimle bağdaştırmaz. Hatta üniversiteleri yukarıdan aşağıya bir bilgi akışı sundukları, eleştirelliği güdülemedikleri için eleştirir. Taleb meşhur Antikırılaganlık kitabında tarihsel bir analiz yaparak insanlık tarihinde üniversite sıralarında, kuralları sürdürerek ortaya çıkmış ve devrimsel etki bırakabilmiş bir olay olmadığını söyler.

Çağın gereklerinden ziyade binlerce yıldır ayakta kalmış fikirlere, yaklaşımlara yaslanmamız gerektiğini düşünüyor.

www.thetimes.co.uk

Yani anti-kırılgan olmak için bize sunulandan ziyade yeni, hatta modern toplumda küçümsenen yollar aramalıyız.  'Aptalların zaman kaybı dediği şeyler çoğu zaman en iyi yatırımdır.' diyor. Bu fikirler size absürt gelmiş olabilir mal 2007 finansal krizinden hemen önce 'kitaplardaki yeni teorilerin' doğacak bir krizi çözemeyeceğini söyledi ve tahminleri doğru çıktı. O milyoner oldu, koskoca bir borsa yerle bir oldu. 

Taleb'in felsefesini çerçeveletip duvarınıza asmak isteyeceksiniz. Gelin, incilerini dinleyelim.

1. İlaç firmaları var olan hastalıklara uyacak ilaç üretmektense varolan ilaçlara uyacak hastalık üretmekte daha iyidirler.

2. Çileciliğin özgürleştirici etkisini anlamak için, tüm servetinizi kaybetmenin yarısını kaybetmekten çok daha az kötü olduğunu düşünün.

3. Ahmağı batırmak için ona bilginin gücünü verin.

4. Bilimde dünyayı anlaman gerekir, iş dünyasında, örneğin ticarette ise diğer herkesin dünyayı yanlış anlaması gerekir.

Aksi halde herkesin gerçekliğe hakim olduğu bu evrende başarılı olamazsınız.

5. Başarı dediğiniz şey çocukluğunuzdan yetişkinliğe geçişte hayal ettiğiniz o şeye yetişkinliğin ortasında dönüşmektir. Geri kalan kontrol kaybıdır.

6. Başarılı olmanın zıddı kaybetmek ya da başarısız olmak değildir. Bahanelere sığınmaktır.

7. Restoranlarda görürsünüz, sessiz olmaya çalışarak tartışmaya çalışan çiftler vardır. Onların hayatının en acı yanı tartışmanın asıl konusundan her zaman habersiz olmalarıdır.

Boşa tartışırlar, boşa...

8. Sanıyorum ki en fazla tavsiye veren en başarısız olanlardır, hele ki söz konusu ekonomi ve yazarlıksa.

9. Haberleri izlemek sizi sadece ve sadece aptal yapar.

10. Kendi çabamla öğrendiğim her şey halen aklımda, sapasağlam duruyor.

11. Sıradan beyinler olaylarda, durumlarda benzerlik bulurlar. Gelişmiş zihinler ise farklılıkların peşindedir.

12. Çevremizde olup bitenleri kontrol altına alamazsak kişiler ve şeyler hakkında tüm düşüncelerimizde ancak kalbimizin kaslarında olduğu kadar kontrol sahibi oluruz.

Yani sıfıra yakın.

13. Biriyle neden arkadaş olduğunuza dair aklınıza tek bir neden bile geliyorsa, aslında arkadaş değilsiniz.

14. Üç büyük ve zararlı bağımlılık vardır: Eroin, karbonhidrat ve aylık alınan maaş.

Üçü de bizi bir sistemin içerisine sıkıştırır.

15. Herkes yalan söyler ama insanların yarısı dilleriyle diğer yarısı ise göz yaşlarıyla.

16. İnsanlar çoğunlukla başarınızı, mal varlığınız, zeki görünüşünüzü ya da toplumdaki statünüzü kıskanacak ama bilgeliğinizi kıskananlar nadirdir.

Belki de yardım istemeye geleceklerdir. Kim bilir?

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
YORUMLAR
21.12.2019

Çağın en büyük filozofları ne ara migrosta makarna alana kişisel gelişim kitabı bedavadaki kişisel gelişim yazarları oldu. Hani son zamanlarda diplomaları sahte çıkan tipler. Hani varolmayan ülke vatandaşları. Peter Pan’in gözü yaşlı.

24.12.2019

yukardakilerden tek bir tanesine bile katilmiyorum...üfürükten tayyare!!!! kim icin bu süslü laflar....alin teriyle para kazanip coluk cocuk gecim derdindeki emekciler icin mi....üniversite bitirip issiz kalan, atanamayan , ailesine yük oldugu icin bunalima giren gencler icin mi..yada...sayamadigim milyonlar icin mi? Osmanli vatandasiymis....ne zaman ???? nerde? sen onu git reisine söyle!!!! alirsin bir YIK üyeligi, tabi üstün aforizmalarini keserse....neyse...vardir senin de müsterin...ben fikrimi söyledim...ha bu arada ben TÜRKIYE CUMHURUYETI vatandasiyim!!!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ