Bilim İnsanları Ispanağı Bomba Dedektörüne Dönüştürdü!

Bitkileri kitlesel saldırı önlemi olarak kullanmayı araştıran bilim insanları, ıspanak bitkisini 'küçük' bir müdahale ile bomba dedektörüne dönüştürmeyi başardı.

Yapraklarına küçük tüpler yerleştirilmesi yoluyla bitkinin kara mayınlarında bulunan nitro-aromaları toplayarak, sinyal olarak iletmesi sağlandı...

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) makale olarak yayınladığı çalışmaya göre ıspanak yaprakları tarafından toplanan bu veriler, kablosuz olarak akıllı cihazlara da aktarılabiliyor.

Peki ıspanağı bir bomba dedektörüne dönüştüren bu 'küçük müdahale' nasıl gerçekleşiyor?

BBC Türkçe'nin çalışmaya ilişkin makaleden aktardığı bilgiye göre bilim insanları, ıspanak bitkisinin istenen sinyalleri verebilmesi için yapraklarına nano partiküller ve karbon nanotüpler yerleştirdi. 

Sinyalleri okuyabilmek için ise yaprağa lazer tutarak, bu nanotüplerin lazer ışığıyla tepkimeye girmesi sağlandı. Bir kızıl ötesi kamera aracılığıyla da hedef moleküllerin tepkimesi tespit edildi.

'Bu yöntemle bitkileri isteğimiz herhangi bir şeyi belirlemesi için kullanabiliriz'

Profesör Michael Strano

BBC'ye konuşan proje sorumlularından Profesör Michael Strano, 'Bu yöntemle bitkileri isteğimiz herhangi bir şeyi belirlemesi için kullanabiliriz' dedi.

Strano, 'Bitkiler savunma sistemi olarak kullanılabilir. Ayrıca toplu alanlara yerleştirilerek 'terörist faaliyetlere' karşı da sensör işlevi görebilir' açıklamasını yaptı.

Michael Strano'nun laboratuvarı, yakın zamanda yine karbon nanotüpleri aracılığı ile TNT tipi patlayıcıları ve sinir sistemini etkileyen sarin gazını tespit etmeyi başarmıştı...

Popüler İçerikler

Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
YORUMLAR
01.11.2016

hızla geri kalıyoruz.

01.11.2016

bitkilerin, hayvanlarin eser miktarlardaki kimyasallari algilamada cok cok hassas sensorleri var. bir iki modifikasyonla bunlari kendi lehine kullanmak mumkun. simdiye kadar boyle seyler dusuncude teorideydi ama yakin zamanda genetik modifikasyonlari inanilmaz oranda kolaylastiran ve ucuzlatan teknikler gelistirildi. onumuzdeki gunlerde bu tip haberler karsimiza daha cok cikacak.

01.11.2016

uygulanabilcek seylerin siniri yok gibi. mesela bitkiler modifiye edilerek toprakda eser miktarda bulunan altin, bakir ve benzeri madenleri koklerinden emerek biriktirmeleri saglanabilir. klasik anlamda madenciligi bitirecek bir yontem olur. hic topragi kazip, etrafi kirletmeden madencilik yapilabilir. tabi ulke olarak bunlar bizim faydamiza seyler degil. bu konularda hic bir yatirimi, arastirmasi olmayan ulkeler dahada cok fakirlesirler. maden orneginden gidersek en basitinden klasik madenler kapatilir, bir suru insan issiz kalir, verimli madencilik yapabilmek icin ileri ulkelerden bu teknolojileri satin almak zorunda kalirsin, cikaracagin madenin degeride dusecegi icin gelismis ulke elini bile surmeden madeninin bir kismina sahip olmus olur. hos bu zamanda kadar gelen surecde bundan cok farkli islemiyordu ama aradaki fark ivmelenerek daha cok acilacak.

Pasif Kullanıcı
01.11.2016

Temel Reis bunu beğendi

TÜM YORUMLARI OKU (6)