Everest Dağı'nın Üzerinde Bulunan ve Bugün Yön Belirlemek için Kullanılan İnsan Bedenleri

Everest Dağı bildiğiniz üzere bugüne kadar pek çok dağcının zirveyi görmek için tırmandığı dünyanın en yüksek dağıdır. Ancak bu yolda pek çok dağcı uçuruma düşerek, oksijen eksikliğinden ve çığ düşmesinden hayatını kaybetmiştir. Zirveyi amaçlarken yaşamını yitiren bu dağcıların bedenleri bugünün dağcıları tarafından rota belirleme amacıyla kullanılmaktadır. İşte Everest'in yamaçlarında bulunan esrarengiz bedenler:

Yol göstericilerden bir tanesi "Yeşil Botlar" ismiyle ünlenmiş bir dağcı...

Hintli bir dağcı olan Tsewang Paljor, 1996 yılında zirveye ulaşmak isteyen herkesin yanından geçmek zorunda olduğu bir mağaranın kıyısında yaşamını yitirdi.

Paljor'un bedeni bugün dağcılara zirveye ne kadar yaklaştıklarını haber veriyor.

Paljor'un ölümünün birlikte olduğu gruptan kopması neticesinde gerçekleştiği düşünülüyor. Gruptan kopmasının ardından sığınmak amacıyla mağaranın yanına çekilen genç dağcının donarak öldüğü tahmin ediliyor.

Zirve yolculuğunda yaşamını yitiren isimlerden bir diğeri ise İngiliz David Sharp...

smg.photobucket.com

Sharp, 2006 yılında Everest yolculuğunda hayatını kaybetmiş bir dağcı. Bedeninin bulunduğu mağaranın bugünkü dağcılar arasında olumsuz bir çağrışımı var çünkü Sharp'ın bulunduğu bölge oldukça tehlikeli.

Yapılan incelemeler, bedeni donduğu sırada Sharp'ın bilincinin açık olduğunu gösteriyor.

Üstelik Sharp bilinci açık vaziyetteyken, öldüğünü düşünen 40 dağcı bedeninin yanından geçip gitmiş. Daha sonra çıkardığı sesler neticesinde bir grup dağcı tarafından fark edilen Sharp, kendisine oksijen verilene kadar yaşamını yitirmiş.

Francys Arsentiev, 1998 yılında Everest'in zirvesine ulaşan ilk ABD'li kadın...

Üstelik Arsentiev yolculuğu sırasında yanında oksijen tüpü dâhi bulundurmamış. Ancak zirveden sağ olarak inmeyi başaramadığı için Arsentiev'in tırmanışı dağcılar arasında başarılı olarak kabul edilmiyor.

Arsentiev'in eşi, genç kadının kaybolduğunu zorlu bir gece yürüyüşü sırasında fark etmiş.

Ve kendisini bekleyen tehlikeleri bildiği halde eşini bulmak için tekrar tırmanmaya karar vermiş. Yolu üzerinde bir grup Özbek dağcıyla karşılaşan adam, bu gruptan eşini kurtarmaya çalıştıklarını ancak oksijenleri tükenince onu terk etmek zorunda kaldıklarını öğrenmiş.

Ertesi gün başka iki dağcı Francys'e rastladığında kadın hâlâ hayattaymış.

Ancak dağcılar kadını kurtarmak için bir yol bulamamışlar. Francys'in eşi her ihtimâle karşı yanında bir buz kıracağı ve halat bulundurmasına rağmen eşini bulamadığı için genç kadın kurtarılamamış. Netice olarak Francys iki dağcının onu bıraktığı yerde yaşamını yitirmiş ve sonradan ortaya çıkmış ki eşinin tekrar çevrede görülememesinin sebebi, yamacın biraz aşağılarında yaşamını yitirmesiymiş.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
09.11.2016

aklınızda bulunsun evereste çıkarken donmuş birini görürseniz iki kere kontrol edin ölmemiş olabilir.Ben bunu anladım.

10.11.2016

iki kerede kontrol etseler hiç bişii yapmıyolar neticede

09.11.2016

dağcı değilim ama izlediğim filmler ve belgeseller neticesinde anladığıma göre zirvede oksijen seviyesi,aşırı soğuk,hareket etme koşullarının darlığı,enerji ve oksijeni dengeli kullanabilme riski,hiçbir aracın oraya ulaşamaması vb. sebeplerden ötürü orada ölen veya ölmeye yakın dağcılar ölmeden önce bulunsalar dahi kurtarılmaları sürecinde geçirilecek vakit ve harcanacak enerji/oksijen seviyeleri kurtarıcıların da hayatını riske attığı için böyle bir girişim dağcılık litaretüründe intihar gibi bişiy olarak yansımaktadır.dolayısıyla söz konusu kişi kaderine bırakılır.

10.11.2016

bi helikopter falan almaya gidemiyor mu ki?

11.11.2016

amk ne işiniz var orda evde otursanıza :(

TÜM YORUMLARI OKU (19)