Ülkece zor bir hafta geçirdik gelin neler yaşanmış hep birlikte bakalım...
Ülkece zor bir hafta geçirdik gelin neler yaşanmış hep birlikte bakalım...
Hızla yayılan çekirge istilası gıda güvenliğini ciddi oranda tehdit ederken, Kenya’da görülen istilacı çekirgeler bir gün içerisinde 85 milyon kişiye yetecek yiyeceği tüketti.
Böylesi görülmedi! Hızlı bir şekilde artış gösteren bu sıra dışı istilanın en büyük sebeplerinden biri de iklim değişikliği olarak gösterildi. Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte, Türkiye'de istila riskinin içerisinde. Maalesef ilerleyen zamanlarda bu yayılmanın ciddi oranda artması bekleniyor.
Bilim insanlarının son zamanlarda ilgisini çeken mürekkep balıkları, MRI cihazından elde edilen sonuçlardan sonra daha da dikkatleri üzerine çekti.
Mürekkep balıklarının tıpkı köpekler kadar karmaşık bir düzene sahip olan beyin yapıları olduğu ortaya çıktı. Dahası, araştırmalar esnasında mürekkep balıklarının beyninde önceden bilinmeyen 145 bağlantı keşfedildi. Queensland Üniversitesi’nden Wen-Sung Chung ve Justin Marshall tarafından yönetilen projede, bu balıkların nöron sayısı köpeklere çok yakın ve farelerden ise çok daha fazla sayıda olduğu ortaya çıktı.
Bir diğer ilginç keşif ise, araştırmalar sonucunda dev mürekkep balığının genomlarında yaklaşık 2.7 milyar DNA baz çifti bulundu. İnsanlarda ise yaklaşık 3 milyar DNA baz çifti bulunuyor. Bu veriler sonucunda mürekkep balıklarının genetik karmaşıklığı, insanlarınkine yaklaştığı ortaya çıktı!
Geliştirilen yeni akıllı bandajlar, enfeksiyonun derecesini belirmekle kalmıyor aynı zamanda uygun tedavi yöntemini de yapabiliyor.
Bandaj içerisindeki kimyasallar sayesinde, yaraya uygulandığında herhangi bir enfeksiyon yoksa bandaj yeşile dönüyor. Antibiyotiklere duyarlı bakteriler tespit edilirse, rengi yaklaşık dört saatlik bir süreden sonra sarıya dönüyor. Fakat ilaca dirençli bakteriler tespit ederse kırmızı oluyor.
Asidik ortamlarda oluşan patojenik bakterilerle kimyasal reaksiyona giren bandaj, basit bir pH göstergesi gibi çalışıyor.
Inouye Güneş Teleskobu (DKIST) tarafından elde edilen görüntü, Güneş'in bu zamana kadar elde edilen en yüksek çözünürlüklü ve ayrıntılı görüntüsü oldu!
30 kilometre çözünürlüğe sahip Inouye teleskobu Güneş'in yüzeyinde 6.000 derece sıcaklığa sahip altın renkli tanecikleri görüntüledi. Elde edilen bu veriler sayesinde Güneş'in faaliyet döngüsü daha doğru tahmin edilecek.
DKIST direktörü Thomas Rimmele'ın 'Güneş sistemimizdeki en büyük nesne hakkındaki şimdiye kadarki en küçük detayları gördük' açıklaması aslında konuyu çok güzel özetliyor.
Can kaybının hafta içerisinde artış gösterdiği, soğuk günlerde Elazığ halkını sokağa döken acı verici bu haber haftanın hatta yılın gündemine oturdu.
Çevre illerde de hissedilen deprem beraberinde birçok artçı sarsıntı meydana getirdi. Gece boyunca sarsıntılar ve olası riske karşı evlerine giremeyen halk için bir diğer tehlike de don riski oldu. Geçirdiğimiz bu zor günler birlik ve beraberlik günü... Sokaklara dökülen Elazığ halkı için ülkenin dört bir yanından yardım kampanyaları düzenlendi. Sığınmak için dernekler ve kurumlar insanlara kapılarını açtı. Bu acıları atlatmak kolay değil, umuyoruz böylesi ciddi felaketlerin önlemi önceden alınır ve daha fazla can kaybı yaşanmaz...
Los Angeles, Calabasas şehrinde meydana gelen helikopter kazasında 8 yolcu ve 1 pilot olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti.
Kelimelerimiz başarılarını anlatmaya yetmez... NBA tarihinde 30.000 sayı barajını aşmayı başaran en genç oyuncu olmasından tutun, saygın spor hayatıyla gençlerin basketbola başlama sebebi olan ilham kaynağı, Kobe Bryant bu hafta sadece basketbol severleri değil dünya genelini yasa boğdu. Böyle insanlar dünyaya kolay gelmiyor, herkesin hayatına dokunan Kobe Bryant'ı bir kez daha saygıyla anıyoruz.
böyle içeriklere de biraz ilgi gelse çoksel olabilirdi