Geleceğin Parasının Günümüzde ki Versiyonu Bitcoin Hakkında ki Tüm Soru İşaretlerinizi Kaldırıyoruz!

Bitcoin kelimesi son yıllarda oldukça sık karşımıza çıkıyor. Bazıları Bitcoin hakkında ilgi sahibi olan kişi sayısı ise oldukça azdır. Bilgi sahibi olanlarda yeteri kadar bilgiye sahip değiller. Bitcoin'i birçok kişi sadece Deep Web’te kullanılan,

takip edilemeyen bir para birimi olarak biliyor. Ancak durum bundan ibaret değil. 

Bitcoinin ne olduğunu anlatmak, prensiplerini, sistemini anlatmaktan çok daha zor diyebiliriz. Kendimizce basit bir anlatımla detaya girmeden sizler için bitcoini anlattık.

İlk olarak en büyük soru işareti olan "Bitcoin Nedir?" sorusuna bir aydınlık getirelim.

Bitcoini lira, dolar, euro gibi bir para birimi olarak düşünebiliriz. En büyük farkı ise bir merkeze bağlı olmaması ve transferlerin çok hızlı gerçekleşmesidir. Bağımsız bir para birimi olarak görülen bitcoinin borsaları bile mevcut. Yatırım aracı olarak kullanılabilen bitcoin geleceğin para birimi bile olabilir.

Bu sistemi kurmak kimin aklına gelmiş? Yaratıcısı immiş? Merak edilen sorular arasında. Sizler için bu sorunun cevabını araştırdık.

Satoshi Nakamoto ismine sahip biri veya birileri ilk olarak Mayıs 2008’de bir PDF dosyası paylaşarak Bitcoin’i ilk kez tanımladı ve bir nevi tanıttı. Satoshi Nakamoto’nun gerçek bir kişi olmadığını belirtelim. Hakkında birçok teori bulunan Nakamoto’nun gizemi bugüne kadar çözülemedi. Bir grup insan diyen de var, sadece bir kişinin elinden çıktı diyen de.

Aslında Mayıs ayında birisi Bitcoin'in kurucusu olduğunu iddia etmişti. Fakat kendisinin kurup kurmadığı hakkında net bir bilgi yok!

Mayıs 2016’da Avustralyalı girişimci Craig Wright kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etmişti. Kendisinin Bitcoin isimli para birimini bulup bulmadığı bilinmiyor ve aslında pek önemli bir konu değil zira para birimi kimse tarafından kontrol edilemiyor, yaratıcısı siz olsanız bile.

Peki, bu Bitcoin'in mantığı ne? Kavrayamadım. Diyorsanız...

Bitcoin'in temel mantığı yazılım yoluyla bilgisayarınızdaki Bitcoin madenlerine ulaşıp elde ettiğiniz miktarı dünya çapındaki bir ağa göndererek piyasadaki yerinizi almaktır. Mining denilen olay aslında budur. Bilgisayarınıza bazı matematik problemleri gönderiliyor ve her çözdüğünüz problem için belirli bir miktar Bitcoin elde ediyorsunuz.

Hedef 2140 yılına kadar 21 milyon Bitcoin!

Sistem ilk duyurulduğunda 2140 yılına kadar sadece 21 milyon Bitcoin üretilebileceği belirtildi. Kısıtlı olan Bitcoin'leri ilk üretenlere gönderilen problemler daha kolayken piyasada artış gösteren Bitcoin'ler sebebiyle zamanla problemler zorlaştırıldı ve 2140’ta tam olarak 21 milyon Bitcoin üretilmiş olması hedeflendi.

Takip edilip edilmediği kafanıza takılan sorulardan biri mi?

Sistemin kimse tarafından kontrol edilmemesi ve bireylere bağlı olmaması sebebiyle işlemler oldukça hızlı gerçekleştiriliyor. Bu demek değildir ki sizi kimse izlemiyor veya transferler takip edilemiyor. blockchain.info üzerinden yapılan bütün transferler halkla paylaşılıyor. Bu veriler ne değiştirilebilir, ne de silinebilir.

Kredi kartlarından farklı olarak üzerinde isim yazmadığı için Deep Web daha doğrusu Dark Web üzerinden bu sistemi kullanarak illegal işlerde yakalanmayacağınızı da düşünmemelisiniz. Özellikle bir alım-satımda adınız geçiyor ise kesinlikle anonim olmaktan çıkmış olursunuz.

Mining yapmak bize pek mantıklı gelmiyor. Yine de siz bilirsiniz.

İlk kez bu işlere girecekseniz o devir geçti. Artık Bitcoin sayısı yükseldiği için bilgisayarınızı zorlayıp 7/24 Bitcoin avına çıksanız bile yanan ekran kartlarının, elektrik faturasının ve daha birçok masrafın altından kalkmanız normal ekipmanlarla mümkün değil. Sözü geçen problemlerin çözümü için artık ekran kartları kullanılıyor ve zorluk seviyesinin yüksekliği, kazanılan Bitcoin'in düşüklüğü sebebiyle özel ekipman sahipleri hariç artık kimse Bitcoin avına çıkmıyor.

Piyasayı az çok bildiğiniz sürece Bitcoin oldukça güvenli bir sistem.

Bitcoin, şifreli bir paradır. Açık kaynak kodu kullanıldığı için kolayca ele geçirilemez fakat hiçbir sistem tamamen güvenli değildir. Bitcoin piyasasını iyi araştırmalı ve farklı coin türlerini kullanarak sizi dolandırmaya çalışanlardan uzak durmalısınız.

Zararlı yazılımlar biraz canınızı sıkabilir.

En büyük sorunun zararlı yazılımlar olduğunu söylemekte fayda var. Bilgisayarınıza zararlı yazılım ile Bitcoin avına çıkan siber suçlular, ekran kartınızın ömrünü oldukça kısaltabilir ve bilgisayarınızı kısa süre içerisinde bir hurdaya çevirebilir.

Benimde bir Bitcoin'im olsun diyorsunuz fakat nasıl başlayacağınızı bilmiyor musunuz?

Mining olayını kafamızdan çıkardık. O zaman nasıl elde edeceğiz? Banka hesabınızdan para aktararak Bitcoin satın alabilirsiniz. Bunun için birçok yerli ve yabancı internet sitesi mevcut. Ülkemizde çok yaygın olmasa da yurt dışında bu parayı kullanarak yaşamanız bile mümkün.

Millet olarak yatırımı severiz. Peki, Bitcoin ile yatırım yapılabilir mi?

Elbette yapılabilir. Günümüzde Bitcoin yatırımları sayesinde milyoner olan birçok yatırımcı mevcut. Bitcoin'in dünya çapında birçok borsası da bulunuyor. Oldukça kazançlı olmasının sebebi ise risk faktörünün yüksek olması.

Hatta yatırım konusunda gelen bazı dedikodular insanı Bitcoin almaya itmiyor değil.

İnternette sürekli konuşulan bir hikayeye göre 2009 yılında 27 dolara 5000 Bitcoin alıp daha sonra unutan bir arkadaş, 2013 yılında Bitcoin'lerinin 890 bin dolara denk geldiğini fark etti.

Peki, ne kadar yaygın bu Bitcoin, kimler kullanıyor? Diye hiç düşündünüz mü?

Ülkemizde maalesef pek yaygın olduğu söylenemezken sadece Bitcoin kullanarak ABD’de yaşayan insanlar mevcut. Kesin olarak kaç kişinin bu para birimini kullandığını söylemek mümkün değil fakat 2014 - 2015 yılları arasında 12.77 milyon kullanıcı Bitcoin cüzdanı kullanmış.

Her şey gelişiyor. Peki, Bitcoin gelecekte nasıl olacak?

Bu konuda elle tutulur bir yorum yapmak elbette mümkün değil. Dünya çapında birçok ülke Bitcoin'in kullanımına sessiz kalmayı tercih ederken Japonya’da resmi olarak tanınma aşamasına kadar gelmiş. Ülkede bu para birimine özel ATM’ler mevcut. ABD ise işi zamana bırakıp şimdilik gözlem yapmakla yetiniyor.

Bitcoin geleceğin para birimleri arasında yer alabilir fakat bunun için elektrik para birimlerini kabul eden dükkanların açılması gerekiyor. Para akışı olduğu sürece Bitcoin yaşamaya devam edecektir.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
31.12.2016

Onedio, yükselişinin içine çöküşünün tohumlarını ekiyorsun.. Torrentçilerin bile zor kavradığı konuyu Garibim yeni stajyere yazdırdınız sanrım.. bu nedir ya: "..bilgisayarınızdaki Bitcoin madenlerine ulaşıp.." hahaha :) Kahkaha ile güldüm resmen, teşekkürler. //Ben de diyorum bu meret neden bu kadar ağır :)

30.12.2016

o kadar yanlış bilgi doluki... bkz: blockchain.

07.12.2017

stajyer bt yazısı :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ