İnşa Edildikleri Gibi Kalmayı Başarabilmiş 10 Eski Köprü

Günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen yapıları düşündüğümüzde, aklımıza Kolezyum ya da Giza Piramitleri gibi örnekler geliyor. Peki hala inşa edilme amaçlarına uygun şekilde kullanılan mimari yapıları hiç düşündünüz mü?

Artık turizm amaçlı kullanılan çoğu eski yapının aksine köprüler, asırlar boyu kullanım amaçlarını korudular. Uzun süre dayanacak şekilde inşa edildikleri için yüzyıllardır kullanımda olan birçok köprüyle karşılaşmak mümkün. Uplifers olarak; genellikle felaketler, savaşlar ya da kazalar nedeniyle hasar görüp restore edilenlerin aksine bu galeride yer verdiğimiz köprüleri yüzlerce yıl neredeyse hiç değişmeden hayatta kalabilmeyi başarmış olanlar arasından seçtik.

1. Arkadiko Köprüsü, Yunanistan

Milattan önce 1200-1300’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen köprü, dünyanın en eski kemerli köprüsü olma özelliği taşıyor. Eski zamanlarda iki Tiryns ve Epidauros şehirleri arasında askeri yol olarak işlev gören Arkadiko Köprüsü’nün genişliği ise sadece 2.5 metre.

2. Tarr Basamakları, İngiltere

Exmoor’daki bu eski köprünün tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de, milattan önce 3000’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmekte. Yerel efsanelere göre şeytan tarafından yapıldığı söylenen köprünün, üzerindeki kayalar zamanla değiştirilse de, şekil olarak aynı kaldığı söylenebilir.

3. Sant’Angelo Köprüsü, İtalya

136 yılında İmparator Hadrian’ın emriyle inşa edilen yapı, Roma’nın en ünlü ve en güzel köprülerinden biri. Sant’Angelo Köprüsü, bugün de, 1668 yılında Mimar Lorenzo Bernini tarafından üzerine kondurulan 10 tane melekle birlikte tüm ihtişamıyla ayakta.

4. Anji Köprüsü, Çin

605’te inşa edilen köprü, Çin’in en eski köprüsü. Adı Çince’de ‘güvenli geçiş’ anlamına gelen Anji Köprüsü, şimdiye kadar 10 sel baskını, 8 savaş ve sayısız depreme rağmen ayakta kalmayı başarabildi.

5. Cendere Köprüsü, Türkiye

2.yy’da Komagene şehirleri tarafından inşa edilen köprünün her iki tarafında imparatorluk ailesinin üyelerini temsilen sütunlar bulunuyor. Çok eski olmasına ve popüler seyahat rotaları arasında olmamasına rağmen köprü, Romalılar tarafından inşa edilen ikinci en uzun kemerli köprü olma özelliğini taşıyor.

6. Shahara Köprüsü, Yemen

Diğer adı Ahlar Köprüsü olan bu yapı, 17.yy’da iki dağ arasında geçiş sağlamak için inşa edildi. Bugün önemli turistik yerlerden biri olan köprü, civarda oturanlar tarafından halen aynı şekilde kullanılmakta.

7. Rialto Köprüsü, İtalya

1591 yılında Venedik’te düzenlenen, Michelangelo, Palladio gibi sanatçıların da katıldığı bir mimari tasarım yarışmasını Antonio da Ponte’nin kazanmasıyla yapılan Rialto Köprüsü, başta halk tarafından kabul görmese de günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başardı.

8. Vecchio Köprüsü, İtalya

1345’te Floransa’da yapılan köprünün en ilginç yanı, üzerinde bulunan ve hala faaliyette olan dükkanlar.

9. Khaju Köprüsü, İran

1667 yılında Şah 2. Abbas’ın emriyle yaptırılan köprü, asıl inşa amacı Zayende Nehri üstünde geçiş sağlamak olsa da baraj olarak da kullanıldı. Köprünün bir diğer inşa amacı ise insanların sosyalleşmesini sağlamaktı.

10. Fabricius Köprüsü, İtalya

Milattan önce 62 yılında Roma’da inşa edilen köprünün bugüne kadar sağlam kalabilmesini, milattan önce 21 yılında uğradığı bir selin ardından yapılan tadilata borçlu olduğu düşünülüyor.

Popüler İçerikler

Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!