Harvard Üniversitesi'nde İngiliz Dili eğitimi veren Jill Abramson'un önerdiği 1964 tarihli bir kitap 'The Paranoid Style in American Politics'.
Abramson kitapla ilgili 'Donald Trump'ın retorik ve fake haberlerinin kökeniyle ilgili bilmeniz gereken her şey burada' diyor.
Bu kitabı öneren isim ise Yale Üniversitesi'nde görev yapan James Berger. 2014 tarihli bir roman olan Orfeo'yu kendisi şöyle tanımlıyor:
'Müzik ve genetiğin, günümüzün terör ve gözetim çağındaki hikayesi. Orfeus efsanesinin kendine özgü bir tekrarlaması olan bu kitapta, yaşlı bir bestecinin her türlü müzik aletini denediğini ve tükettiğini düşünüp ilk aşkına, yani biyolojiye dönüşü ve sonrasında bakterilerin DNA değişimini müziksel olarak dile getirmeye çalışması anlatılıyor. Çalışmaları biyoterörizm olarak görülünce, kaçmak ve saklanmak zorunda kalıyor. Müzik, bilim, politika; hepsi hakkında pek çok şey öğreneceksiniz.'
Harvard profesörü olan ve ekonomi alanında Nobel ödülü alan Eric Maskin tarafından önerilen bu kitap, aynı zamanda Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olan Maurice Schweitzer tarafından da önerilmiş.
Kitapta psikoloji biliminin en önemli isimlerinden olan Daniel Kahneman and Amos Tversky'nin biyografilerine yer veriliyor.
Kitabı öneren isim Princeton Üniversitesi'nden David B. Carter. Kitaptan şöyle bahsediyor:
'Bu kitap, fikir ayrılıklarıyla alakalı yazılmış en iyi kitap olabilir. Ülkeler ve bireyler arasındaki stratejik etkileşimleri anlayabilmek için son derece faydalı olmasının yanı sıra oldukça güzel yazılmış, kolay okunabilen bir eser. Üniversitenin ilk sınıfındayken okumuştum ve uluslararası ilişkiler konusuna ilgimin uyanmasını sağlamıştı.'
Chicago Üniversitesi'nde sanat tarihi profesörü olan WJT Mitchell tarafından önerilmiş bu kitap da. Kitapta drone'ların savaş planlarında nasıl devrim yarattığı anlatılıyor.
Chicago Üniversitesi'nde profesör olan Kenneth Warren, önerdiği bu kitabı şöyle özetlemiş:
'Irk tartışmalarıyla alakalı yeni soruların sorulduğu bu dönemde herkesin bu kitabı okuması gerektiğini düşünüyorum.'
Yale Üniversitesi'nin en önde gelen profesörlerinden biri olan Harold Bloom ise öneri olarak net konuşmuş ve 'Shakespeare'in tüm kitaplarının okunmasını öneriyorum' demiş. Kendisine biz de katılıyor ve Shakespeare'in eserlerini mutlaka okumanızı öneriyoruz.
Okudukça bu ülkede yaşamak imkansız hale geliyor. Etrafımda konuşacak insan kalmıyor.
Türkiye'de henüz yayınlanmamış olduğundan 2-3 kitabı dışında Soneler dahil tüm William Shakespeare kitaplarını okudum. Ama bu listeye eklenebilecek daha pek çok kitap var kesinlikle.
Bana göre de Aşıkpaşazade'yi okumayan bizden değildir.