Kanal İstanbul İçin Referanduma Gidilir mi? Kim İstiyor, Kim Karşı Çıkıyor?

Son günlerin ana gündem maddesi olan Kanal İstanbul projesi ile ilgili referandum tartışmaları sürüyor. Muhalefet, projeye ilişkin kararı İstanbulluların vermesi gerektiğini söylerken, hükümet yetkilileri 'Büyük projeleri halka soralım' diye bir eylem olmaz' diyerek referandumun söz konusu olamayacağını belirtiyor. Tartışmalar devam ederken konuyla ilgili görüşler neler? Kim ne diyor? Birlikte bakalım...

Erdoğan: 'İsteseniz de İstemeseniz de Yapacağız' 🎥

Yerli otomobilin tanıtıldığı günün akşamında Hereke'de vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul yapılacaktır.' dedi. Erdoğan'ın sözleri şu şekilde:

'Bugün de aynısını Kanal İstanbul projemizle ilgili yapıyorlar. Hiçbir bilimsel, mantıklı, makul açıklaması olmayan iddialarla projeyi daha başlamadan bitirmeye çalışıyorlar. Maalesef aynı tavrı bugün ön gösterim araçlarını tanıttığımız Türkiye’nin Otomobili’yle de sergilediler. CHP’ye muzahir yayın organları bu projeyi kötülemek için son bir haftadır adeta seferberlik ilan ettiler. Daha aracı bile görmeden kimi zaman farını, kimi zaman aynasını, kimi zaman butonunu bahane ederek içlerindeki kin ve nefreti ortaya döktüler. 60 yıl önce Devrim otomobiline karşı ne söylendiyse bugün aynısını Türkiye’nin Otomobili için de söylediler. Devrim otomobiline karşı çıktılar, bu da ‘devrin otomobili…’ Bunu böyle bilesiniz. İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul yapılacaktır, yapılacaktır.”

Projeye ilişkin tüm detaylar için 👇

Kanal İstanbul Nedir? Kanal İstanbul Projesi Hakkında Bilmeniz Gereken Tüm Detaylar

İmamoğlu - Erdoğan arasında 'Kanal İstanbul' polemiği

Projeye karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul için 'cinayet projesi' diyor. Erdoğan ve İmamoğlu arasında zaman zaman bu konuda polemik yaşanıyor. 

Geçtiğimiz günlerde İmamoğlu'nun, 'Ya Kanal, Ya İstanbul' Bu kadar net, bu kadar önemli bir karar. Bizden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekiliyoruz.' sözlerine Erdoğan;

'Çıkmış İstanbul'a böyle bir kanal gereksiz diyor. Bunun kararını verme yetkisi sana ait değil. Biz bunun kararını verdik. Senin böyle bir yetkin yok, bu İBB Meclisi'ne aittir. Adımlarımızı attık atıyoruz, yola kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Biz bu işi yapacağız. Kurumların görevi, devletin adlığı karara uygun şekilde kendi sorumluluk alanlarında üzerlerine düşeni yapmaktır. Görevini ihmal eden hesabını millete ve hukuka muhakkak verecektir.' yanıtını verdi.

İmamoğlu ise bu sözlere cevaben, 'Hesap veremeyeceğim tek şey; İstanbul için cinayet dediğim Kanal İstanbul'un başlatılması konusu olur' dedi.

İmamoğlu Kanal İstanbul'a şu gerekçelerle karşı çıkıyor: 🎥

"Bu proje tümüyle israftır, haramdır" 🎥

'Kanal İstanbul bütçesiyle;

  • İstanbul'daki tüm okulları yenileyebiliriz

  • Tüm riskli binaları yeniden yapabiliriz

  • 9 tane Marmaray yapabiliriz

  • 1.650 hastane yapabiliriz

  • Yüzlerce fabrika ve üretim alanı oluşturabiliriz'

"Deprem beklenirken bu projeyi konuşmak bile cinayettir" 🎥

  • 'Deprem açısından on binlerce binanın ve milyonlarca insanın yaşamı risk altında olduğu İstanbul'da Kanal İstanbul gibi bilim insanlarının deprem açısından çok riskli gördükleri bir projeyi konuşmak bile cinayettir.'

"Kanal İstanbul, İstanbul'un doğasını katletmek demek" 🎥

  • '23 milyon m2 ormanı 

  • 136 milyon m2 tarım alanını

  • Sulak alanları

  • Kuşların göç yollarını, yaban alanlarını

  • Marmara ve Karadeniz'de balıkçılığı

  • Deniz canlılarının üreme alanlarını yok etmek demek.'

Uzmanların Kanal İstanbul'a ilişkin uyarıları için 👇

Türkiye Denizleri Uzmanı Profesör Hepimizin Anlayacağı Dilden Anlatıyor: Kanal İstanbul Projesi Türkiye'yi Felakete Sürükleyebilir!

Meral Akşener de projenin ÇED raporuna itiraz dilekçesi verdi 🎥

Projenin ÇED raporunun onaylanmasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giden çok sayıda İstanbullu projeye ilişkin itiraz dilekçesini vermişti.

İstanbullular projeye itiraz etmek için uzun kuyruklar oluşturmuştu 👇

Soğuk Havaya ve Yağmura Aldırmadılar: Kanal İstanbul'a İtiraz İçin Metrelerce Kuyruk Oluşturdular

Akşener proje için referandum yapılması gerektiğini düşünenlerden 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Referandum tartışması nasıl başladı? 🎥

Ekrem İmamoğlu 30 Kasım'da yaptığı açıklamada 'Bu işin sonu referanduma kadar gider' diyerek referandum tartışmalarını gündeme taşıdı.

İmamoğlu o açıklamasında;

'Bu milletin iradesini her ortamda savunan bir yönetim olmaya söz verdik. Bütün detaylarını oturalım, kamuoyu önünde tartışalım. Bu işin sonu referanduma kadar gider. Bu millete, bu şehre sormak zorundasınız. Millete bunu tek tek anlatalım, millete soralım. Millet 'Kanal İstanbul'dan ne bekliyor Allah aşkına? İş mi bekliyor, aş mı bekliyor? Tümüyle yanlış bir iştir, karşısındayız. 'Millete soralım' noktasına getirelim, herkese anlatalım. Bütün bilim insanları, şeffaf olarak bu işi tartışsınlar. Bütün akademisyenler, yatırım unsurları, ekonomistler, ülkesini seven herkes, bu işi tartışsın ondan sonra da halka soralım' demişti.

CHP'li Özgür Özel: "Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız" 🎥

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de dün 'Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız, İstanbul'da kanalla ilgili referandumu yaparız. Oyları İstanbullu atar, bu kararı onlar verir' dedi.

AKP: 'Büyük projeleri halka soralım' diye bir eylem olmaz"

AKP'den ise Kanal İstanbul için referandum yapılması konusunda net bir açıklama geldi.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı;

'Öyle bir gündemimiz yok. 'Büyük projeleri halka soralım' diye bir eylem olmaz. Başka bir mecra söz konusu olur. Yapacağımız önemli işler için halka gidersiniz; ama bunun da maliyetleri vardır. Bizim sistem yapımız bu şekilde değil. Hükümetler yapar, hesabını da halka verir. İstanbul halkının da endişeli olduğu kanaatinde değilim.' dedi.

Sosyal medyada referandum tartışması 👇

Popüler İçerikler

Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR
28.12.2019

Ülkenin geleceğini direkt etkileyecek bir karar için “gereği yok” diyenler oysa ki işlerine gelmeyen her durumda referanduma gidelim diyordu. Hayır çıkacağından mı korkuyorlar. Mesela başkanlık referandumuna evet oyu verenler, tarafsız davranmadan bir kez olsun nedir ne değildir diye araştırmadan, hiç düşünmeden (ekolojik denge, maliyet muhasebesi, uluslararası ilişkiler, mikro ve makro ekonomi, afet yönetimi ) sırf reisleri istedi diye koşa koşa evet oyu vermeyecek mi. Olumsuzluklar ortaya çıktığında da dış güçlerin oyunu demekten geri durmayacak mı. Niye gereği yokmuş. Uzmanından görüş almak varken gereği yok elbet ama duymak istediklerini söylemeyen uzmana bilim adamına da sağır kalırlar.

28.12.2019

Adam bas bas bagiriyor istemeseniz de yapilacak diye. Bilimsel veriler tam tersini soylerken yapiyor hem de bunu yillardir. Referanduma gider mi kendini padisah sanan birisi?

28.12.2019

AYRANI YOK İÇMEYE ATLA GİDER S*çmaya. BU MİLLET İŞSİZ,AÇ,BORÇLU,... KANAL YAPILMAAAASSINN.

TÜM YORUMLARI OKU (19)