İkinci El Otomobil Alırken Ekspertize Yüzlerce Lira Vermeden Bu Rehberle Kendi Ustanız Olup Test Yapabilirsiniz!

Sıfır otomobil almak bir hayal, ikinci el otomobillere dair bu detaylar sizi yüzlerce lira harcamaktan kurtaracak.

Lafı hiç uzatmadan sizi büyük masraflardan kurtaracak ve aradığınız otomobilin sorunlarını şıp diye anlamanızı sağlayacak usta işi taktiklere bakalım.

Öncelikle motorun yer aldığı kaputu açıyoruz. Her araçta farklı yerde olmakla beraber yağ seviyesini gösteren çubuğu buluyoruz, çıkarıp temizliyoruz. Ardından yerine yerleştirip sonra yeniden çıkarıyoruz ve görseldeki gibi seviyeyi ölçüyoruz. Sağlıklı seviyelerin altındaysa ilk şüphemiz ortaya çıksın.

Araç satıcısı gelmeden evvel motor yağını tamamlamış olabilir o yüzden yağ seviyesi yüksek olmasından bir çıkarım yapmamak gerek.

Ardından antifriz bölümüne geçiyoruz. Buraya yağ seviyesinden bile fazla dikkat etmek gerekiyor.

Çünkü antifriz olmayan motor verimli çalışmaktan uzak, belli aksamları risk altında. Şayet su bölümünde antifriz yoksa o araca şüpheyle yaklaşıyoruz çünkü su eksiltiyor ve antifriz yerine su katılıyor olabilir.

Bunun yanında antifriz varsa da ikinci aşama bir fener yardımıyla sıvı yüzeyinde herhangi bir yağ tabakası olup olmadığına bakmak. Varsa bu iyiye işaret değil.

Motoru incelerken görüntüye çok kanmamak gerekiyor.

Çünkü temiz, parlak bir motor kısa zaman önce temizlenip yağ kaçakları gizlenmiş olabilir. Bu sebeple kirli görünen, tozlu motorlar bize çok daha fazla şey anlatır. En azından satıcının herhangi bir şey gizlemediğine emin oluruz.

Arabanın etrafını gezip tabiri caizse 'duruşuna' bakmak gerek ve bunu araç temizken yapmak gerek.

Yağmur altında, hava kararmışken yahut araçta toz ve çamur lekeleri varken hiçbir şekilde anlamlı bir sonuca ulaşamayız. Almayı planladığımız aracı yıkatıp incelemeye başlamamız gerekiyor, bazı ufak tefek göçük ve dolu izleri, vuruklar tozun altına gizleniyor. Bir ekspertize götürdükten sonra kozmetik problemler sebebiyle araçtan vazgeçmek, boşa yüzlerce lira vermek anlamına geliyor.

Aracın içine girin, döşemelerinde, tavanında yanık ve yırtık olup olmadığına bakın.

30 yaşında bir otomobil alıyor olsanız da bu detay önemli çünkü kullanıcının aracına nasıl yaklaştığı, onun bakımına ne kadar önem verdiğini gösteren detaylardan biri budur. Döşemelerinde sigara yanıtı olan bir aracın titizlikle kullanıldığını düşünmek absürt olacaktır.

Tabii aracın aksamlarının çalışıp çalışmadığına da bakın. Radyo, yol bilgisayarı, cam açma kapama tuşları, 'nasıl olsa çalışıyordur' diyerek geçiştirilecek şeyler değil. Çalışmıyorsa belki yüzlerce lira masrafla karşılaşacaksınız.

Koku önemli. Hele ki turşu, süt gibi gıdaların kokuları bir araca sinmişse bunu temizlemek hiç kolay değil.

Aracın havalandırma kanallarına bile tüm bu kokular sinmiş olabilir, o yüzden aracı çalıştırın ve havalandırmasından yayılan kokuları takip edin. Sistemsel bir koku probleminin maliyeti yüksek olacaktır.

Sürüş esnasında LPG kullanan bir aracı benzinde kullanmayın, LPG'de test edin, benzin/LPG geçişleri yapın.

Motorun uyumluluğunu test etmiş olacaksınız, bunun yanında LPG sisteminde bir arıza varsa bunu aracı benzinde kullanırken fark etmeniz mümkün değil. Satın alacağınız kişi aracını sizin yanınıza benzin modunu aktive edip getirdiyse dikkatinizi daha fazla çekmeli.

Son olarak, aracı test ederken müzik çalmamasına özen gösterin. Dinleyin. Dikkatlice tüm sesleri dinleyin.

Sabit hızda motorun sesi bize çok şey anlatır, bunun yanında tümseklerden geçerken gıcırtı, tıkırtı geliyorsa şüphe kaslarınız çalışsın. Daha detaylı olarak direksiyonu tam tur sağa veya sola çevirdiğinizde ses gelip gelmediğine dikkat edin. 

Bu önerilerimizi uyguladıktan sonra bir aracı satın almaya karar verdiyseniz yolun yarısını gitmiş olacaksınız, bu testlerin bir kısmını geçemeyen araçlar içn yüzlerce lira harcamaktan kurtulacaksınız. Kalan kısmı uzmanların işi. Siz üstünüze düşeni yaptınız, ekspertiz incelemelerini yaptığında her şey daha da net bir hal alacak.

Popüler İçerikler

Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Diline Fena Doladı: Hasan Can Kaya'dan Vural Çelik'e Veda Yazısıyla Tepki Çeken Gülse Birsel'e Büyük Gönderme!
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
YORUMLAR
22.01.2020

Tarcanlar Oto Expertiz bunu beğenmedi :) satıcı sizi dirençle kandırmış olabilir

Pasif Kullanıcı
22.01.2020

Antifrizin olduğu yere bakıyoruz. Evet, açtık radyatör kapağını, soğutma suyu çıktı karşımıza. Bunun içinde antifriz olup olmadığını göz ile nasıl anlayabiliyoruz?

22.01.2020

tadına bakarak :)

22.01.2020

En önemli tavsiye; ikinci el araç alırken editörün tavsiyelerine pek kulak asmıyoruz. (Zira pek bu işten anlıyor izlenimi vermiyor)...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ