İnsanı Evliya Çelebi Gibi Hissettiren İstanbul'da Gezilecek 12 Yer

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak bilinen ve yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul, tarihi ve turistik yerler bakımından oldukça zengin. İstanbul’un bu mirasını sadece ülkemizde yaşayan insanlar değil, tüm dünyadan pek çok turist gezip görmek istiyor. İstanbul’da gezip görülecek o kadar çok yer var ki hayatınızdan en azından birkaç günü bu özel şehre ayırmanız gerekiyor. 

Eğer siz de üzerinde yaşadığımız topraklar hakkında daha çok bilgi sahibi olmak ve adeta bir zaman makinesine binmiş gibi yolculuğa çıkmak istiyorsanız listemizden faydalanabilirsiniz. İstanbul’u yeniden fethetmeye hazır mısınız? İşte İstanbul'un tarihi ve turistik yerleri!

1. Ayasofya

İlk olarak kilise, ardından camii en son da müze olarak kullanılan ve dünyanın eşsiz mimari yapılarından olarak görülen Ayasofya, İstanbul’a ayak basan herkesin görmek için can attığı mekanlardan. 532 yılından günümüze kadar gelmiş olan bu nadide yapı aynı zamanda dünyanın en eski katedrali. Hatta yapıldıktan sonraki bin yıl boyunca da dünyanın en büyük katedrali olarak kalmış ve 15 yüzyıl boyunca insanların ibadet yeri olarak kullandığı bir yer olmuş.

2. Topkapı Sarayı

Dünya tarihinin en görkemli imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu’nun 400 yıl boyunca idare merkezi olan ve padişahların da yaşadığı saray: Topkapı Sarayı. Sadece bu yönüyle bile bir hayli merak uyandırıcı. Topkapı Sarayı’nın Saltanat Kapısı, Alay Meydanı, Saray-ı Hümayun ve İç Saray gibi pek çok bölümü var. Hatta UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki en önemli tarihi eserlerden de bir tanesi.

3. Sultan Ahmet Camii

Yapımına 1609 yılında başlanan ve 1616 yılında da tamamlanan Sultan Ahmet Camii, hiç kuşku yok ki İstanbul’un en özel tarihi simgelerinden bir tanesi. Yapıyı mimari ve sanatsal yönden özel yapan ise yaklaşık 20.000 İznik çinisi kullanılarak yapılmış olması. Hatta mavi ağırlıklı rengi ile Avrupalılar tarafından Mavi Camii yani Blue Mosque olarak da adlandırılıyor. Sultan Ahmet ayrıca, Türkiye’deki ilk altı minareli camii.

4. Kapalıçarşı

Geçmişi 15. yüzyıla dayanan Kapalıçarşı dünyadaki en eski ve en büyük kapalı çarşı. İçinde yaklaşık 4.000 dükkan bulunuyor. Hatta yılda 91 milyon turistin ziyaret ettiği Kapalıçarşı, bu özelliği ile dünyada en çok ziyaret edilen turistik yerlerden bir tanesi.

5. Yerebatan Sarnıcı

Dünyanın en büyük kapalı sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, günümüzde hem müze olarak hem de etkinlik mekanı olarak kullanılıyor. Büyüleyici yapısı ile yerli ve yabancı pek çok turistin yoğun ilgisini gören Yerebatan Sarnıcı’nın tarihi de 6. yüzyıla dayanıyor.

6. Süleymaniye Camii

Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerinden olan Süleymaniye Camii, 1551 ile 1557 yılları arasında I. Süleyman adına inşa edilmiş. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak nitelendirdiği camiiyi Evliya Çelebi de benzersiz bir eser olarak anlatmış.

7. Dolmabahçe Sarayı

Beşiktaş semtinde bulunan Dolmabahçe Sarayı’nın yapımına 1843 yılında başlanmış ve bu görkemli saray 1856 yılında tamamlanmış. 250.000 metrekarelik alan üzerinde kurulu olan saray, pek çok farklı mimari ekolden esinlenilerek inşa edilmiş.

8. Mısır Çarşısı

İstanbul’un en eski kapalı çarşıları arasında yer alan Mısır Çarşısı, aktarları ile meşhur. 1660 yılında yaptırılmış olan çarşının olduğu yerde Bizans döneminde Makro Envalos isminde bir çarşı olduğu söyleniyor. Önceleri adı Valide Çarşı olarak bilinse de, 18. yüzyıldan itibaren Mısır’dan gelen vergiler ile inşa edilmesi sebebiyle bugünkü ismini almış.

9. Gülhane Parkı

Tanzimat Fermanı’nın okunduğu park olan Gülhane Parkı, bu tarihi yönüyle de bir hayli önemli. Günümüzde yenilenen park, eski görkemli zamanlarına kavuştu denilebilir.

10. Kız Kulesi

Hakkında pek çok efsane bulunan Kız Kulesi, küçük bir ada üstünde bulunuyor. Şehrin önemli sembollerinden olan kule, milattan önce 24. yüzyılda yapılmış Bizans döneminden kalma bir eser. Kuleye sandallar ile ulaşılabiliyor.

11. Beylerbeyi Sarayı

www.sirkeciparkhotel.com

Yapımına 1863 yılında başlanan ve 2 yılda tamamlanan Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Padişahların yaşamış olmasının yanı sıra önemli isimleri ağırlamasıyla da oldukça meşhur.

12. Rumeli Hisarı

Fatih Sultan Mehmet tarafından şehrin fethi öncesinde saldırıları önlemek için inşa edilmiş olan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük alanı kapsaması ve muhteşem manzarası ile görülmeye değer.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
11.07.2017

İstanbul'da gezilecek yerler konusunda bir çoğunu bilmediğiniz yerlerden güzel bir liste hazırladım. https://www.geziyerler.com/istanbulda-gezilecek-yerler

13.10.2016

Siz saka misiniz? Kiz kulesi ve beylerbeyi rumeli hisari ve dolmabahce haric hepsi zaten ayni yerde! Ayasofya demissiniz sultanahmet demissiniz. İkisini ayiran bir fiskiye var alt tarafi, Sabah kahvaltisina sultanahmete giderseniz dolasa dolasa her yeri gezip suleymaniyenin müthiş teraslarindan birinde nargile icmeniz ögle saatlerini alir! Sizin evliya celebi anlayisiniza ne diyeyim ben! #geZginkadinlar

13.10.2016

İyi hepsine gitmişim :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ