Gerçekten Niye Böyle? Birbirinin Tamamen Kopyası Olan Influencer'ların Tam Olarak Neyi "Influence" Ettiği Tartışma Konusu Oldu

Influence kelime anlamı: etki, tesir.

Sosyal medyanın ilk ortaya çıktığı dönemden itibaren bazı kişiler diğerlerinden daha fazla ilgi gördü.

Bu kişilerin yediği, içtiği, gittiği, giydiği, kullandığı ne varsa ilgi uyandırıyordu. İnsanların büyürken, kendini geliştirirken, yeni bir şeylere ilgi duyarken başkalarından etkilenmesi ve ilham alması çok doğal olduğu için sosyal medya bu anlamda önemli bir aracı oldu.

Zamanla; özellikle son yıllarda Instagram ve YouTube ile fenomenin yanında influencer diye bir kavram da ortaya çıktı.

Fenomen bir özelliği ile sosyal medyada öne çıkan, çok takipçisi olan kişi demek. Influencer ise aslında ayırt edici bir özelliğe sahip olmasa da yine çok takipçisi olan, insanları özellikle tüketim açısından etkileyen kişi anlamına geliyor. Influencer'lar stilleri, yaşam tarzları ile ilham kaynağı olarak takipçilerini tüketmeye teşvik ediyorlar.

İstisnaları olsa da genellikle ürün tanıtıp alışverişe yönlendirmek dışında hiçbir içerik üretmeyen influencer'ların bir de bunun üstüne tek tip olması tartışma başlattı.

Neredeyse 10 kişiden 1'inin influencer olduğu günümüzde stiller, kıyafetler, saçlar, hatta yüzler ve vücutlar bile aynı. Birbirinin tamamen aynısı olan, aynı markaları kullanıp aynı pozları veren bu kişileri birbirinden ayırt etmek bile giderek zorlaşıyor.

Kendisi de bir YouTuber ve influencer olan Beliz Şen, bu durumdan yakınarak tartışma başlattı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bu tespiti çok haklı bulanlar kadar herkesin aynı modayı takip etmesinin doğal olduğunu ve kendisinin de eleştirdiği kişilerden farkının olmadığını söyleyenler vardı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Beliz Şen'in işaret ettiği isimlerin kimler olduğu belli.

Influencer etkisini gören ajanslar ve kişiler artık sadece reklam almak için bile sahte influencer kimlikleri inşa edebiliyor. Bu nasıl oluyor; kişiler bunu bir iş gibi görerek sosyal medyada sahte bir yaşam profili çiziyor, olmadıkları bir kişi gibi davranıyorlar. Ödünç eşyalar ile; filtreli, photoshop'lu fotoğraflar ile de bu sahtelik destekleniyor.

1950'ler modasına da 1990'lar modasına da baktığınızda insanların tek tip olduğunu görürsünüz.

Saç modelleri, makyaj stilleri, kıyafetler benzer. Ancak farklı tarzlar her zaman vardır. İnsanların eskiden 'asla giymem, kullanmam' dedikleri şeyler vardı. Örneğin 2000'lerde de omuz çantaları modaydı ancak tarzı olmayanlar kullanmıyordu. Oysa bugün moda olan ürün neyse onun kullanılması adeta kanun gibi. Üstüne bir de estetik operasyonlar eklenince farklılık görmek imkansıza yakın.

Bir yerlerde hala yaygın trendlerin dışında duran, kendi özgün tarzlarını koruyan insanlar var; ancak onlar da kopya profiller kadar ilgi görmüyor.

Burada influencer'ların takipçi kitlelerini de sorgulamak gerekiyor. İnsan neden zaten her yerde gördüğü, hiçbir farkı olmayan bir şeyden ilham almayı tercih eder ki? Bunun da sebebi popülizm olsa gerek. Tek tipleşmeyi o kadar içselleştirmiş haldeyiz ki farklı olanı dışlama eğilimi gösteriyoruz. Kimse dışlanmak istemeyeceği için beğenilerini buna göre şekillendiriyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Artık Şaşırtmıyorlar: Bazı Influencer'ların Özel Uçakta Poz Vermiş Gibi Görünmek İçin Uçak Görünümlü Set Kiraladıkları Ortaya Çıktı
Değişik Bir İddia: Son Dönemin Modası ve Kıyafetleri Kasıtlı Olarak Pedofili Çağrışımı mı Yapıyor?
İngiltere Sosyal Medyada Gerçek Dışı Filtreli ve Photoshoplu Fotoğraf Paylaşmayı Suç Kapsamına Almaya Hazırlanıyor

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
30.09.2020

Erkeklere satılmak istenen herşey çok pahalı. Insaniz para da kazanıyoruz almak istiyoruz ama çok pahalı. Kadınlara ise küçük ve ucuz ürün satılıp sık alınması teşvik ediliyor. Toplamda erkeklere satılmak istenenin yarısından fazlasına geliyor belki ama bize satılmak istenenler çok pahalı.. Ha birde kadın ile erkeğe ortak satılanlar var ev gibi koltuk takımı gibi oralara hiç giremiyorum bile.

Pasif Kullanıcı
30.09.2020

Tespit gibi tespit👍👍 ben eski erkek arkadasima tesbih alicaktim benim taktigim boncuklardan 5 kat dha pahaliydi ayni malzeme olsada

05.10.2020

Sizi modaya uymuyorsunuz diye dışlayacak olan dışlasın zaten. Hiç değilse hayatınızdan kalitesiz bir insan çıkar gider :))

14.10.2020

e bunların işi zaten popüler olanı satmak yaymaksa herkesin aynı olmasından doğal ne var ki kendi yarattıkları dünyadan şikayet ediyorlar. saçma boş işler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ