Boğulmak İle İlgili Muhtemelen Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız 9 Bilgi

En büyük içgüdüsel korkularımızdan biridir: Suyun yüzeyinden metrelerce aşağılarda, derinliklerde boğulurken ciğerlerimizin oksijen için yalvarması... Binlerce yıldır yüzlerce insan boğularak hayatını kaybetmiştir ve bunların büyük çoğunluğu da küçük çocuklardır. Bangladeş'te senede 17.000 kişinin boğulduğunu biliyor muydunuz? Bu günde 46 kişi eder!

Aşağıda, boğulmak hakkında 10 rahatsızlık verici bilgiyi sizler için derledik.

9. Boğulanların asla bulunamadığı göl.

California ve Nevada arasında bulunan, Tahoe Nehri, tüyler ürpertici bir sırrı olan popüler bir tatil durağı. 501 metre derinliğindeki nehir, yaz ayları boyunca yüzücüler, sandalcılar ve kayakçılar için bir cennet. Ancak eğlence arayan bu insanların bilmediği bir şey var ki, altlarında bir mezarlığın oluşu! ☠

Normalde, vücuttaki bakterilerin oluşturduğu gaz sayesinde, boğulmuş olan ceset yükselir ve yüzeye çıkar. Ancak Tahoe Nehri, bakterileri donduracak kadar soğuk olduğu için, cesetler çok nadir yüzeye çıkabiliyor.

8. Tuzlu suda boğulmak ve tatlı suda boğulmak arasında fark var.

İlk düşündüğümüzde, okyanusta yüzmeyi bir nehirde yüzmekten çok daha tehlikeli bulabiliriz.  Fakat boğulma olaylarının %90'ı tatlı sularda gerçekleşir. Bunun sırrı ise kimyada saklı. Tatlı su, tuzlu suya kıyasla kanımızla daha fazla benzerlik taşır. Ciğerlere çekildiği zaman tatlı su, ozmosis sayesinde kan akışına karışır ve boğulma işleminin tamamı üç dakika içerisinde gerçekleşir. Okyanus suyunda boğulmak ise, ciğerler öncelikle kandaki tuzu temizlemeye çalışacağından sekiz ile on dakika arasında sürer ve bu da kurtarılma şansını artırır ebette.

7. Ertelenmiş boğulma.

2008 yılında Güney Carolina'da, annesinin gözetimi altında komşularının havuzunda yüzen otizmli ve dikkat eksikliği bulunan Johnny Jackson isimli çocuk, kolluk takmasına rağmen her nasılsa havuzda biraz su ''içmiş''. Çırpınarak ve öksürerek normale dönen çocuğun solunumunda bir anormallik görülmemiş. Eve döndüğü zaman annesi duş aldırmış ve Johnny uyumuş.

Birkaç dakika sonra annesi kontrol ettiği zaman Johnny'nin masmavi olan ağzından köpükler çıkıyormuş. Johnny, hastaneye yetiştirilirken yolda kalbi durunca hayatını kaybetmiş. Ciğerleri yeteri miktarda su çektiği için Johnny'yi öldüren bu olaya ''ertelenmiş boğulma'' deniyor. Uzmanlar, yüzdükten sonra çocuklarınızda aşırı yorgunluk veya garip davranışlar gözlemlerseniz, tıbbi yardım almanız konusunda uyarıyor.

6. Ölü Deniz Efsanesi

İsrail ile Ürdün arasında yer alan Ölü Deniz, turistler açısından oldukça ilgi çekici bir mekân. Efsanesi ise şu şekilde: Ölü Deniz'de, bir insanın vücudu su üzerinde yükselir ve ayakların yere değmesi neredeyse imkansızdır. Burada sadece birkaç yudum su yutulması bile, denizin içerdiği tuz ve mineraller açısından vücut için ölümcül olabilir. Buradan kurtarılan ve cerrahi işlem gören hastaların bile tamamen iyileşmediği gözlemlenmiştir. Bu hastaların diyaliz görmeleri gerekmektedir.

5. İdam

Boğarak öldürme, bir zamanlar ''soylu'' bir şekilde idam etme yöntemi olarak öncelikli kadın ve erkeklere uygulanmıştır, çoğunlukla Cadı Mahkemeleri ve Fransız Devrimi sırasında.

Cadı Mahkemeleri sırasında, şüphelenilen kadının test edilmesi için, kadın bağlandığı bir sandalye beraberinde suya daldırılırdı. Bu testin mantığı şu şekildeydi: Eğer kadın cadı ise, batmayıp yüzeye çıktığı durumda idam edilirdi ve eğer cadı değilse de boğularak can verirdi.

4. Gerçek hayatta boğulmak, filmlerdekinden çok daha farklı görünür.

Filmlerde ya da televizyonda, bir boğulma sahnesi oldukça tipiktir - kollarını havada sallayan bir boğulma kurbanı. Gerçek hayatta ise boğulan kişinin gösterdiği tepkiye ''İçgüdüsel Boğulma Tepkisi'' denir. Kişinin gönüllü hareket etmesi imkansızlaşır; kişi suda rastgele inip çıkmaya başlar ve ağzı suyla dolar. Gözler kristal gibi beyazlaşır ve bacaklar kaskatı olur.

Bu hareketler filmlerdeki dramatik sahnelerden o kadar uzak ve korkunçtur ki bazen cankurtaranları bile pes ettirebilir.

3. Memelilerdeki dalma refleksi.

Normalde, insanlar suda yaşamaya elverişli yaratılmamışlardır. Diğer hayvanlara kıyasla, insanlar daha zayıf yüzücülerdir. Ne var ki, insanlara, yüzen memeliler gibi uzun süre suyun altında kalabilme gibi güzel bir evrimsel özellik bahşedilmiştir: Buna yüzen memeli refleksi denir.

İnsan vücudu suyla temas ettiği anda, vücudu hayatta tutmak adına bir takım içgüdüsel ve psikolojik reaksiyon devreye girer.

Bu refleks, çoğunlukla boğulmakta olan çocuklarda gözlemlenir. Çocukların, boğulurken hayata kalma şansları yetişkinlerinkinden daha yüksektir.

2. Boğulan hayvanlar.

Hayvanlar, kendi çevrelerinin ve sahip oldukları avantajların farkında oldukları için genelde bizden daha zeki varlıklardır. Rakunlar ise, sevimli maskelerinin arkasında, çok korkunç ve kurnaz yaratıklardır. Olimpik yarışlara katılabilecek derecede iyi yüzücüler olan rakunlar, arkalarından suya atlayan köpeklere, sebebi belirsiz bir kin besleyerek köpeklerin kafalarını üstten suya batırarak, köpeğin boğulmasına izin verirler.

Kanguruların ise, kendilerini savunma amacıyla yaban köpeklerini suda boğdukları bilinir.

1. İroni

Cankurtaranlar için verilen bir partide hiç kimsenin boğulmayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ama 1985'te New Orleans'ta olan tam da bu. Yaz sezonunu kapatırken Lousiana bölgesinde boğulmaya bağlı can kaybı olmamasını kutlamak için bir parti verildi. 200'den fazla katılımın olduğu partide yer alanların yarısından çoğu lisanslı cankurtaranlardı ve bunlardan dördü de o akşam görev başındaydı.Boğulma kurbanı, bu dört aktif cankurtaran arasından, 31 yaşındaki Jerome Moody'ydi. Moody'nin suyun altına ne zaman daldığı bilinmiyor ancak, tam giyinik cesedi suyun üzerine vurduğu zaman, parti bitmek üzereydi ve etrafı topluyorlardı. Jerome Moody'ye yapılan otopsi sonucu, ölüm nedeninin ironik olarak boğulma olduğu saptandı.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.09.2018

Panik yaptıgın anda veya kramp girdiği anda boğuluysun ıstediğin kadar profesyonel ol 2 kere boğulma tehlkesi geçirdim 2 side yaptıgı panıkten kaynaklıydı su yutmaya başlayınca hadi yüz dedim kendi kendime cok hızlı kulac atıp kıyıya cıktım genelde ayagın değmediği anda panik yaparsan vucut batmaya başlıyo yoksa yüzmek basit iş önemli oln suyun üzerinde durabilmek

14.02.2020

aynen bizzat bende boğulma anı yaşadım tamamen panikden dolayı baktım baya acılmışım kıyıya 50 metre kadar sonra baktım yorgunum panik kapladı beni ya kramp girerse korkusu ya kıyıya ulaşamazsam korksuu sonra panik olunca duzensız kulac atıp su yutmaya basladım batıp yukarı cıkıyordum su yuta yuta bı yerden sonra bilincim gitmeye basladı hayatım film şeridi gibi önümden geciyordu bogulan insan can cekişmez bence direk beyne oksıjen gitmediği cigerler suyla doldugu icin hiç birsey hissetmiyorsun yavas yavas donuyor heryerın tam gidiyorum sandım ki kıyıya ulasmıstım ne olursa olsun vazgecmeyin ve panik yapmayın bogulma durumunuz varsa her durumda soğukkanlılık insanı hayatta tutar

12.09.2018

Uzaylılar, yüzde yetmişinin su ile kaplı olduğu bir gezegende hala yüzme bilmeyen akıllı canlılar olduğunu bilselerdi bizimle dalga geçerler miydi acaba?

Pasif Kullanıcı
12.09.2018

Yüzme bilmiyorum, merak da etmiyorum. Dalga geçilecek kısmı neresi tam olarak? Hava sudan daha çok, uçma biliyor musunuz? Bilmediğimiz için dalga geçmesinler uzaylılar?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ