Kardiyologların Kalp Yetmezliği Hakkında Mutlaka Bilmemizi İstediği 11 Önemli Konu

Kalp yetmezliği kalbin vücuda yeteri kadar kan pompalayamaması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum halsizlik ve nefes almada zorlanmalara sebep olur. Öte yandan kalp krizi, kalp rahatsızlıkları ve kardiyak arest (ani kalp durması) hakkında ise yanlış bildiğimiz ya da birbirine karıştırdığımız birçok detay daha var. 

Sizler için Health.com'dan derlediğimiz bu bilgiler her ne kadar temel şeyler gibi görünse de kalp uzmanları tarafından şiddetle tavsiye edilenler.

1. Kalp yetmezliği, kardiyak arest, kalp krizi farklı birer rahatsızlıktır. Hepsi birbirini etkileyebilir.

2. Kalp yetmezliğinin birden fazla çeşidi var.

Kalp yetmezliği sol karıncığı ya da sağ karıncığı ya da her ikisini de etkileyebilir. En sık görülen kalp yetmezliği kalp kaslarında zayıflamanın meydana geldiği sistolik kalp yetmezliğidir. Diğeri ise kasların doğru şekilde kasılamadığı distolik kalp yetmezliği olarak geçer. 

Houston Baylor Üniversitesi'nden kardiyoloji profesörü ve Amerikan College of Cardiology kalp yetmezliği ve kalp nakli bölüm başkanı Biykem Bozkurt distolik kalp yetmezliğinin daha çok tansiyonu ve diyabeti olan yaşlı hastalarda görüldüğünü söylüyor.

3. Bazı koşullar tehlikenin yaklaştığına işaret eder.

Diyabet, yüksek tansiyon, koroner kalp rahatsızlığı ya da kalp krizleri, kalp yetmezliğinin yaklaştığına işaret edebilir. Çünkü bu durumlar zamanla kalbin zayıflamasına sebep olur. 

Ama iyi haberler de var çünkü bu durumların çoğu hayatınızda değişiklikler yaparak önlenebilir!

4. Belirtileri tam olarak anlamak ya da bir teşhis koymak zor!

Tipik bulgular nefes darlığı, ayak, ayak bilekleri ya da bacaklarda şişme, kronik öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kalp atışında hızlanma olabilir. Ama bunların tamamı direkt olarak kalp yetmezliğiyle ilişkilendirilemez.

5. Amerikan Kalp Birliği'ne göre bu bulgulardan birden fazlasını sık sık yaşıyorsanız uyarı sinyalleri geliyor demektir.

Dr. Steinbaum şöyle açıklıyor; 'Kalp yetmezliği semptomlarla teşhis edilir. Bir hastada giderek kötüleşen nefes darlığı varsa, yolda yürürken ya da düz yatarken nefes almakta zorlanıyorsa doktoru bir EKG ya da ekokardiyogram isteyecektir.' 

6. Sigarayı bırakmanın çok büyük etkisi var.

Dr. Steinbaum'a göre kalp rahatsızlıklarının çoğu önlenebilir durumlar çünkü hayatımızda yaptığımız tercihlerle doğrudan bağlantıları var. 

Listenin ilk sırasında sigara içmemek geliyor! 

'Sigaradan her nefes aldığınızda atardamarlarınızın iç astarında yırtılmalar olabiliyor. Bu astar giderek hasar gördüğünde koroner arter rahatsızlığı dolayısıyla kalp yetmezliği veya kalp krizi riski artıyor.'

7. Spor yapmak kalbinizin en iyi dostlarından biridir!

Spor yapmak fazla kilo almayı engellediği için kalp yetmezliğine sebep olan diyabet, obezite gibi birçok durumun önüne geçer. Bunun yanında kan basıncınız ve kolesterol seviyeniz de kontrol altındadır. Amerikan Kalp Birliği her hafta toplamda en az 2.5 saat egzersiz yapmamızı öneriyor.

8. Tuz ve tuzlu yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun!

Sodyum vücutta su birikmesine sebep olur. Peki bunun kalp yetmezliğiyle ne ilgisi olabilir?

Dr. Bozkurt şöyle açıklyor; 'Fazla sıvı birikimi, damar içini genişletir ve kalpteki pompalama mekaniğine zarar verebilir.'

Tuz yerine maydonoz, fesleğen veya zencefil gibi taze yiyecekler kullanarak yemeklerin lezzetini arttırabilirsiniz.

9. Sağlıklı beslnme konusuna büyük özen göstermeliyiz.

Dr. Bozkurt'a göre 'Dengeli beslenme kalp yetmezliği olan hastalar için çok önemli, somon, avokado, yulaf, fıstık çeşitleri, taze kırmızı meyveler, narenciye ve domates mutlaka tüketmelisiniz.'

10. Her bir hastalığın ve hastanın kendine uygun farklı tedavi yöntemleri vardır.

Kimi zaman kalp yetmezliğinin altında yatan nedenleri ele almak için tedaviler uygulanır. Kimi zaman da ilaç tedavisi ile ana damarlardaki zorlanmalar tedavi edilmeye çalışılır. 

'Bu tedaviler hayatta kalma oranını, kalp yetmezliği sonucunda hastaneye kaldırılma oranını büyük ölçüde düşürmektedir,' diyor Dr. Bozkurt ve ekliyor 'Fakat bütün tedavilerden önce hastanın kendi hayatında yapabileceği değişiklikleri yapmasını isteriz.'

11. Sonuç olarak hayatın her alanını sağlıklı tutmak kalp hastalıklarının önüne geçen en etkili silahınızdır! Bunu unutmayın!

Sağlıklı günler...

Popüler İçerikler

Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
Beşiktaş Rekor Fiyata Aldığı Al Musrati'yi Zararına Satmaya Karar Verdi
YORUMLAR
22.09.2017

kalp işte atıyor da, Ahhh Ahhh kimin için atıyor.

harikasın

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ