Karamsar Havayı Biraz Dağıtalım: Koronavirüs Karşısında Dünya Çapında Gelen Olumlu Haberler

Koronavirüs salgınından dolayı her gün gündeme arka arkaya çok sayıda iç karartıcı olumsuz haber düşüyor. Bunun gerek insan ve toplum sağlığına gerek finansal piyasalara son derece olumsuz etkisi olduğu düşünülüyor. Ama bütün dünyanın bir çare aradığı korona salgınınında olumlu haberler de gelmiyor değil. 

İşte koronavirüs yani Covid-19 salgını ile ilgili umut verici ve olumlu gelişmeler:

Çin korona hastanesini kapattı

Avustralya korona ilacını bulduğunu iddia ediyor

Avustralyalı bilim insanları koronavirüs için tedaviyi bulduklarını ileri sürüyor. Queensland'deki Klinik Araştırma Merkezi uzmanları bulunan ilacın hali hazırda bazı hastalarda denendiğini ve bu kişilerin durumunun düzeldiğini belirtiyor.

Araştırma Merkezi Direktörü Profesör David Paterson yaptığı açıklamada sıtma ve HIV tedavisinde kullanılan iki ilaçtaki etken maddelerin kombinasyonunun koronavirüsü laboratuvar tüplerinde de etkisiz hale getirdiğini belirtti.

Hindistan: Anti-viral kokteyl işe yarıyor

Hindistan'ın Rajastan bölgesinde doktorlar turistik olarak ziyaret için gelmiş ancak testleri pozitif çıkan bir İtalyan çifte uyguladıkları 'anti-viral kokteylin' işe yaradığını duyurdu. Kullanılan etken maddeler arasında Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir ve Klorokine bulunuyor.

Domuz gribi, sıtma ve HIV anti-viral ilaçlarla tedavinin başarıya ulaştığını anlatan Rajistan SMS Devlet Hastanesi Başkanı Dr. Sudhir Bhandari üstelik erkek vakanın kritik seviyede kronik akciğer hastası olduğunu ve buna rağmen kurtulduğunu aktardı.

Sıtma ilacının Covid-19 tedavisindeki etkisi hakkında bir çalışma yayınlandı

Antiviral sıtma ilacı olan Klorokine'nin Covid-19'u tedavi edebildiği konusunda yeni bir bilimsel çalışma dünyadaki bilim insanları tarafından incelenmesi için cuma günü yayınlandı. Çalışmanın altında Stanford Profesörü Thomas R.Broker ve Columbia Üniversitesi Doktoru James M.Todaro'nun imzası bulunuyor ve Klorokine'nin koronavirüsü etkili şekilde tedavi ettiği belirtiliyor.

Hollanda ilk antikorları üretmeyi başardı

curamed.com.tr

Rotterdam'daki Erasmus Medikal Merkezi ve Utrecht'teki tıp üniversitesinde çalışan Hollandalı bilim insanları koronavirüse karşı özel antikor geliştirmeyi başaran ilk kişiler oldu.

Buluş Covid-19'a özel anti-viral bir ilaç üretilmesini ve insanların kendi kendilerini test etmelerini sağlayabilir.

103 yaşındaki Çinli kadın virüsten kurtuldu

Salgının başlangıç yeri olan Çin'in Vuhan şehrinde Covid-19 pozitif olan 103 yaşındaki bir kadın gördüğü 6 günlük tedaviden sonra tamamen iyileşti.

ABD birkaç saat içinde sonuç veren test geliştirdi

ABD'nin Cleveland eyaletindeki bir klinik birkaç saat içerisinde sonuçlanan Covid-19 testi geliştirdi. Klinik ayrıca kliniğe test için gelen kişilerin araçlarından çıkmadan testi uygulayıp bekleyebilmelerini sağlayan bir sistem uygulamaya sokarak diğer kliniklere de benzer yöntemi önerdi.

Güney Kore'deki yeni vaka sayısı bir hafta önce günde 500 kişi seviyesinde artarken son 4 gündür bu sayı 50-60 civarlarında.

İtalya'yı fazla etkilemesinin nedeni yaşlı nüfus

Şu anda Çin dışında en fazla ölüm gerçekleşen ülke İtalya ve ölüm oranı da yüzde 5 ile diğer tüm ülkelere göre daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre küresel ortalama ise yüzde 3,4. Bazı uzmanlar İtalya'daki ölüm oranlarının yüksekliğini Avrupa'nın en yaşlı nüfusuna sahip ülke olmasından ileri geldiğini düşünüyor.

Ülke nüfusunun yüzde 23'ü 65 yaş ve üstü. İtalyan nüfus medyan ortalaması da 47,3. Örneğin bu ortalama ABD'de 38,3. İtalya'da yaşanan ölümlerin çoğunun 80'li ve 90'lı yaşlardaki kişiler olduğu rapor ediliyor.

İsrail aşıya çok yakın iddiası

İsrailli bilim insanlarının önümüzdeki günlerde bir aşı geliştirildiğine ilişkin açıklama yapması oldukça olası kabul ediliyor zira bu konuda en başından beri en hızlı sonuçları alan ve en çok yatırım yapan ülkelerden biri İsrail oldu.

Ülkede Başbakanlığa bağlı çalışan Biyolojik Araştırma Enstitüsü'nden son günlerde arka arkaya önemli gelişmeler yaşandığına ilişkin haberler geldi. Bunların arasında virüsün biyolojik mekanizmasının çözüldüğü, virüs teşhisinin konulması için daha iyi test kitlerinin geliştirildiği ve etkili antikorlar üzerinde önemli mesafe kat edildiği haberleri bulunuyor.

Kanada virüsü ilerlemiş safhada izole etmeyi başardı

Kanadalı ilaç şirketi Medicago'da çalışan bilim insanları koronavirüsün ilerlemiş haline ait kopyaları izole ederek daha iyi testler, daha doğru teşhisler ve tedaviler geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak ilerlemeler kaydetti.

Ayrıca aşı geliştirirken yumurta yerine bitkisel yöntem kullanan Medicago firması bu yöntemin ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayı alması ve hayvan testlerinin atlanması halinde Covid-19 için gerekli olan aşıyı kasım ayında hazır edebileceklerini ve ayda 1 milyon aşı üretebileceklerini duyurdu.

ABD aşı sonuçları umut verici dedi

ABD'nin San Diego şehrinde bulunan bir biyoteknoloji firması Ulusal Singapur Duke Üniversitesi uzmanları ile bir aşı geliştirmek için işbirliği yaptığını ve sonuçların umut verici olduğunu duyurdu. Buna göre virüsün daha az zararlı bir versiyona mutasyon geçirmesini sağlayan bir protein keşfedildi. Virüsün bu şekilde zayıflatılmış hali ile daha hızlı bir aşı geliştirilmesi söz konusu.

Trump'ın para teklif ettiği Alman laboratuvar da son sürat çalışıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Alman biyoteknoloji şirketi CureVac'a AB tarafından 80 milyon euro fon verildiğini ve sonbahara kadar koronavirüs için aşı geliştirebileceğini söyledi.

Şirketin çalışmalarının umut verdiğini belirten Von der Leyen, CureVac'ın diğer yerlere göre daha hızlı hareket ettiğini duyurdu.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
18.03.2020

Türkiye'den bilimsel bir haber yok çünkü bilime, tıbba ayrılması gereken bütçeyi Diyanet yiyor. Peki diyanet bu salgında ne yaptı? Umre'den virüs taşımak dışında. Hiç bir şey! Yapamaz çünkü! Hastalık karşısında imamlara değil, doktorlara, bilimi geliştirmek için uğraşan "normal" bir sisteme ihtiyacımız var.

18.03.2020

aaa oyle deme her şerde bi hayir varmis oyle diyor ya akpli yetkililer.

18.03.2020

türkiyede şu oldu haberi okumayı çok isterdim

18.03.2020

bizde de tarikatlar şeyhlerinin sakalını suya koyup içenler var, yeni bir virüs üreteceğiz Allah'ın izniyle.

TÜM YORUMLARI OKU (15)