'Yuh, neler neler olmuş!' demenize sebep olacak bu hafta bilim dünyasını çalkalayan birbirinden ilginç haberlere gelin hep birlikte bakalım... 🤓🧠
'Yuh, neler neler olmuş!' demenize sebep olacak bu hafta bilim dünyasını çalkalayan birbirinden ilginç haberlere gelin hep birlikte bakalım... 🤓🧠
Bu içerik hazırlanırken Phys, Popular Mechanics ve Sputnik sitelerinden yararlanılmıştır.
İngiltere’de ilk nükleer tesislerden bir tanesi olan Berkeley Tesisi 30 yıldır kullanıma kapalıydı. Bir grup bilim insanı bu nükleer tesisisin materyallerini geri dönüştürüp, karbonu sıkıştırarak elmas üretti.
Bu araştırmanın başında olan Bristol Üniversitesi’nden Tom Scott, ekibinin ürettiği prototip elmas bataryaların olağanüstü yaşam koşullarında varlığını sürdürebilen ve ileride uzay alanında da oldukça faydalı olacak bir keşif olduğunun da altını çizdi.
2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve yayılmaya devam eden koronavirüsü (corona), ABD, Japonya, Tayland, Gyüney Kore, Tayvan, Singapur, Vietnam ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde görüldü.
Çin'de virüsün bulaştığı kişi sayısı 517 çıktı ve hayatını kaybedenlerin sayısı ise 17'ye yükseldi. Ülkemizde virüs salgını görülmüyor fakat olası bir durumda hazırlıklı olmak adına İstanbul'dan Çin'e olan uçuşlarda çeşitli önlemler alındı. Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak...
Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında 11 Şubat 1917 tarihine ait, Prens Celaleddin’in uçuşunun sorunsuz geçtiğine dair, Osmanlıca ve Fransızca yazılmış haberin olduğu bir gazete bulundu. Bu gazete parçalarının aynı zamanda dolgu malzemesi olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
Beklenmedik bu sıra dışı keşif geçmişe dair başka gizemli parçaların olup olmayacağı konusunda kafamızda soru işareti bıraktı...
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Lihong Wang geçtiğimiz yıl en hızlı kamerayı icat etmişti, bu sene de elindeki teknolojiyi geliştirerek saniyede 1 trilyon kare çeken bir fotoğraf makinesi ile icadını bambaşka bir boyuta taşıdı! Aynı zamanda saydam nesnelere yansıyan ışığı da yakalayabilen bu kamera, ışığın hareketini yalnızca tek bir seferde yakalayabiliyor.
Bir kameradan daha fazlası... Aynı zamanda şok dalgalarını ve nöronlardan geçen sinyalleri bile yakalayan kameranın kapasitesini biz de hayal edemiyoruz!
1432 yılında Hubert ve Jan Van Eyck tarafından tamamlanan Orta Çağ Avrupası’nın en önemli sanat eserlerinden ve ilk yağlı boya tablolarından bir tanesi olan 'Gent Altar Panosu' ile ilgili 2012 yılından bu yana restorasyon çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar sonucunda bulunan ve panonun içinde yer alan 'Mistik Kuzu Tapınması' tablosunda yer alan kuzunun İsa'nın sembolü olduğu ortaya çıkarıldı. İşte o kuzunun yenileme çalışmalarından sonra geldiği son hali, sosyal medyanın ikiye bölünmesine sebep oldu.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu hafta da gurur duymalara doyamadığımız bir haber bilim dünyasının gündemine oturdu...
Yumurtalık kanseri hücrelerini çoğaltan Fokal Adezyon Kinaz (FAK) adlı protein ile ilaçlı mücadele yönteminin keşfini yapan Dr. Duygu Özmadenci, kanser araştırmalarına destek veren Ovarian Cancer Research Alliance’nın (OCRA) sadece 10 bilim insanına verdiği ödüle ve 75 bin dolarlık araştırma desteğine layık görüldü.
Dr. Duygu Özmadenci'nin üstün başarısını bir kez daha tebrik ediyoruz...
saniyede 1 trilyon kare ? inanılır gibi degil peki veriyi nereye nasıl depoluyorlar. Bunun içinde başka bir gelişmiş teknolojiye ihtiyaç var. Bir şeyler oluyor bilim insanları bazı alanlarda bir anda aşırı hızlanmaya başladılar