Batmak Üzere Olan Şirketi Dünyanın Hakimi Haline Getiren Bir Deha: 67. Doğum Gününde Steve Jobs

Şimdilerde dünyanın en değerli şirketlerinden olan Apple'ı Apple yapan mükemmel bir öngörüye sahip adam Steve Jobs. Tabii Apple ezelden beri böyle iyi durumda değildi, hatta bir felakete doğru sürükleniyordu bir zamanlar.

1996 yılında Apple'ın o zamanki CEO'su Gil Amelio acilen birşeyler yapması gerektiğini biliyordu ve sürgündeki Jobs'ın sahibi olduğu bilgisayar şirketi NeXT'i satın almak için anlaşma müzakeresinde bulundu. Ama işler Amelio'nun düşündüğünden epey farklı gerçekleşti ve sonunda kovuldu. Böylece Jobs Apple'ın tahtına oturmuş oldu ve bundan sonra da olaylar peş peşe geldi.

Steve Jobs eğer bugün yaşasaydı, 67. doğum gününü kutlayacaktı...

1996 yılının sonlarında Apple, kurucularından Steve Jobs'ı, şirketini terk ettikten 11 yıl sonra 429 milyon dolarlık start-up şirketi olan NeXT'i satın alarak bünyesine geri katmayı planladığını açıkladı.

Hemen ardından Jobs, Apple'ın CEO'su Gil Amelio'nun davetiyle Ocak 1997'de Mac meraklıları için bir kongre olan Macworld Expo'ya açılış konuşmacısı olarak katıldı.

Apple, Jobs'ın Amelio'nun liderliğinde 12 yıl boyunca en düşük seviyesine ulaşan ve çok büyük kayıplar yaşayan Mac yapımcısını yeniden canlandıracağını umuyordu.

Steve Jobs'ın şirketi NeXT, üniversitelere ve bankalara en ileri teknolojide ekrana sahip grafik yoğunluklu bilgisayarlar satarak değerini bulmuştu.

4 Temmuz 1997'de Jobs, Apple yönetim kurulunu Amelio'yu yok etmeye ve kendini önce geçici sonra kalıcı CEO yapmaya ikna etti.

Ağustos 1997'de Jobs bir başka Macworld Expo'da sahneye çıktı ve Apple'ın, uzun zamandır en büyük rakiplerinden olan Microsoft'dan 150 milyon dolarlık bir yatırım aldığını açıkladı. 'Alabileceğimiz bütün yardımlara muhtacız.' dedi Jobs.

Ve 1998'lerin başına gelindiğinde Dell'in CEO'sunun "Jobs'ın yerinde olsaydım dükkanı kapatıp giderdim." dediği Apple, nihayet kar yapmaya başlamıştı.

Jobs bu güzel haberi San Francisco'da gerçekleşen bir başka Macworld Expo'daki konuşmasının sonunda, daha sonradan klasikleşecek 'One More Thing' duyurularından birinde vermişti.

Yine 1998'de Jobs, Apple'ın dünya çapındaki operasyonlarına başkanlık etmek için Tim Cook adlı bir yöneticiyi işe aldı.

Cook, şirketle birlikte kalacak ve nihayetinde firmanın şefi olacaktı.

Microsoft'tan aldığı yardımdan tam 1 yıl sonra Apple, yeni yetenek Jonathan Ive ve Steve Jobs'ın birlikte tasarladığı yüksek performanslı bilgisayar iMac'i tanıtacaktı.

Bu ilk iMac çok ihtiyaç duyulan bir hit haline geldi ve daha ilk 5 ayında 800.000 adet satıldı. Merak edenler için buradaki 'i' harfi bu bilgisayarlar internete sadece iki adımda bağlanabildiği için 'internet' kelimesinden geliyordu.

Apple'ın bir sonraki mükemmel hamlesiyse 2001'de tamamen bir tasarım yeniliğine sahip Mac OS X'i piyasaya sürmek oldu.

Bu bilgisayarların temeli Jobs'ın NeXT bilgisayarlarının çekirdeğindeki Unix ve BSD teknolojilerine dayanıyordu.

Bu aşamadan sonra işler Apple için deyim yerindeyse hızlı ve öfkeli olmaya başlamıştı. 2001'in sonlarına doğru Apple, Virginia ve California'ya ilk perakende mağazalarını açtı.

Ekimde Jobs'ın Apple'ı,Mac'ten sonraki ilk büyük adımını iPod'larla atacaktı. Bu cihaz "Cebinizdeki 1000 şarkı" sloganıyla tanıtılan dijital bir müzikçalardı.

2003'te Apple, iPod'u dijital medya dünyasının merkezi yapmak için iTunes Dijital Müzik Mağazası'nı açtı. Hemen ardından hem iTunes hem de iPod, Windows'u vurdu ve Apple'ın müzik çalma özelliğine can geldi.

Ancak 2003'te Steve Jobs Apple'daki güzel günlerine gölge düşürecek bir haber alacaktı: Pankreas kanseri olmuştu.

Jobs hastalığını 2004'te çalışanlarına duyurana kadar bir sır olarak sakladı.

Sadece 6 yılda Apple gülünç bir teknoloji stoğu firmasından ciddi bir oyun kuruculuğa terfi etti. 2003'ten 2006'ya kadar hisse başına 6 dolardan 80 dolara kadar yükseldi.

Bu sırada Apple pazar payında halen Microsoft'un gerisindeydi ama ciddi miktarda para yapıyordu. U2 and John Mayer gibi ünlüler de yardım için şirket etkinliklerinde yer alıyordu.

Yıllar geçtikçe Apple kullanıcıları cihaz tasarımlarının geliştirilip dokunmatik ekranlı yapılmasıyla ilgili bir beklentiye girdi. Jobs da 2004'te ekibini toplayarak bu beklentiyi karşılamak için işe koyuldu.

İlk başta Jobs aslında dokunmatik ekranlı bir tablet öngörüyordu, fakat bu en sonunda bir cep telefonuna dönüşecekti.

2006'da Jobs büyük ihtimalle Mac'i kurtaran önemli bir adım attı. Her ikisi de Intel işlemcilerle gelen Bir iMac ve ilk MacBook Pro piyasaya sürüldü.

Eski CEO John Sculley, Apple'ın tüm sistemini 'PowerPC' işlemcisi üzerine yapmıştı. Bu da Mac'i hem pahalı hem de yazılımını geliştirmesi zor kılıyordu. Bu yenilikle ilk kez bir Mac bilgisayara Windows yüklenebiliyordu.

Apple iyileşmeye devam ediyordu. 2006 yılında Manhattan'a açılan firmanın amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek Apple mağazası eşsiz cam-küp tasarımıyla New York'un simgesi haline geldi.

Maalesef bu sırada Steve Jobs'ın sağlık durumu da gittikçe kötüye gidiyordu ve artık onu izleyenler de bu durumu fark etmeye başlamışlardı.

2006 yılındaki bir Apple davetinde Jobs, Disney'in CEO'su Bob Iger'ın elini sıkarken. Ne kadar da zayıf göründüğüne bir bakın...

2006 yılı Steve Jobs için bir zaferler senesiydi denilebilir. Tüm çalışanlarına gönderdiği bir e-maille bir kez daha kazandığını böyle açıkladı:

'Arkadaşlar öyle görünüyor ki Michael Dell (Dell'in CEO'su) geleceği tahmin etmek de pek de iyi değilmiş. Bugünkü borsa kapanışına dayanarak Apple'ın Dell'den daha değerli olduğunu söyleyebilirim. Tabii borsa alçalıp yükselebilir, yarın her şey değişebilir ama bana göre bugünün bir değeri vardır. Steve.'

Onca yıldır yapılan spekülasyonlardan sonra Apple nihayet 2007 yılında resmi olarak iPhone'u dünyaya tanıttı.

Zamanının diğer cep telefonlarından farklı olarak pürüzsüz ve hassas dokunmatik bir ekranla iPod'un müzik özelliği bir araya getirilerek oluşturulmuştu. Ayrıca iPhone'un internet tarayıcısı Safari tüm özelliklere sahip tek telefon tarayıcısıydı.

iPhone öyle ünlü bir cihaz haline gelmişti ki Ağustos 2007'de piyasaya sürüldüğü ilk andan itibaren 1 milyon satması sadece 74 gün almıştı!

Ünlü girişimci ve Kleiner, Perkins, Caufield & Byers şirketlerinin yatırımcısı John Doerr Apple uygulamaları için 100 milyon dolarlık bir "iFon" ayıracağını duyurdu.

Bu, Apple uygulama ekonomisinin başlangıcı sayılabilir. Artık Microsoft'a toz yutturmaya başlamışlardı.

2009'da Jobs sağlık sorunları nedeniyle 3 uzun zorunlu ayrılışından ilkini yaparken, Tim Cook da ilk kez geçici CEO'luk görevine getirildi.

Jobs döndükten sonra bile Cook Apple kongrelerinin vazgeçilmezi oldu. Geri döndüğünde sağlık durumunun 'mükemmel' olduğu kaydedildi.

2010 yılında Jobs en sonunda 2000'lerin başından beri çıkarmak istediği Apple iPad'i tanıttı.

2011'in başında tıbbi nedenli ayrılışlarından sonuncusu sırasında Jobs son iki yeni ürün tanıtımının duyurusunu yapacaktı: Biri mart ayında iPad 2 ve diğeri de haziranda iCloud servisi için.

Jobs son halka arzını Haziran 2011'de yaptı: Cupertino Kent Konseyi'ne yeni bir Apple Kampüsü önerdi.

İnşası yıllar alan bu yeni kampüs, 'Apple'ın Uzay Üssü' olarak anılıyor.

Jobs 24 Ağustos 2011'de tekrar nükseden pakreas kanseri nedeniyle Apple CEO'luğundan "Başkan" sıfatını kabul ederek istifa etti.

Çok geçmeden 5 Ekim 2011'de Apple için son güne kadar çalıştıktan sonra vefat etti. O gece Apple'daki tüm bayraklar yarıya indirildi.

Jobs'ın ayrılışından sonra Tim Cook tam zamanlı Apple CEO'su oldu. Büyümeye ve gelişmeye Cook'un önderliğinde devam etti ve dünyanın en değerli firmalarından biri oldu.

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR
06.10.2017

Hala hayatta olsaydı androidi nokia gibi bitirirdi...

06.10.2017

Sevgiyle anıyoruz. "Her gününüzü hayatınızın son günüymüş gibi yaşayın; bir gün haklı çıkacaksınız." Steve Jobs.

07.10.2017

ADAM KIYAFETINI EN SON 2001 DE DEĞİŞTİRMİŞ GALIBA VAY BE

TÜM YORUMLARI OKU (7)