İmar Planları Rafa Kalktı: İstanbul'un Kıymetli 6 Mahallesi 'Tarihi ve Kentsel Sit Alanı’ İlan Edildi

İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Şişli'nin İnönü, Ergenekon, Halaskargazi, Meşrutiyet, Teşvikiye ve Harbiye mahallelerini 'tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan etti. İstanbul'un en kıymetleri yerleri arasında sayılan mahallelerdeki tüm mevcut imar planları askıya alındı, kentsel dönüşüm projeleri durdu. Bölgenin tarihi dokusunun ve mimarinin korunması gerektiğine kanaat getirilirken, artık tüm işlemler Kurul'un onayından geçecek. 

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe ve Gülistan Alagöz'ün aktardığına göre, bina bazında kentsel dönüşümün oldukça yoğun olduğu bölgede artık tüm işlemler Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu iznine tabi olacak. Kurul mevcut imar planını dikkate almayacak, kendi kararını verecek. 

Söz gelimi 5 katlı bir bina 8 katlı yeni bina için yıkıldıysa, Koruma Bölge Kurulu bu bina için ‘Hayır, aslına uygun 5 katlı yapın’ diyebilecek. Bölgede faaliyet gösteren gayrimenkul hukuku uzmanları çok sayıda binada kentsel dönüşüm çalışmalarının durduğunu, yıkımı yapılan ya da riskli yapı kararı çıkan yapıların da çözüm arayışında olduğunu belirtiyor.

Neden böyle bir karar alındı ?

Koruma Bölge Kurulu’nun kararında bölgenin tarihi önemine atıf yapılıyor ve neden koruma altına alındığı şöyle açıklanıyor: 

“Bu alan özellikle 19. yüzyılın ortalarından itibaren yapılaşmaya başlayan, bir asrı aşkın süre boyunca farklı mimari üslupların birbirinin yerine ve yanına inşa edilmesiyle ortaya çıkan modern mimari kültürünün tüm öğelerini içerisinde barındıran, ahsap konaklardan ahşap/kargir köşklere, kargir apartman kültürünün yaygınlaşmaya başladığı yapılardan, erken Cumhuriyet dönemi ulusal mimari akım ve sade cephe görünümüyle uluslararası mimari akımın öncü örneklerini geç döneme kadar bünyesinde toplamış eşsiz bir bölge olmanın yanında, tarihi ve siyasi olayların cereyan ettiği bir yer özelliği taşıyan Harbiye Tarihi ve Kentsel Sit alanı ile Beyoğlu Kentsel Sit Alanına bitişik vaziyette Atatürk Evi Müzesi ve Hamidiye Camisini içerecek şekilde düzeltilme yapılarak alanın Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik’in ilgili hükümleri uyarınca Tarihi ve Kentsel Sit Alanı olarak tescil edilmesine, geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları belirlenene kadar 2863 sayılı yasanın 17. maddesinde geçen ‘Bu alanın koruma bölge kurulunca sit olarak ilanı, bu alanda her ölçekteki plan uygulamasını durdurur’ hükmü uyarınca bu aşamadan sonra meri imar planları kapsamında işlem yapılmamasına karar verildi.”

80 bina tescillendi, içlerinde ünlü isimler de var

Eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk

6 mahalleyi 'tarihi ve kentsel sit alanı' ilan eden karardan önce bir başka önemli karar daha alındı. Bu kararla yaklaşık 80 bina tescillendi ve koruma altına alındı. Binası tescillenenler arasında ünlü isimler de var. Meclis eski başkanı Hüsamettin Cindoruk, İşkadını Ayşe Komili, modacı Cengiz Abazoğlu, eski bakanlardan Hasan Polatkan’ın torunu Hasan Polatkan'In binaları tescillenen isimler arasında.

"Artık imar izni alma süresi çok daha uzayacak"

Alınan kararla birlikte mevcut imar planları ile işlem yapmanın imkansız hale geldiğini belirten Avukat Hikmet Güngör, 'Yani binlerce bina hakkında mer’i imar (uygulamada olan) planları kapsamında işlem yapılamayacak. Bu karardan önce bir yer almak istediğinizde belediyeden 1-2 gün içinde imar durumunu alabiliyordunuz. Ancak şu anda bir taşınmazın imar durumunu ancak İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alabilirsiniz. Bu en iyi ihtimalle bir ay sürer. Ve İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu tür basit işlerle uğraşmak zorunda kalacağından esas görevleri yapmasında aksamalar yaşanacaktır” dedi.

Popüler İçerikler

Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
YORUMLAR
05.02.2019

Beyoğlu Belediyesi'yle ortak onca proje hazırlanmışken seçim öncesi çevreci kesildiler, 16 yılda İstanbul'a yüzlerce gökdelen dikip şehri betona çevirdiler, estetik yoksunu çirkin yapılar, yarım adayı dahi feda ettiniz bu gökdelenlere. İş adamlarınızın diktiği 273 gökdelen bir şişli etmez.

05.02.2019

Boşuna alkışlamayın. Yaptıkları sadece kendilerine ait olmayan bir belediyeyi yokuşa sürmek. ilk başta neden kentsel dönüşüme izin verdiler de şimdi mahalleyi koruma kararı aldılar ? Dertleri bu başka bir şey yok. Eğer öyle ise ilk önce beyoğlunu komple bir korumaya alsınlar. ah pardon orada yandaşlara peşkeş cekildi ...

05.02.2019

secimlerden once tribunlere oynuyorlar. bunu yiyen varsa gelsin yiyecek baska sey vereyim

TÜM YORUMLARI OKU (13)