Rönesans’ın kuzeydeki temsilcisi olarak bilinen, kaos ve karmaşadan yarattığı düzenle sanata bambaşka bir bakış açısı getiren Hollandalı Ressam Hieronymus Bosch’tan bahsedeceğiz bugün sizlere. Her ne kadar eserleri kralların ve asillerin duvarlarını süslese de onun sanatını anlamak ve eşsiz yeteneğini takdir etmek herkesin harcı değildi.
Gelin, Twitter'dan Sanatın Tarihi’nin keyifli anlatımıyla Hieronymus Bosch’un hayatına ve cennetle cehennemin çarpıcı bir şekilde tasvir edildiği gizemlerle dolu “Dünyevi Zevkler Bahçesi” adlı eserine yakından bakalım.
Bu içeriği hazırlayan kişiye gerçekten çok teşekkür ederim çok güzel bir içerik olmuş bizim için derlemiş,tabikide hesabın sahibinin de emeğine sağlık.Düzenli olarak böyle içerikler çıkmasını temenni ediyorum.
bu adam beni çok ürpertiyor. resimlerindeki apokaliptik imgeleri, dini görsel anlatıları beni etkisi altına alıyor. bana kalırsa bir Hedonist. günümüzde çok fazla taklitçisi olduğundan emin olunan 25 tane tablosu var. yaşadığı çağda etkili olan ve fikirlerine tesir eden simya, teoloji ve astroloji çeşitli fikirlerle sarhoş olmuş muazzam bir sanatçı. aslında şeytani imgeleri resmettiği grotesk figürler o kadar korkutucu ki insan hayret ediyor. akıl almaz bir yaratıcılık. ortaçağ sanatı cennet imgeleriyle doludur ama bu SANATÇI başka. çağın ilk sürrealist ressamıdır. atasıdır. bana göre bosch'un sanatının orta çağ ezoterik disiplinlerini (simya, karabüyü, astrolojiyi) yansıtıyor. ortaçağın kelime dağarcığına derinden kök salmıştır. bence bu dağarcığı çarppıcı şekilde modern hale getirmek için dahada ileri taşımaktı. günümüzde bosch'un görsel uyarıları benlik saygısı, ölüm korkusu, ilahi adalet arzusu uyandırmaya devam eediyor.