Bir Günahkarın Poposuna Yazılmış 500 Yıllık Notaların Keşfedildiği Tablo Hakkında 21 Bilgi

Dünyevi Zevkler Bahçesi, Hollandalı ressam Hieronymus Bosch’un 1503 ve 1504 yılları arasında yaptığı bir tablodur. Bir triptik olan eser 1939’dan beri Madrid’deki Prado Müzesi’nde bulunmaktadır. Tablo ahşap üzerine yağlı boya kullanılarak yapılmıştır. Bu ünlü tablonun her bir panelinde hangi figürlerin görüldüğüne ve ne anlama geldiklerine göz atalım.

1. Hollandalı ressam Hieronymus Bosch'un, olgunluk döneminde tamamladığı 'Dünyevi Zevkler Bahçesi' adlı tablo; bir orta panel ve üzerine kapanan iki yan panelden oluşmaktadır.

Tablonun sol panelinde 'cennet', orta panelinde 'dünyevi zevkler', sağ panelinde ise 'cehennem' resmedilmiş.

2. Kapalı haldeyken dünyayı kristal bir küre olarak resmeder. Yan paneller açıldığında ise karşımıza; cennet, cehennem ve yaşadığımız dünyanın fantastik bir tasviri çıkar.

3. Buna göre tablonun solunda cennet, ortada dünyamız ve sağda da cehennem bulunmaktadır. Bütüne baktığınızda tablo detayları ile insanı adeta büyüler.

4. Sol panel tablonun ilk aşamasıdır. Tanrı, Adem ve Havva'nın varlığı ışığında 'Cennet Bahçesi' betimlenir.

5. Cennet panelinde, uzanmakta olan Adem'in Havva ile tanıştırılması kompozisyonu ön plana çıkar. Bu bir anlamda ilişkinin kutsandığı anlamını taşımaktadır. Hemen arka plandaki ejderha ağacı da sonsuzluğu simgeler.

6. Cennetin geri kalanında ise huzur verici dingin bir manzara ile karşılaşırız. Aslında salt bu panele dair anlatacak çok var. Fakat hepsini bir içeriğe sığdırmanın güçlüğünü fark etmişsinizdir.

7. Orta panele gelirsek, bu kısım tablonun özünü temsil etmektedir. Zaten tablonun 'Dünyevi Zevkler Bahçesi' adı da bu kısımdan gelir.

8. Ancak her ne kadar orta panel dünyevi olarak adlandırılsa da, aslında tabloya yansıyan tam anlamıyla maddesel bir gerçeklik değildir.

9. Zira gerçek ve hayal ürünü karakterlerin; birbirleriyle, hayvanlarla ve doğayla girdiği sıra dışı etkileşim, tablonun bu kısmında gerçeküstü bir manzara yaratır.

10. Sanat tarihçileri orta paneli iki şekilde yorumluyorlar.

11. İlk görüş, orta panelin cennetin dünya üzerinde bir devamı olduğu şeklinde...

12. İkincisi ise, şehvet içindeki günahkar insanların cehennem azabından habersiz bir şekilde yozlaşarak yaşaması..

13. Gelgelelim zurnanın zırt dediği yere.. Yani tablonun cehennem kısmına...

14. Tablonun bu kısmında Bosch'un hayal gücünün zirveye ulaştığını görüyoruz. Karanlık bir atmosferin hakimiyetinde oldukça absürd bir mekan betimlemesi, hemen göze çarpıyor.

15. Karakter tasvirleri ise son derece yaratıcı. Ayrıca, orta panelde karşılaştığımız şehvet olgusu, cehennemde yerini bir utanma haline bırakmıştır.

16. Korku, tiksinme, umutsuzluk gibi duyguların, işkence ve şiddet manzaralarıyla kusursuz bir şekilde resmedildiğini görürüz.

17. İşte tam da bu noktada bir günahkarın, üzerine notalar yazılmış poposuyla karşılaşıyoruz.

18. Bu eşsiz detayı fark eden kişi ise Oklahoma Hristiyan Üniversitesi'nde müzik ve bilgi teknolojileri bölümlerinde okuyan Amelia isimli bir öğrenci.

19. Amelia, ortaya çıkardığı notaları vakit kaybetmeksizin çalınca, ortaya böyle bir cehennem melodisi çıkmış.

20. Fakat durumdan vazife çıkaran bir blogger, notaların üzerine koro aranjesi yapınca işin rengi epey değişmiş.

21. Velhasıl, Bosch'un 500 yıllık 'Dünyevi Zevkler Bahçesi' adlı eseri, insana 'bakmakla görmek arasındaki' ince farkı bir kez daha hatırlatıyor.

Yararlanılan Kaynaklar: 12, 3,4

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Kaosun İçinden Düzeni Yaratan Hollandalı Ressam Hieronymus Bosch ve Ürpertici Mesajlarla Dolu Eseri 'Dünyevi Zevkler Bahçesi'
500 Yıllık 'Popo' Bestesi Çözüldü
Sanat Tarihine Damga Vurmuş, Gelmiş Geçmiş En Ünlü 80 Tablo

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Asgari Ücretlinin Enflasyona Nasıl Ezdirildiğini Verilerle Açıkladı