Dikkat! Yatak Odanızda Bir Vantilatör ile Uyumak Sağlığınız İçin Son Derece Tehlikeli

Eğer uykuyu seven ve çok derin uyuyan bir insan değilseniz sıcak havalarda uyumaya çalışmak işkenceye dönebilir. 

Önünüzde iki seçenek vardır. Ya yorganınızı bir kenara atıp camı açarak uyumaya çalışırsınız ya da odanızda sürekli çalışan bir vantilatör bulundurursunuz. Bu seçeneklerden ikincisi çeşitli nedenlerden ötürü sağlığınız için çok da iyi bir şeymiş gibi durmuyor. Vantilatör kullanımının insan vücudu üzerindeki etkisini ve serinlemek için kullanabileceğimiz alternatif yolları sizler için Indy100'dan derledik.

Uyku uzmanı Mark Reddick, çalışan bir vantilatör eşliğinde uyumanın avantajlarının yanında dezavantajlarının da olduğunu söylüyor.

Vantilatörün faydalarını; oda sıcaklığını düzenlemesi ve sabit hava dolaşımını sağlaması olarak sayabiliriz. Bunun yanında bazı insanların uyumasında yardımcı olacak mekanik bir ses çıkardığını da unutmamak gerekir.

Fakat gerçekte eksileri artılarına göre daha ağır basmaktadır.

Vantilatörün en büyük dezavantajı, havada uçuşan tozların sinüslerinize ulaşıp alerjinizi azdıracak olmasıdır.

Astım, alerji ve nezle gibi rahatsızlıkları olanların, odasında vantilatör çalışırken uyudukları takdirde berbat bir gece geçirecekleri aşikardır.

Reddick konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

''Vantilatörünüzü kapattığınız zaman onun pervanesine dikkatlice bakın. Eğer pervanenin üzerinde toz tanecikleri varsa, vantilatörünüzü tekrar çalıştırdığınızda onlar havaya uçuşacak demektir.''

Vantilatörün oluşturduğu kuru hava da birçok sağlık problemine sebep olabilir.

Cildinizin ve boğazınızın kurumasına ve özellikle kontakt lens kullanıyorsanız gözlerinizin tahriş olmasına sebep olabilir. 

Kuru hava sinüsleri ve genizi etkiler. Bu da mukus ve baş ağrısına yol açabilir.

Reddick bu konu hakkında: ''Havanın sürekli akışı genizi tamamen kurutur. Bu durumda sinüsleri etkiler. Kuruluk aşırı fazla ise vücudunuz bunu telafi etmek için mukus üretir. Fazla mukus üretimi ise tıkanıklığa sebep olur. Bu tıkanıklık ise sinüzal baş ağrısına sebep olur.'' dedi.

Ayrıca oluşan konsantre hava sebebiyle geceleri gergin kaslarla ya da kramplarla uyanabilirsiniz.

Bu durumun 30 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda güzel bir uyku uyumak isteyenler için iyi bir haber olmadığı apaçık ortada.

Bununla beraber sıcak havalarda bir vantilatöre ihtiyaç duymadan rahat ve kaliteli uyumanın farklı yolları da var.

  • Gün boyunca yatak odanızı ışıksız tutabilirsiniz.

  • Sürekli soğuk su içip alkol ve kafein içerikli içeceklerden kaçınmalısınız.

  • Pamuk çarşaf üzerinde uyumalısınız.

  • Uyumadan önce soğuk suyla duş alıp, uyurken bol kıyafetler giymelisiniz.

İlla ki vantilatör kullanmak istiyorsanız Reddick'in bu konuda da vantilatörü geçici klima ünitesine dönüştürecek ilginç çözümleri var.

Dört ya da altı şişe tuzlu suyu dondurduktan sonra bu şişeleri bir tepsiye koyup vantilatörün önüne yerleştirirseniz uyurken üzerinize serin hava üflenecektir.

Reddick ayrıca vantilatörü tek bir yöne sabitlemeniz yerine, zamanlayıcı ile sürekli dönmesini sağlamanızı öneriyor. Böylece bu serin hava gece boyunca bitmiyor.

''Yatak odanda böyle bir cihazla uyumanın doğal bir tehlikesi yoktur. Hangi yolu tercih edeceğinizi belirlemedeki en önemli etken neye ihtiyacınız olduğunu bilmenizdir. Daha serin ortamda daha hızlı uykuya dalıp dalınamayacağı konusunda vantilatör kullanmak tabii ki daha az maliyetli bir cihaz olduğu için daha mantıklı gibi duruyor. Bu şekilde uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Odada bir vantilatör olmasının birçok olumlu yanı var ve en önemlisi zamanlayıcısı olan, dönen ve sessiz çalışan bir vantilatörünüz varsa geriye kalan bütün olumsuzlukları da ortadan kaldırmışsınız demektir.''

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
01.09.2018

işte o yüzden yaz mevsimini hiç sevmiyorum. sıcağa hiç gelemiyorum. bir de kronik migren hastasıyım. O yüzden vantilatörü açsam dert, klimayı açsam ayrı dert, sıcakta yatsam apayrı dert. En güzeli kış. Gir battaniyenin altına ohh mis sıcacık ısınma sorunun halolur ama yazın serinlemek ve serinlememek ayrı sorun.

31.08.2018

Olamaz ben sürekli vantilatör le yatıyorum 7/24 açık şu anda bile yaz mevsiminde şart ama

31.08.2018

böyle bilgi gerektiren ve güzel bie konu görünce kaynağın onediodan olmadığını görüyorum ve rahatlıyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ