İnsanı Yatıştırdığı ve Şiddet Yönelimini Azalttığı İddia Edilen Baker Miller Pembesini Biliyor musunuz?

Sarı yaratıcılıkla ilişkilendirilirken mavinin ise güven verdiği düşünülüyor. Kırmızı rengin ise sanılanın aksine insanları daha az yemeye ve daha az içmeye teşvik ettiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Peki sizi rahatlatan ve kaygıdan uzaklaştıran bu pembeyi fark ettiniz mi?

Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri yıllardır araştırılıyor ve renkler üzerine birçok teori geliştirilmiş.

İnsanları ve nesneleri gördüğümüz anda onlar hakkındaki düşüncelerimiz ilk bir buçuk dakikada oluşuyor ve bu düşüncelerimizin çoğunun renklere dayandığı söyleniyor.

Renklerin insanlar üzerinde bir etkisi olduğu görüşü bir hayli benimseniyor. ABD, İngiltere, İsviçre, Almanya, Polonya ve Avusturya’da bazı cezaevleri koğuşlarını bu pembe renge boyuyor.

Çünkü Baker Miller Pembesinin, hapishanelerdeki suçluların şiddet ve agresiflik içeren duyularını bastıracağı, bu duyguları kontrol altına alacağı ve onları sakinleştireceği düşünülüyor.

Peki neden Baker-Miller Pembesi?

Baker-Miller pembesi, düşmanca, şiddet içeren veya saldırgan davranışları azalttığı iddia edilen bir pembe tonu.

1960’ların sonlarında Amerikan Biyososyal Araştırmalar Enstitüsü’nü işleten Alexander Schauss, pembe rengin psikolojik ve fizyolojik etkileri üzerine çalışmalar yaptı.

Schauss, renk tercihlerinin kişinin kişiliği hakkında ipuçları verdiğine inanan İsviçreli psikiyatrist Max Luscher’in çalışmalarından etkilenmişti.

Tüm bu çalışmalardan etkilenen Schauss, 1960’larda 153 denek ile bir çalışma yaparak, renklerin insanın mental durumunu değişitirebileceğini gözlemlemiştir.

70’li yıllarda deneylerine devam eden Schauss, araştırma asistanı John Ott’un yardımıyla kendi üzerinde testler yapmaya başladı ve bu testlerde bir pembe tonunun çok derin bir etkiye sahip olduğunu gözlemledi.

Schauss, özellikle egzersiz yaptıktan sonra, sadece bu renkle basılmış 18 × 24 inçlik bir karta bakarak, “diğer renklere kıyasla kalp atış hızını, nabzı ve solunumu azaltmada belirgin bir etki” ile sonuçlandığını gözlemledi.

1979’da, Washington Seattle’daki bir denizcilik enstitüsünün müdürleri, bunun mahkumlar üzerindeki etkilerini belirlemek için, bazı hapishane hücre hücrelerini pembe boyamaya ve deneyi devam ettirmeye karar verdi.

Yapılan deneyde iç mekanı pembe renge boyanmadan önceki ve sonraki saldırı oranları izlendi.

Donanmanın raporuna göre, “1 Mart 1979’da bu prosedürün başlatılmasından bu yana, düzensiz veya düşmanca davranış olayları yaşanmadı.”

Baker-Miller ismi ise bu deneyi Seattle’da sürdüren denizcilik enstitüsü müdürlerinin isimlerinden geliyor. Baker ve Miller.

Fakat aynı pembe Santa Clara İlçe Hapishanesinde kullanıldığında, ilk ayda küçük bir düşüşe rağmen, hapishanedeki olayların oranı duvarların pembeye boyanmadan önceki olay oranlarını bile aştı hatta zirveye ulaştığı gözlemlenmiş.

Bu pembe aynı zamanda Drunk Tunk Pembesi, Pasif Pembe olara da biliniyor.

Baker Miller Pembesinin son yıllarda tekrar popüler olmasının sebeplerinden biri ise dünyaca ünlü star Kendall Jenner’ın iki sene önce yaptığı bir Instagram paylaşımı.

Los Angeles’ta bir hastanenin ‘Human Condition’ adlı sergisine giden arkadaşlarından pembe renginin sırrını öğrenen star, odasının duvarını bu renk ile değiştirmişti.

Vollebak’ın, renk teorisinden ilham alarak “Baker Miller Pink Hoodie” isimli bir kapüşonlu tasarladı.

Sporcuları antrenman öncesi ve sonrası rahatlatmak ve etkin dinlenmeye geçirmesi amaçlanıyor.

Kapüşonlunun kapüşonunu kafanıza geçirip, fermuarını da çektiğinizde tüm yüzünüz, gözler de dahil kapanıyorSadece hapisanelerde ya da kıyafetlerde değil rakip takıma ait soyunma odalarında da kendilerini daha zayıf ve güçsüz hissetmelerini sağlamak için bu pembe kullanılıyor.

Aslında Baker Miller pembesi stres ve agresyon görülmesi olası her ortamda kullanılabilir!

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
17.05.2020

Beni buraya koysunlar, çok değil 24 saat sonra cinnet kelimesine yepyeni anlamlar katarım :(( bu renk insanı sakinleştirmez delirtir! hangi aptal uydurmuş bunu??

Pasif Kullanıcı
17.05.2020

Hapishane hücreleri normalde de insanı delirtecek yerler ki, yani ha pembe koymuşsun, ha beyaz. Zaten kirli, iğrenç tasarlanmış mekanlar. Bokundan, kanından resimler, heykeller yapan insanlar var oralarda, ne delirmesi. :D

Pasif Kullanıcı
17.05.2020

Renklerin etkisi zaten markettingde sıkça kullanılan bir şey. Mesela fast food satanların hepsinin kırmızı, turuncu gibi sıcak renkler(tutkulu, sevinç veren, acıktıran renkler) kullanması gibi, ya da lüks markaların logolarını siyah(grimsi) renklerde tasarlaması gibi. Ancak ilk kez pembe renk hakkında böyle bir şey görüyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ