Serbest Bırakılan Akademisyenler: İmzamızın Arkasındayız

'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) görevli ve gözaltı kararı bulunan 21 akademisyenden 14'ü gözaltına alındı. Bursa ve Bolu başta olmak üzere bugün çeşitli illerde de gözaltılar gerçekleşti. Erzurum'da bir akademisyen tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilirken gözaltına alınanların büyük çoğunluğu ifadelerinin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı. 'Devletten barış içerisinde yaşama hakkı talep ettiklerini ifade eden akademisyenler, bu sağlanana kadar da 'imzalarımızın arkasındayız' açıklaması yaptı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının, 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak' ile 'terör örgütü propagandası yapmak' suçları kapsamında yürüttüğü soruşturma doğrultusunda, bildiriye imza atan Kocaeli Üniversitesindeki (KOÜ) 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı.

Bildiriye İmza Atan Çok Sayıda Akademisyene Soruşturma

Polis ekipleri, 15 akademisyeni gözaltına aldı.  Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak' ile 'terör örgütü propagandası yapmak' suçları kapsamında yürüttüğü soruşturma doğrultusunda, bildiriye imza atan KOÜ'de görevli 15 akademisyenin savcılıkça ifadeleri alındı.

Akademisyenler, savcılıktaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"İmzalarımızın, sözümüzün arkasındayız"

Kocaeli'de serbest bırakılan akademisyenler 'Üniversite barıştır. Barışı savunuyoruz' yazılı pankartla bir basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu şunları söyledi: 

'Bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirmiş, bu ülkeye pek çok meslek grubundan genci kazandırmış öğretim elamanlarıyız. Hiçbirimizin soruşturması, bir sözü çıkmamıştır ya da herhangi bir hırsızlığa yolsuzluğa adı karışmamıştır. Bu anlamda bir söz duyamazsınız. Bizler bu özelliklerimizle varız. Bu bakımdan korku ile bizleri susturmak mümkün değil. Bizler devletimizden barış içerisinde yaşama hakkı, bu toplumsal hakkı talep ettik. Talep etmeye de devam edeceğiz. Ta ki bu sağlanana kadar. Biz imzalarımızın, sözümüzün arkasındayız'

Uludağ Üniversitesi'nde 3 gözaltı

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Bursa Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir, Tıp Fakültesi'nden Şule Akköse Aydın ve Tarih Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Aylin Çakı , Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde 3 akademisyenin savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı belirtildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bolu'da 3 akademisyenin evinde arama

Bolu'da, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiride imzası bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ile Dr. Ülkü Güney'in ikametlerinde arama yapıldı.               

Polis ekiplerinin yaptığı aramada, kent merkezinde ikamet eden Kılıçbay ile lojmanlarda kalan iki akademisyenin bilgisayarlarının imajlarının alındığı öğrenildi.    

Gözaltına alınan üç akademisyenin ifadelerinin ardından serbest bırakıldıkları bildirildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Giresun Üniversitesi'nde 1 akademisyene görevden uzaklaştırma

Giresun Üniversitesi, bildiriye imza atan öğretim üyesinin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.               

Üniversiteden yapılan açıklamada, konuya ilişkin ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.               

Açıklamada, 'Terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonları 'katliam' olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayımlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 26. maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır' ifadesine yer verildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Erzurum'da akademisyene tutuklama istemi

AÜ öğretim görevlisi Ramazan Kurt / Fotoğraf: Bianet

Radikal'den İsmail Saymaz, Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Ramazan Kurt'un tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildiğini duyurmuştu. Saymaz akşam saatlerinde öğretim görevlisi Kurt'un yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldığını bildirdi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Diğer illerde yapılan soruşturmalar ise şöyle:

Gaziantep'te 4 akademisyene disiplin soruşturması

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü tarafından 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiride imzası bulunan araştırma görevlisi Çağrı Aslan, Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğruel, Yrd. Doç. Dr. H. Pınar Şenoğuz ile Yrd. Doç. Dr. Rana Gürbüz hakkında Rektörlük tarafından disiplin soruşturması başlatıldı. 

Söz konusu akademisyenler hakkında YÖK ve savcılık tarafından da soruşturma açıldığı öğrenildi.  

Mersin'de 20 akademisyene soruşturma

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza attığı belirlenen 20 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.

Akdeniz Üniversitesi'nde 9 öğretim üyesine idari soruşturma

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Bülent Şık, Zeki Ertuğ, Erdal Gilgil, Hafize Öztürk Türkmen, Nursel Şahin, Suzan Yazıcı, Süleyman Ulutürk, Taha Karaman ve öğretim görevlisi Cumhur İzgi hakkında idari soruşturma başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, imzacı isimlerle ilgili görevden uzaklaştırma kararı bulunmadığını da açıkladı.

Çukurova Üniversitesi'nde 2 akademisyene soruşturma

Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esengül Ayyıldız hakkında idari soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından suç unsuru saptanırsa öğretim üyeleri hakkında kınama, uyarı ve uzaklaştırma gibi cezaların verilebileceği öğrenildi. Hakkında soruşturma başlatılan Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ise, 'Bu soruşturmadan henüz haberim yok' dedi.

Batman Üniversitesi'nden 5 akademisyen hakkında inceleme

Batman Üniversitesi Rektörlüğü, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisinde imzası bulunan 5 akademisyen hakkında inceleme başlattı. 

Selçuk Üniversitesi'nde sonradan imzasını çeken akademisyene soruşturma

Konya Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza atan, sonra bu imzasını geri çeken İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, hakkında soruşturma başlattı.

Trakya Üniversitesi'nde 2 akademisyen, bir doktora öğrencisine soruşturma

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle 2 akademisyen ve 1 doktora öğrencisi hakkında disiplin soruşturma başlattı. Akademisyenlerden öğretim görevlisi Firdevs Selvili, Rektörlüğe dilekçe göndererek imzasını geri çektiğini bildirdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 4 akademisyene soruşturma

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü, Türkiye geneli yayınlanan bildiride imzaları bulunan 4 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.  

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 6 akademisyene soruşturma

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), bildiride imzası bulunan üniversitede görevli 6 akademisyen hakkında soruşturma açtı.Soruşturmanın, bildiride imzaları bulunan Prof. Dr. Taner Özbenli, Doç. Dr. Canani Kaygusuz, Doç. Dr. Melda Yaman, Doç. Dr. Özgür Öztürk, araştırma görevlileri Fatih Çağatay Cengiz ile Ali Rıza Güngen hakkında açıldığı öğrenildi.      

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde 4 akademisyene soruşturma 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), bildiride imzası bulunduğu gerekçesiyle 4 akademisyen hakkında soruşturma başlattı.ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, '4 akademisyen hakkında 'kamu görevinden çıkartma' soruşturması başlattık. Bunların arasında yer alan Yrd. Doç. Dr. Burcu Toğral'ın ESOGÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü görevine de son verdik' dedi. 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 15 akademisyene soruşturma

Bildiriye Anadolu Üniversitesi’nden 15 öğretim görevlisinin imza attığı öğrenildi.İmzacı akademisyenler hakkında idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Gazi Üniversitesi'nden 1 akademisyen imzasını geri çekti

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal, bildiriye verdiği imzayı geri çekti.               

İnal, yaptığı açıklamada, 'Bildirideki imzamı çekiyorum. Bildiride bazı ifadeler sert olabilir ancak bizim amacımız sadece sivil hak ihlallerine dikkati çekmekti. Ne güvenlik güçleri ne asker ne de hiçbir sivilin ölmesini istemiyoruz. Barış, kardeşlik ve dostluktan yanayım. Örgütün şiddet eylemlerine, bombalama eylemlerine de karşıyım. Sadece kimsenin ölmesini istemiyoruz' dedi.                     

İnal, bildiriye imza attığı için öğrencilerinin tepkisiyle karşılaştığını, bu durumdan üzüntü duyduğunu ifade etti.    

Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi'nde 9 akademisyene soruşturma

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nce bildiride imzası bulunan 9 akademisyen hakkında soruşturma açıldı.

Ajanslar ve Radikal

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
15.01.2016

Orospu çocukları bebekleri öldürüyor, askerimizi şehit ediyor, okullara, hastanelere saldırıyor, bunlar da çıkmış devlet doğuda şiddet uyguluyor diyor. Bunun adına da barış istiyoruz diyorlar. Bi siktirin gidin...

15.01.2016

Her okuyan insana aydın, zeki gözü ile bakılırsa sonuç bu olur.Bu bildirgeyi imzalayanlar sırf Profesör diye aydın ve zeki, ama onlarla aynı kampüste eğitim veren ve imza atmayan eğitmenler salak değil mi? Aydın diye savunduğunuz insanların çoğu imzalarını geri çekti.Sebep ise, "Ne yazdığını bilmeden imzaladık kağıdı." Bu insanlar; Profesör olacak kadar zeki, ama imzaladığı kağıtta ne yazdığını bilmeyecek kadar salakmış meğerse. O medeni diye hayran kaldığınız Avrupa bile böyle bir olay karşısın da bünyesinde hiç bir kamu çalışanını barındırmaz.Mesela, İngiltere İRA'yı nasıl bitirdi?Bilenler bilir.Ira ile ilişki olan tüm memurlar, çalışanlar, emekliler tespit edilerek maaşları kesildi ve vatandaşlıktan çıkarıldılar.Okulda ki öğrenciler'in bursları kesildi.IRA'ya destek veren bütün yayın organları birbir kapatıldı.Bunları yapan İngiltere medeni oluyor da aynısını Türkiye yapınca niye aydın düşmanı kesiliyor ben bunu anlamıyorum. Hükümet ile Devlet kavramını birbirinden ayırın artık.

15.01.2016

az bile bu orospu çocuklarına.

TÜM YORUMLARI OKU (108)