Doldurulan Rize Sahilindeki Binalar Risk Altında: '10 Yıla Kadar Kendiliğinden Çökebilir'

Rize'de deniz doldurularak kazanılan 350 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen, yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı binaların yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Rize İnşaat Mühendisleri Odası'nca hazırlanan raporda, güçlendirme çalışmasıyla ayakta kalabilecek birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerektiği belirtildi. 

Rize'de 1960'lı yılların ortalarında dönemin belediye başkanı Ekrem Orhon tarafından deniz dolgusu başlatıldı. Büyük taşlarla doldurulan, arasına kum veya balçık gibi malzemelerle karışım yapılan 350 bin metrekarelik alan, deniz dolgu alanı olarak kazanıldı. Denizi dolduran Ekrem Orhon, 'Denizi kara, karayı para' yapan başkan olarak anıldı.

Şehir merkezinin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan dolgu alanı üzerinde ilk etapta 3 kat halinde yapı izni verildi; ancak geçen sürede dolgu alanına yüksek katlı binalar inşa edildi. Günümüze kadar gelen süreçte aralarında valilik, belediye başkanlığı, kültür merkezi, adliye gibi kamu kurumlarının da yer aldığı çok sayıda binanın inşa edildiği alanda, yaklaşık 70 bin kişi yaşamaya başladı.

"Tüm binaların yıkılması gerekiyor"

Binalarla ilgili belirli aralıklarla teknik inceleme yapan Rize İnşaat Mühendisleri Odası tarafından bir rapor hazırlandı. Raporda, 3 kat yapı izni verilen dolgu alanına mühendislik ilke ve hesaplamalarından uzak zihniyetle yüksek katlı binaların inşa edildiği kaydedildi. Deniz suyu seviyesinin altında kalan bina temellerini, oluşan korozyon nedeniyle zarar gördüğünün belirtildiği raporda, tuzlu su altında kalan bina demirlerinin de özelliğini kaybettiği ve çapının düştüğü vurgulandı.

Raporda, ayrıca güçlendirme çalışmasıyla ayakta kalabilecek birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerektiğine dikkat çekildi.

"Binalar 10 - 15 yılda kendiliğinden çökebilir"

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından Rize dolgu sahasındaki binalardan beton numuneler alınarak, mukavemet değerlerinin ortaklaşa ölçüldüğünü belirtti.

Binaların riskli çıktığını kaydeden Yazıcı, 'Beton sınıfları çok düşük olan binaların uygun değerleri taşımadığını saptadık. Bunun üzerine kendimiz gözlemsel ve deneysel olarak bu binaları incelemeye devam ettiğimizde gördük ki deniz suyundaki tuz, temelle beraber 10-12'nci kata kadar binanın komplesini sarmış durumda. Beton sınıfı ve demirdeki bu korozyon kayıpları, binaları riskli duruma getirmiş. Binalar, günümüzde deniz suyu ile beraber korozyon tehlikesi altında. Demirler ömrünü tamamlamış ve birçoğu elle dağılacak seviyeye gelmiştir. Binalar birbirilerine yaslanarak, ayakta duruyor. Önümüzde yaşanabilecek bir depremde bu binalar risk altındadır. Hatta bu yarılama ömrü hızlanırsa belki de 10 veya 15 yıl sonra kendiliğinden bile çökebilirler. En korkutucu tarafı da budur' diye konuştu.

Bakanlık: "Kentsel dönüşüm ile yeniden yapılandırmak mümkün değil"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi verdi. Bakanlığın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, dolgu alanındaki yapıların yeniden yapılandırılmasının mümkün olmadığına vurgu yapılarak, şöyle denildi:

Rize ili şehir merkezinde, 1960'lı yılların ortalarında başlatılan deniz dolgusu çalışmalarıyla kazanılan ve üzerinde çok sayıda konut, ticaret ve kamu binalarının yer aldığı alanların kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında yıkılıp yerinde dönüşüm ilkesiyle yeniden yapılandırılması mümkün bulunmamaktadır. Dolgu alanlarının zemin koşulları nedeniyle yeniden yapılaşmaya açılmayacak olması nedeniyle bu alanlar üzerinde bulunan mevcut yapıların tasfiyesini sağlamak ve afet risklerini bertaraf etmek üzere öncelikle yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilecek alternatif Rezerv Yapı Alanlarının belirlenmesine ihtiyaç duyulduğundan sahada etüt çalışmaları yapılmakta olup, sonucundan bilgi verilecektir.'

Popüler İçerikler

Bankalardan Belgeyle mi Para Çekilecek? MASAK İddialara Son Noktayı Koydu
Sigara ve Alkole Büyük Zam: 3 Ocak İtibarıyla Fiyatlar Artıyor
Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
YORUMLAR
27.12.2017

bokiyenun yerine bazı kendini bilmezlerden dolayi niye tum rizeye sovuyosunuz la rize size ne yaptı...

28.12.2017

Neresi?¿ Rize'mi. Önemli değil, ver mehteri 🤣😂

28.12.2017

Gerizekalı. Rize mi önemli değil? Kaç kere geldin lan rizeye? Şebeke suyu içilebilir olan kaç tane il var Türkiye'de? İçtiğin çay nerden geliyor? Doğal zenginlik bakımından Rize'nin değerini biliyor musun? Hayatında hiç Anzer balı yedin mi? Trovit'e gittin mi? Zil kalenin ne olduğunu biliyor musun? Ömründe hiç orjinal gerçek alabalık yedin mi? Yazın bile çıktığı yerin etrafı buzla kaplı olan doğal kaynak suyundan içtin mi? Çaylıklarda gezdin mi? O kokuyu burnuna çektin mi? Karedenize karşı rakı içtin mi? Türkiye'de HDP il veya ilçe başkanlığı olmayan kaç il, ilçe var? Yazın ortasında t-shirt'ünle evden çıkıp 5dk sonra yağan yağmurda ıslandın mı? Ne kadar biliyorsun da Rize'yi, önemli değil diyorsun?

27.12.2017

Yine denize dökülecekler yani.

TÜM YORUMLARI OKU (36)