Bilim insanları, gen yazılımının değiştirilerek süper akıllı, süper güzel ve süper yetenekli insanı ortaya çıkacağı bir proje üzerinde çalışıyor
Bilim insanları, gen yazılımının değiştirilerek süper akıllı, süper güzel ve süper yetenekli insanı ortaya çıkacağı bir proje üzerinde çalışıyor
BusinessHT'nin Financial Times'dan aktardığına göre dünyanın en büyük uluslararası biyolojik araştırması olma özelliğiyle çeyrek asırı deviren İnsan Genomu Projesi, tarihi bir gelişmenin arifesinde.
Farklı ülkelerden 150 bilim insanının mayıs başında Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği “Sentetik insan geni” hakkındaki gizli toplantının ilk notları Science dergisinde yayınlandı.
Buna göre bilim dünyası, DNA’yı oluşturan dört bazı (adenin, sitozin, guanin, ve timin) temsil eden A, C, G ve T harflerinin değiştirilerek sentetik bir gen oluşturulabileceğini tartışıyor. Teklif edilen projeye göre laboratuar ortamında üretilen 3 milyar harf daha DNA’ya eklenebilir.
Uzmanlara göre bu gelişmeyle kansere dayanıklı hücreler üretilebilir veya nakil edilebilecek organlar yapılabilir. Hatta insana süper zeki, süper becerikli ya da süper güzel özelliği verecek DNA kodlarının embriyoya yerleştirilmesiyle “Süper insan” yaratılabilir.
Ancak bu yeniliklerin beraberinde farklı sorunlar getirmesi riski var. Kansere çare bulunsa bile gen değişikliğiyle birlikte daha önce adı hiç duyulmamış hastalıklar ortaya çıkabilir. “Süper insan” yaratma endişesi insanlar arası ayrımcılığı artırabilir. Maddi olarak herkes tarafından karşılanamayacak bu teknolojiyle toplumun bir kesimi sağlıklı ve güçlü çocuk sahibi olurken diğer kısım ikinci sınıf vatandaş muamelesi görebilir.
“Sentetik insan” fikrine karşı çıkanların sayısı da oldukça fazla. Dini otoriteler sıfırdan insan yaratılması fikrine kesinlikle karşı olduğunu belirtirken kimi çevreler de bu alanda yapılan çalışmaların, daha önce nükleer teknolojide olduğu gibi önü alınamayacak sonuçlar doğurabileceğini, biyolojik savaşları başlatabileceğini savunuyor.
Projenin destekçilerinden Imperial Collage Profesörü Tom Ellis, Harvard Üniversitesi’ndeki toplantının hemen hemen hepsinde yasal ve etik koşulların tartışıldığını söyleyerek “Kimin geni kullanılacak?” “Projede kimin çalışmasına izin verilecek?”, “Kontroller nasıl sağlanacak?” gibi sorulara cevap aradıklarını belirtti.
Ellis’e göre projenin mevcut teknolojiyle kısa sürede bitirilmesine imkân yok. Projeye 15 yıl gibi bir süre veren Ellis, projenin başarılı olması durumunda uygulama için 20 yıla daha ihtiyaçları olabileceğini ifade etti.
100 milyon dolar bütçe ayrılan projenin finansmanı için özel ve kamu sektörleri ile hayır kuruluşlarından kaynak talep edilecek.
ABD’li ünlü biyolog Craig Venter ve ekibi bu yılın başında 500 bin DNA harfine sahip sentetik bir bakteri ürettiklerini açıklamıştı.
Tanrının yarattığı genleri çekmek zorunda kalıyoruz her gün, bi de sizinki işin içine girerse sıçtık . Normal genli insanların süper genli insanlarla GDOlu diye dalga geçeceği günleri hayal ettim de gece gece genlerim genleşti töbe est.
Gattaca denmis ama planlanan is gattacanin cok otesinde. Oyle bir caga giriyoruzki gercek bilim bilim-kurgunun hayallerinin bile otesine geciyor. Gattacada yapilan anne babadan gelen genlerin ayiklanarak ortaya ebeveynlerin en mukemmel karisiminin cikarilmasiydi. Burda planlanan tabiri caizse yazicidan insan cikarmak. Cunku butun dna si bilgisayar ortaminda tasarlanip basilacak. Yani anne babasi bilgisayar olacak. Bu acidan bakinca insan soyundan gelmeyen ilk insan olacak. Daha once bakterilerde craig venter tarafindan yapildi. Yazicida basilan dna kodlari bakteri hucresine yerlestirilip boot edildi ve bakteri verilen dna ile calisti. Dunyadaki yasamin soyundan gelemeyen ilk yasam oldu. Sentetik bioloji turkiyede konusulmasa, bilinmese bile uzun suredir var olan gelisen bir bilim alani. Su an bilgisayar teknolojisinden bile hizli gelisen bir alan varsa oda genetiktir. Onumuzdeki yillarda iyi yada kotu yasamimiza buyuk etkileri olacak.
Kazara dünya nın en gerizekalı insanını yaratıyorlarmış sonra uğraş dur