Onur Ayı’na Hoş Geldiniz! 'Pride Month' Hakkında Pek Fazla Bilinmeyen Tarihi Detaylar

Eğer siz de bugünlerde etrafınızda çokça gökkuşağı bayrağı ve rengarenk giyinen insanlar görüyorsanız şaşırmayın! Onur Ayı'na hoş geldiniz!

Pride Month, LGBTIQA+ seslerinin yükselmesine, LGBTIQA+ kültürünün kutlanmasına ve LGBTIQA+ haklarının desteklenmesine adanmış bir aydır. 

Yürüyüşler yapılıyor, her yer gökkuşağı renklerine bürünüyor. Birçoğumuz destek de veriyoruz ama işin tarihini bilmiyoruz.

Perde arkasında çoğu kişinin bilmediği detaylara gelin beraber bakalım.

1. Bizde 'Onur Haftası' olarak geçen 'Pride Month'ın Haziran ayında kutlandığını hepimiz biliyoruz. Peki neden Haziran ayında kutlandığını biliyor musunuz?

Her sene tüm dünyada yürüyüşlerle kutlanan LGBT Gurur Ayı, Amerika Birleşik Devletleri'nde Haziran 1969'un sonunda meydana gelen Stonewall ayaklanmalarını anmak için gerçekleşir.

2. Her şey, 28 Haziran 1969'un erken saatlerinde polisin, New York'un Greenwich Köyündeki eş cinsel bar Stonewall Inn'e baskın düzenlemesi ile başladı.

Barın sahipleri tutuklanmaya direndi. Büyüyen bir kalabalık da polislere karşı gelince gerginlikler hızla arttı.

3. İsyanlarda her zaman bir kişi öne çıkar. İşte LGBT protestolarının başlamasını sağlayan kişi de polise şişeyi ilk fırlatan aktivist olarak bilinen ve ikonlaşan drag queen Marsha Johnson.

1945 doğumlu Johnson'ın 46 yaşında son bulan hayatı her ne kadar polis kayıtlarına intihar olarak geçmiş olsa da bugün hala çoğu kişi ve lgbt üyeleri tarafından buna asla inanılmamakta ve mafyayla bir ilgisi olduğu düşünülmekte.

Hatta bu konuda Netflix'te yapılmış bir belgesel bile var.

4. Stonewall isyanlarından bir yıl sonra 1970'de , ülkenin ilk 'Gay Pride' yürüyüşleri yapıldı. Central Park etrafında 51 blok yürüyüş için kapatıldı.

Bugün hala popüler bir gece kulübü olan Stonewall Inn'in etrafındaki bölge ulusal bir anıt olarak belirlendi.

5. İşte kendisine 'LGBT'nin Annesi' lakabı takılan, ilk Onur Yürüyüşü'nü organize eden kadın: Brenda Howard.

Brenda Howard Amerikalı biseksüel, modern LGBT hakları hareketinde çok önemli bir şahsiyetti. 1946 Bronx doğumlu Howard, 2005 yılında hayatını kaybetti.

6. Karşınızda her şeyin başladığı o meşhur Stonewall Inn Oteli. Ve evet hala açık. Fotoğrafta maskeleri ile oturan insanları görebilirsiniz.

7. Eminim çoğunuz LGBTIQ sembolünün gökkuşağı olduğunu biliyorsunuzdur. Gökkuşağı bayrağındaki her bir renk LGBTIQ topluluğunun çeşitliliğini yansıtır.

Gökkuşağı bayrağı (eş cinsel gurur bayrağı veya LGBT gurur bayrağı olarak da bilinir) lezbiyen, eş cinsel, biseksüel, transseksüel , interseksüel ve queer (LGBTIQ) gurur ve LGBTIQ sosyal hareketlerin bir sembolüdür. ... LGBTIQ hakları yürüyüşleri sırasında bayrak genellikle eş cinsel gururunun sembolü olarak kullanılır.

8. Gökkuşağı bayrağını kim tasarladı diye merak edenler için gelsin. Karşınızda gökkuşağı bayrağının yaratıcısı Gilbert Baker.

1951 doğumlu Baker, 1978 yılında, Onur Yürüyüşü için LGBT bireylerin eş cinsel gurur sembolü olarak kullandıkları Gökkuşağı bayrağını tasarlamıştır.

Gilbert Baker, 5 sene önce, 2017'de aramızdan ayrıldı.

9. 1966'da dünyanın ilk transseksüel örgütü olan 'Ulusal Transseksüel Danışmanlık Birimi' San Francisco'da kuruldu.

10. 1973'de Amerikan Psikiyatri Birliği 'eş cinselliği' resmi olarak zihinsel bozukluklar listesinden çıkardı.

11. Şu anda dünyada tam 29 ülkede eş cinsel çiftlerin evlenmesi yasal olarak mümkün.

Mevzuat, eş cinsel çiftlere, evlenme, boşanma ve evlat edinme hakkı veriyor.

12. 2001 yılında Hollanda, eş cinsel evlilikleri yasallaştıran ilk ülke oldu.

i.insider.com

Belçika 2003 yılında Hollanda'yı takip etti. 1998'den başlayarak, eş cinsel çiftlere sınırlı haklar sunan Belçika, 2003 yılında ise eş cinsel evlilikleri yasal olarak tanıdı.

13. Eş cinsel evlilikleri yasallaştıran en son ülke ise Costa Rica oldu. Costa Rica aynı zamanda, eş cinsel evlilikleri yasallaştıran ilk Orta Amerika ülkesi oldu.

Yapılacak kutlamalar ise koronavirüs pandemisi nedeniyle iptal edildi.

14. LGBTIQA+ Açılımı: Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseksüel, queer, aseksüel. Queer, cinsiyet kimliğinin ve cinsel yönelimlerin sabit olmadığını, insanları belirli kimlik tanımları üzerinden genellemenin doğru olmayacağını ifade eden bir tanımdır.

Ne yazık ki, dünyanın pek çok yerinde hala insanlara, cinsel eğilimleri yüzünden ayrımcılık yapılıyor.

Peki bu eğilimlerin detayları nedir?

  • Lezbiyen: Kadın kadına duygusal ve cinsel çekim hissedenler için kullanılan terim.

  • Gay: Genelde erkek erkeğe ilişki için kullanılsa da, günümüzde kadın kadına ilişki için de kullanılan bir terim haline gelmiştir.

  • Biseksüel: Her iki cinsiyete de çekim duyanlar için kullanılan terim.

  • Transgender: Kişinin cinsiyet kimliği ile atanmış olan cinsinin uyumlu olmaması durumu. 

  • Interseksüel: Hem erkeksi hem de kadınsı cinsiyet özelliklerine sahip olan insanların durumunu belirtir. Birey içinde hem erkek hem kadın özellikleri taşıyabilir ve her iki cinse de duygusal ve/veya cinsel bir çekim hissedebilir.

  • Queer: Cinsiyet kimliğinin ve cinsel yönelimlerin sabit olmadığını, insanları belirli kimlik tanımları üzerinden genellemenin doğru olmayacağını ifade eder.

  • Aseksüel: Herhangi birine yönelik cinsel çekimi olmayan, cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu yaşayanlar için kullanılan terim.

Daha detaylı bilgi için Türkiye LGBTİ Birliği'nin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
01.06.2022

Sadece gülüyorum ya, Onur haftasıymis tobe ya😂😂😂

01.06.2022

eziksin

01.06.2022

Bu arada Türkiye LGBT sayfasına duyurulur: Dersim değil “Tunceli”

05.07.2024

pridefulpaths insatgram sayfamızı yeni kurmuş olup desteklerinizi bekliyoruz:) #We are more stronger

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ