Bilim İnsanlarına Göre Anksiyete ve Uyku Sorunları İçin Bir Çözüm: Anneanne Yorganıyla Yatmak!

Evet, şu anda başlığa dönüp tekrar okuyor olabilirsiniz! Normalinden daha ağırlaştırılmış bir yogranla uyumak nasıl oluyor da stres, anskiyete ya da insomniaya iyi gelebiliyor? 

Yeteri kadar uyumamak sizin bir sonraki gün içindeki tüm fonksiyonlarınızı etkileyebilir. Konsantre olmanız zorlaşır, işyerindeki veriminiz düşebilir, çevrenizdekilere karşı sabrınız sınır noktasındadır. İşte tüm bu sorunlarda kurtulabilmenin sırrı yorganınız olabilir diye sizin için Lifehack'ten bazı bilimsel veriler derledik.

Derin basınç dokunma uyarılması (veya DPTS) hemen hemen herkesin yararlanabileceği bir terapi türüdür.

Masaj yaptırmaya benzer şekilde, vücuda uygulanan basınç fiziksel ve psikolojik avantajlara sahiptir. Temple Grandin, Ph.D.'ye göre, 'Derin dokunma basıncı, kucakta tutmak, okşamak, bir bebeğin kundaklanması ya da hayvanların sevilmesi gibi pek çok basınçlı dokunmada deri yüzeyine uygulanan basıncın bir türüdür. meslek hastalıkları uzmanları ve terapistler çok hafif bir dokunuşun sinir sistemini uyardığını, ancak derin basıncın rahatlatıcı ve yatıştırıcı olduğunu gözlemledi.'

İşte bu yüzden ağırlıklı battaniye ve yorganlar, duyusal rahatsızlık, anksiyete, stres ya da otizme bağlı sorunlar yaşayan çocuklarda terapi olarak kullanılmıştır.

Aslında ağır bir battaniye size sarılan bir insanın ilüzyonunu yaratıyor.

Peki nasıl oluyor? Basınç sinir sistemini rahatlatıyor, kişi kendini daha güvende hissediyor.

Vücuda yapılan narin bir baskı serotonin salgılanmasına yardımcı olur, bu da kişinin kendini iyi hissetmesine yardımcıdır. Serotonin vücutta doğal olarak melatonine dönüştüğü zaman ise vücut kendini dinlenmeye bırakır. 

Yurt dışında psikiyatri, travma, geriyatri ve pediyatri bölümleri bu tür ağırlıklı yorganları hastanın endişe ve gerginliğini azaltmak, stres seviyesini düşürmek için kullanır.

Bu yorganlar yurt dışında içlerine yerleştirilen plastik ağırlıklarla yapılsa da ülkemizde bize yıllardır anneannelerimizden babaannelerimizden geliyor.

Bu noktada yorgan vücut üzerindeki mümkün olan en fazla noktaya basınç uygulayarak dokunma duyusu sensörlerine baskı yapar. 

Bu sensörler uyarıldığında vücut rahatlar ve kişi kendini daha güvende hisseder. 

2008 yılında Akıl Sağlığında Mesleki Terapi dergisinde yayınlanan bir çalışmada, ağırlıklı yorgan veya battaniye uygulamasının hastalarda anksiyete şikayetlerini azaltan güvenili ve etkili bir tedavi olduğu yazılmıştı. 

Bu sonuçlar, 2012 yılında Avustralasya Psikiyatri dergisinde yayınlanan bir başka çalışmanın, ağırlıklı yorganların sıkıntı ve anksiyetenin gözle görülür işaretlerini azalttığını yazmasıyla doğrulanmış oldu.

Sadece insomnia ya da anksiyete rahatsızlığı için değil otizm, Tourette, Alzheimer, serebral palsi, huzursuz bacak sendromu ve menapoz gibi durumlarda zorluk çeken kişilere de iyi geliyor.

Özellikle vücutta az serotonin salgılanmasından meydana gelen, depresyon, anxiety, agresyon, obsesif kompulsif rahatsızlık, bipolar kişilik bozukluğu, travma sonrası stres rahatsızlığı, paranoya gibi durumlarda ağırlıklı yorgan kullanmanın faydası görülmüştür.

Solunum zorluğu, tansiyon sıkıntısı çekmiyorsanız ya da vücut ısı regülasyonu sorunu yaşamıyorsanız ağır battaniyeler tercih edebilirsiniz.

Kraliçe Elizabeth'in bile kullandığı yün yorganların böyle bir faydası olduğunu tahmin eder miydiniz? İyi uykular...

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
03.10.2017

Anadolu'da yıllardır bilinen durum yünler çıkarılır yıkanır,çırpılır,didilir..büyük emek verilir ama yünde uyumanın tadını hiçbişey vermez...

03.10.2017

Tam annemin aradığı ideal gelin adayı :))

03.10.2017

Kesinlikle katılıyorum bu fikre ya. Hafif yorgan ısıtsa dahi ısındığıma ikna olamıyorum. İlla ki o yorganın ağırlığı olacak. Bana kendimi çok daha iyi hissettiriyordu demek sebebi buymuş :D

04.10.2017

bu yorgan bana hep zulüm gelir. Sanırsın diri diri gömüyorlar. Zaten altında nasıl yatıyorsan öyle kalıyorsun. Parmağını kımıldatamıyorsun Sıcağı sevmeyen bir insan olunca bir de iyiden iyiye sıkıntı basıyor. Altında eziliyor muşum gibi geliyor. Kışın yatak odasının petekleri kısan adamım ben. Sıcak basınca yorganı açar yatarım

04.10.2017

kışın çok ıstıyor bizde var

TÜM YORUMLARI OKU (32)