Hayvanlar Hakkında Birçoğunu İlk Kez Duyacağınız 20 Şaşırtıcı Bilgi

Tarih öncesi zamanlardan bugüne kadar hayvanlar alemi, insanlar için her zaman merak konusu olmuştur. Eski insanlar özellikle de yırtıcı hayvanlara karşı fazlasıyla aciz olduğundan bu meraklarını hayvanların dış görünüşlerine karşı verdikleri bir takım tanrısal sıfatlarla açıklamışlardır. Günümüzde ise teknolojik imkanlar ve insanın kendini geliştirmesi sayesinde bu merak, bilimsel bir takım açıklamalarla giderek yerini hayranlığa bırakmıştır. Bu içerikte bazı hayvan türlerinin çok bilinmeyen bazı özelliklerini derledim.

1. Flamingolar neden pembedir?

Bunun sebebi bu hayvanların, fazlaca mavi-yeşil alg yemeleridir. Diyeceksiniz ki mavi-yeşil alg adı üstünde mavi-yeşil fakat durum böyle değil. İsmine rağmen algler; pembe, kırmızı ve mor renkli olabilirler.

2. Okyanusların en gürültülü hayvanı hangisidir?

Karidesler. Evet yanlış duymadınız bu minik hayvanlar okyanusun en gürültülü hayvanlardır. Belki tek seferde bir mavi balina kadar gürültü çıkaramasalar da sayısal toplamlarına bakıldığında okyanustaki en büyük ses kaynağı karideslerdir. Büyük bir karides topluluğunun çıkardığı ses; okyanus altını kulaklık ile dinleyen bir operatörün kulaklarını sağır edebilir ve hatta denizaltıların sonarlarının yön tayin etmesinde yanlışlıklara dahi yol açabilir. Eğer bir karides topluluğunun altındaysanız muhtemelen üst taraftaki bir sesi duymanız imkansızdır. Öyle ki karideslerin sesi 246 desibele eşittir. Sesin suda yaptığı hareketin havaya göre farklı olmasına dikkat edildiğinde bu rakam havadaki 160 desibele eşit olur. Bu da bir savaş jetinin kalkışta çıkardığı sesten bile yüksektir. 

Bu sese tanık olanlar dünyadaki herkesin aynı anda et kızartmasına benzer bir ses duyduklarını bildirmişlerdir. Peki bu sesi karidesler nasıl çıkarıyor derseniz,bu ses trilyonlarca karidesin kocaman kıskaçlarını aynı anda açıp kapatması sonucu oluşuyor. Sesin kaynağı ise kıskaçlar değil kıskaçları açıp kapatırken oluşan ve patlayan kabarcıklarmış.

3. Dünyanın en uzun hayvanı hangisidir?

Bilimsel ismi Lineus longissimus olan bantlı solucan 60 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun hayvanıdır. Binden fazla türü olan bu solucanların çoğunluğu sularda yaşar. Çok uzun ve incedirler, en geniş olan türünün eni birkaç milimetre kadardır. Fosil kalıntıları bu canlının 500 milyon yıldır var olduğunu göstermektedir. Yapışkan ve zehirli kancalarla donatılmış olan uzun ve ince hortumlarını fırlatarak küçük kabukluları yakalayarak beslenirler. Bu hortumlar bazen solucanın kendi boyunun 3 katı olabilirler. Çoğu bantlı solucan okyanusların derinlerinde yaşarlar. Küçük parçalara bölünerek çoğalırlar.

4. Arılar neden vızıldar?

Arıların vızıldama sebebi iletişim kurmaktır. Arılarla ilgili on farklı ses tanımlanmış ve bu seslerin her biri belirli faaliyetlerle özdeşleştirilmiştir. Bu seslerin en bilineni, kovanı soğutmak için yapılan 'yelpazelenme'dir. Saniyede 250 vuruşla uzun ve durağan olan bu davranış, kovanın kendisiyle daha güçlenen bir sese dönüşür. Örneğin bir kovana yaklaştığınızda sesin değiştiğini fark edeceksiniz. Bu değişme kovana gelen bir tehlike olduğunu habercisidir. Ayrıca arılar bacaklarını duymak için kullanırlar. Kovandaki ses, titreşim yoğunluğu sayesinde diğer arılara iletilir.

5. Panter diye bir hayvan var mıdır?

Panter diye bir hayvan yoktur. Bu kelime eski bir Hint dili olan Sanskrit dilinde beyazımsı sarı renk anlamında esasen kaplanlar için kullanılan 'pandarah' kelimesinden gelmektedir. Yunanlılar bu kelimeyi alıp, tüm hayvanlar manasında 'panthera' kelimesini oluşturmuşlardır. Ortaçağ kaynaklarında panter simgesi; güzel kokan, uysal ve çok renkli bir hayvan olarak kullanılmıştır. Bilimsel olarak büyük kedilerden; aslan, kaplan, leopar ve jaguar esasen bir panterdir. Örneğin aslanın bilimsel adı Panthera leo'dur.  Günümüzde insanların aklında yer etmiş panter imgesi ise esasen Afrika ve Asya'da yaşayan siyal leoparlar ya da güney afrikada yaşayan siyah jaguarlardır.

6. Yunuslar su içer mi?

Yunuslar bir şey içmezler. Evet size şaşırtıcı gelmiş olabilir ama gerçekten bir şey içmezler. Bu hayvanlar su ihtiyaçlarının yedikleri yiyeceklerden ya da vücudundaki yağları sindirerek elde ederler.

7. Dünyada en fazla bulunan kuş hangisidir?

Bu sorunun cevabı açık arayla piliçtir. Piliç; tavuğun genç ve gelişme çağında olanlarına denir. Dünyada yaklaşık olarak 52 milyar piliç olduğu tahmin edilmektedir. Bunun %75'i et üretimi içindir. Piliçler 3000 yıldır esasen yumurtaları için beslenmekteydi. Önceleri yaşlanıp yumurta verimi düşmüş olan tavuklar yenirken, daha sonraları bu hayvanların etinden yararlanılmaya başlandı. Bu durum özellikle devasa boyutlara ulaşmış gıda endüstrisinin bu hayvanların gelişme sürecini hızlandırmak için yaptığı çalışmalar sonucunda oluştu.

8. Devekuşları kafalarını kuma gömer mi?

Bilinenin aksine gömmezler. Eğer bir devekuşu kafasını kuma gömseydi muhtemelen havasızlıktan ölürdü. Bu efsane devekuşlarının bazen yuvalarında -ki bu yuvalar genelde yere kazılmış sığ deliklerdir- boyunlarını dümdüz yere uzatıp görüş alanında bir tehlike olup olmadığını yokladıkları için ortaya çıkmıştır. Eğer bir tehlike ile karşı karşıya kalırsa kalkıp çok hızlı bir şekilde ortamdan kaçarlar. Hızları bazen 65 km'ye kadar varan bu hayvanlar 30 dakika aralıksız bir şekilde koşabilirler.

9. Develerin kökeni nereden gelir ve develer hörgüçlerinde ne depolarlar?

Deve her ne kadar Kuzey Afrika ve Ortadoğu toprakları ile özdeşleştirilmiş olsa da esasen develer Kuzey Amerika kökenlidir. İlk zamanlarda develer bildiğimiz halinden farklı olarak zürafaya ya da ceylana benzemekteydi. 4 milyon yıl önce Bering kara köprüsünden Asya'ya ulaşmışlardır. 

Develer hörgüçlerinde düşünülenin aksine su depolamazlar. Hörgüçlerde yağ depolanır ve bu yağ enerji deposu olarak kullanılır. Suyu ise vücut boşluklarında depolayıp kullanırlar.

10. Dodo kuşunun nesli neden tükendi?

Dodo kuşu, 17. yüzyılda nesli tükenen güvercingiller ailesinden bir kuştur. Portekizce budala anlamına gelen Dodo kuşları bu anlamını pekiştirecek derece halk arasında ün yapmış bir hayvan türüydü. Mauritius adasının bir yerlisi olan ve uçamayan bu kuş, kara yırtıcılarının olmadığı bir çevrede gelişmiştir. Doğal ortamı olan ormanların yok edilmesi, daha sonraları ise adaya domuz ve köpek gibi hayvanların getirilmesiyle yüzyıldan kısa bir sürede yok olmuştur.

11. Timsah gözyaşları tabiri nasıl ortaya çıkmıştır?

Timsahlar hakkındaki bu bilgi aslında bu hayvanların boğazının, gözlerini kayganlaştıran bezlere yakın olmasından kaynaklanır. Timsahlar büyük ve kendisine direnen bir canlıyı yutmaya çalıştıklarında boğazına gelen baskı bu bezleri harekete geçirip gözlerinden bir miktar yaş akmasına neden olur. Ayrıca timsahlarda gözyaşı kanalları da vardır. Fakat bunlar ağzın içine boşalır.

12. En çok insan öldüren Afrika memelisi hangisidir?

Birçok insan bu sorunun cevabını yırtıcı kediler zannetmektedir. Fakat aslında bu sorunun cevabı hipopotamdır. Bunun nedeni ise bu hayvanların, insanlar gibi çimlerle çevrili su kenarlarında yaşamayı sevmesidir. Genellikle ölümler kayıkla bu ağır canlının kafasının üzerinden geçen insanlara karşı korkuyla verdiği tepki sonucu kayığın devrilmesi ya da gece yürüyüşe çıkan insanların yaşam alanına girmesi sonucu hipopotamın ayakları altında ezilmesi sonucu gerçekleşir.

13. Kaplanların soyu tükeniyor mu?

Bu soru ne yazık ki evet. Hemde bizim çabalarımızla tükeniyor. Yüzyıl önce Hindistan'da 40000 vahşi kaplan vardı. Bu sayı günümüzde 4000'e kadar gerilemiş durumda. Bilim insanları dünyada 7000 civarında vahşi kaplan kaldığını düşünüyor. Peki bu sayı neden bu kadar düşük? Çünkü sadece ABD'de evlerde 12000 tane kaplan beslendiği tahmin ediliyor. Yüz yıl içerisinde doğal ortamlarındaki vahşi kaplanların soyunun tükenmesi bekleniyor.

14. Gergedan boynuzu neyden oluşur?

Gergedan boynuzu zannedildiği gibi saçtan oluşmaz. Bu boynuz sıkıca toplanmış keratin liflerinden oluşur. Gergedan, bütünüyle keratin proteininden oluşan bir boynuza sahip tek hayvandır. Diğer hayvanlardan farklı olarak gergedan boynuzunda kemik özü bulunmaz.

15. Tembel hayvan günde kaç saat uyur?

Tembel hayvanlar günde 14-19 saat kadar uyuyabilir. Bütün yaşamlarını ağaca asılı bir biçimde geçirirler. Bu pozisyonda hem beslenir hem çiftleşir hem doğurur hemde ölürler. Azami hızları 1,6 km civarı olan bu hayvanlar yediklerini 1 ayda öğütürken, boşaltım faaliyetlerini ise haftada bir yaparlar. Yağmur mevsiminde bazen ağaç altlarında kımıldamadan durduklarında dolu mideyle açlıktan ölme becerisi gösterebilirler.

16. Bukalemunlar ortama uyum sağlamak için mi renk değiştirirler?

Bukalemunlar ortama uyum sağlamak için renk değiştirmezler. Değişik duygusal haller sonucu renk değiştirirler eğer bu renk değişikliği ortamla aynı renkte gerçekleşmiş ise bu tamamen bir tesadüftür. Bukalemunlar korktuklarında, kavga ettiklerinde ya da bir tehlike atlattıklarında genellikle renk değiştirirler. Ayrıca ışık ve ısıda yaşanan değişikliklerde, bu hayvanlarda renk değişimine sebep olabilir.

17. Dünyada bugüne kadar yaşamış en tehlikeli hayvan hangisidir?

Günümüze kadar ölmüş insanların neredeyse yarısının ölümünden sorumlu olan canlı dişi sivrisineklerdir. Tarihsel süreç boyunca bu hayvanlar binlerce hastalığın taşıyıcısı olmuşlardır. Bu sineklerin insanlık tarihi boyunca 45 milyar insanın ölümden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

18. Japon balıklarının hafızası 3 saniye midir?

İnanılanın aksine böyle bir durum söz konusu değildir. Yapılan araştırmalar şüpheye yer bırakmazsızın bu hayvanların en az üç aylık bir hafızaya sahip olduklarını, renk ve ses gibi bir çok değişkeni ayırabildiklerini gösteriyor.

19. Bir mavi balina bir gemiyi yutabilir mi?

Oldukça ilginçtir ki bir mavi balina ancak bir portakalı yutabilir. Zira bir mavi balinanın boğazı bir yemek tabağı ile aynı çapa sahip, boyutu ise bir yemek tabağından bile küçüktür. Mavi balinalar yılın sekiz ayı neredeyse hiçbir şey yemezler. Yaz aylarını ise günde üç tona yakın beslenerek geçirirler. Yedikleri şeyler ise kril adı verilen küçük ve pembe, karides benzeri kabuklu hayvanlardır. Bu kabuklular yüz bin tona yakın büyük yığınlar halinde dolaşarak balinaların karşısına çıkarlar. Bu durumda balinalar için büyük bir ziyafettir.

20. Vombatların dışkıları küp müdür?

Ana vatanı Avustralya olan vombatların dışkısı, diğer hayvanlardan çok çok farklı bir şekilde, küp olarak vücuttan atılmaktadır. Vombtlar besini 18 gün boyunca sindirdiği için dışkıları zamanla bu hale dönüşüyor.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
15.01.2018

avustralya'ya gitsem ve vombatin kurumus bokunu yerde görsem aa ne güzel küp seklinde tas diye alirim, yerel halkda bana götüyle güler sanirim.

15.01.2018

:)))))))))))

15- Midesi dolu ama açlıktan ölüyor. Valla ben bu işten hiçbir şey anlamadım.

15.01.2018

patlıyo herhalde 😂😂

14.01.2018

evet onedio bunlari istiyoruz!!!

TÜM YORUMLARI OKU (15)