Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü: #363nedir?

Her yıl 25 Kasım dünyada ve ülkemizde 'Kadına Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü' olarak kutlanıyor. Kadına yönelik şiddete karşı bugün Avrupa’dan Afrika’ya, Amerika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadınlar evde, sokakta, iş yerinde yaşanan şiddeti protesto ediyor.

Dünya kadınları şiddete karşı ayakta: Birçok eylem dünden itibaren başladı.

Ekmek ve Gül'ün aktardığı bilgiye göre, kadınlar İtalya’da #NonUnaDiMeno (Bir eksik olmayacağız) sloganıyla dün 14.00’te Piazza della Repubblica’da başlattıkları eylemleri hafta boyunca bir dizi etkinlikle devam ettirecekler. 

Fransa’da#NousAussi (Biz de) kampanyası altında birleşen 60’ın üzerinde örgüt “Cinsel ve Cinsiyetçi Şiddete Karşı Yürüyoruz” sloganıyla yürüyüşler gerçekleştirdi. 

Kadını şiddete karşı koruması gereken yasaların kağıt üzerinde kaldığı vurgusu yapan onlarca Belçikalı örgüt yasaların hayata geçirilmesi talebiyle Place Poelaert’ten başlayarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirecek.

Orta ve Latin Amerika ülkelerinde kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddeti, cinsel taciz ve istismarı protesto amaçlı bu hafta boyunca devam eden bir dizi etkinlik bugün yapılacak protestolarla sokağa taşacak. 

Kadınların yüzde 70’inin şiddetin en az bir türüne maruz kaldığını belirttiği Hindistan’da kadınlar BM tarafından desteklenen küresel “Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm” adlı küresel kampanyadan da faydalanarak ev içinde ve işyerinde şiddete, özellikle de toplu tecavüzlere karşı harekete geçiyorlar.

Birleşmiş Milletler kadın biriminin bu yıl 25 Kasım sloganı: #BeniDeDuy

Her yıl UN Women öncülüğünde örgütlenen “Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için BİRLEŞİN” ya da kısa adıyla UNiTE kampanyasının bu yılki sloganı, Hollywod yıldızlarının istismara dikkat çekmek için başlattığı #MeToo kampanyasına atıfta bulunarak “Orange the World: #HearMeToo” (Dünyayı turuncuya boya: #BeniDeDuy) olarak belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, dünyadaki üç kadından biri yaşamları boyunca en az bir kez fiziksel ya da cinsel saldırıyla karşı karşıya kalıyor.

VOA'dan Hilmi Hacaloğlu'nun “Çok Ülkeli Aile İçi Şiddet” başlıklı araştırmadan aktardığı bilgiye göre, şiddet Afrika, Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Asya bölgelerinde daha fazla yaygınlık kazandı.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi azaldıkça, bu saldırılarla ilgili şikayetlerin adli makamlara yansıtılması dikkat çekici bir şekilde azaldı.

Türkiye’de kadın cinayetleri 2017’de %25 arttı: 409 kadın öldürüldü, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı.

Hemen her gün basına onlarca kadına yönelik şiddet haberi yansıyor.

Uzaklaştırma Kararı Olan Eşi Tarafından Durakta Öldürüldü: 'Yardım Eder misiniz, Elinde Silah Var!'

Peki sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan "363" neyi ifade ediyor?

Kadın Cinayetleri Platformu’nun verilerine göre, 2018'in ilk 10 ayında 363 kadın öldürüldü.

Ayrıca bakınız: Taksim'deki yürüyüşe polis müdahale etti 👇

Taksim'de '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' Yürüyüşüne Polis Müdahale Etti

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
25.11.2018

önce kadınlar birbirine şiddeti kessin destek olsun da gerisi gelir zaten. bir kadına saldırılacaksa en önde diğer kadınların olduğunu görürsünüz. evlilikte, iş yerinde arkadaşlıklarda hep kadın kadını aşağı çeker. erkekler de bundan cesaret alır. hatta aradaki kıskançlık ve düşmanlığı kullanırlar.

25.11.2018

cidden dikkat çekici bir yol seçilmiş 2 gündür nedir bu 363 diye bakınıp duruyordum. umarım amacına ulaşabilmiştir bi nebze olsa da

25.11.2018

Bu içerikleri okuyunca anneme tabanca çekmiş babam gelio aklıma

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ