Bilim İnsanları Leonardo da Vinci'nin Ünlü Tablosu ile İlgili Bir Gizeme Daha Açıklık Getirdi: Mona Lisa Etkisi Gerçek Değil!

Bir sanat galerisindesiniz, sakince etraftaki tabloları inceliyorsunuz. Ancak bu gezi sırasında ensenizde garip bir karıncalanma hissi oluşuverdi, sanki birileri tarafından izleniyor gibisiniz! Hatta sizi izleyenin tam karşınızda duran tablo olduğuna yemin bile edebilirsiniz. Ama işin aslı gerçekten öyle mi?

Leonardo da Vinci’nin dünyaca ünlü tablosu Mona Lisa’dan ilham alınarak ortaya atılmış Mona Lisa Etkisi o kadar da etkili olmayabilir. Daha doğrusu bu etki Mona Lisa'nın kendisinde yok. Bilim insanları geçtiğimiz günlerde bu fenomene ismini veren Mona Lisa’nın aslında gözleriyle bizi takip etmediğini kanıtladılar.

Leonardo da Vinci’nin hemen hemen bütün eserlerinde gizemli durumlar, çözülemeyen sırlar ve yıllar boyu dilden dile yayılmış efsaneler söz konusudur.

Öyle ki, eserlerindeki gizemler için kitap yazılmışlığı, sezon sezon dizi çekilmişliği hatta beyaz perdeye aktarılmışlığı bile var. Günümüzde bile sırrına tam anlamıyla vâkıf olunabilmiş değil, ancak bilim insanları en azından bu efsanelerden birinin gerçek olup olmadığı konusuna noktayı koydu: Mona Lisa’nın gözleri bizi takip etmiyor!

Olay nasıl buralara geldi derseniz, onu da şöyle özetleyelim:

Her şey Almanya’da yapılan bilimsel bir araştırmayla başladı. Bielefeld Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırmanın sonucunda Mona Lisa’nın gözlerinin odadaki insanları takip etmediği ortaya kondu. Yani içinize ılık ılık korku yayan Mona Lisa Etkisi'nin kaynağı aslında Mona Lisa değilmiş.

Toplam 24 denek ve 2 bin denemeyle oluşturulan bu çalışmada, katılımcılara Mona Lisa tablosundan alınmış 15 kesit gösterildi. Katılımcılardan ise bu kesitlerde Mona Lisa’nın gözlerinin kendi üzerlerinde nereye odaklandığı tespit etmeleri istendi.

Ayrıca katılımcıların aynı cevapları vermelerini önlemek için deneye farklı değişkenler de dahil edildi. Katılımcılar ise neredeyse her defasında Mona Lisa’nın ortalama 15.4 derecelik bir açıyla sağ taraflarına doğru baktığını söyledi.

Ancak Mona Lisa Etkisi’nin oluşabilmesi, yani gözlerin sizi izlemesi için bu açının maksimum 5 derece olması gerekiyor. Yani Mona Lisa sizinle göz teması kurmuyor, sizin sağınıza doğru bakıyor.

1960'lardan bu yana, tablonun sergilendiği Louvre Müzesi'ni ziyaret eden sayısız kişi Mona Lisa tarafından izlendiğini iddia etmişti. Ancak bu araştırma sonucunda durum tatlıya bağlanmış oldu. Araştırmayı yapan ekibin bu konuyla ilgili yorumu şöyle:

'Mona Lisa Etkisi'nin varlığı hakkında bir şüphe yok, sadece Mona Lisa'nın kendisinde böyle bir etki yok.'

Hatta Sebastian Loth ve Gernot Horstmann, olayı biraz daha ileriye taşıyıp Mona Lisa'nın kendilerini izlediğini düşünenlerin narsist eğilimleri olup olmadığına bakmaları gerektiğini söylüyor.

Eğer birinin size bakması veya başkasının ilgi odağı olma fikri, üstelik de tanımadığınız kişiler tarafından izlenmiş olmak sık sık aklınızdan geçiyorsa bu sizin narsist bir kişiliğe sahip olduğunuzun işareti olabilir. Yani izlendiğinizi düşünüyorsanız, narsist olabilirmişsiniz. Oldukça ilginç bir yaklaşım, sizce de öyle değil mi?

Popüler İçerikler

Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
22.01.2019

Bi resim için niye bu kadar uğraşırlar anlamış değilim resim işte.

22.01.2019

Rönesans döneminde ve dünyanın en ünlü ressamlarından birinin elinden çıkmış olması, değerinden dolayı defalarca çalınmaya çalışılması, altın oranın kullanılması, arka planı soldurma tekniği ile resimdeki portrenin canlı gibi gösterilmesi, Da Vinci'nin yalnızca bir ressam olmayışı ve bir dahi oluşu, kriptografi ile ilgili oluşu ve 5 asır önce yaşamış olmasına rağmen tablolarında birtakım şifrelerin günümüzde keşfedilmesi. Virgüller devam eder. Yani aslında sadece "resim işte" değil.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ