Araştırmaya Hevesli, Okumayı Seven, Yetenekli Çocuklar Yetiştirmek İçin Neler Yapmalıyız?

Zamanla körelmeye başlayan bilincin temelleri çocukluk döneminde atılmaktadır. Bu temel ne kadar sağlam olursa ilerleyen yaşlardaki başarı oranı da o kadar artmaktadır.

Not: En doğru bilgi için uzmana danışın.

Kaynak: 1, 2, 3

Geçtiğimiz günlerde tamamlanan yerli PISA raporunda öğrencilerin değerlendirme sonuçlarının pek de iç açıcı olmadığı görüldü.

  • Matematik sorularında öğrecilerin %16.4'ü temel altında kaldı

  • 4. sınıf öğrencilerinin %29.7'si sosyal bilgiler alanında temel altında8. sınıf öğrencilerinin yüzde 16'sı dört işlem yapamıyor. 4 öğrenciden birinin Türkçe bilgisi, temel ve temel altı seviyede.

Ayrıca raporda, okulda kütüphane bulunmasının öğrencilerin akademik becerileriyle pozitif yönde ilişki gösterdiği bir başka bulgu olarak öne çıktı.

Evdeki kitap sayısı ve okuma süresiyle öğrencilerin başarı düzeylerinin doğru orantılı olduğu zaten birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştı (K).

Raporla ilgili daha fazla ayrıntı için 👇

'Yerli PISA' Raporu ABİDE'den Düşündüren Notlar: '8. Sınıf Öğrencilerinin %16'sı Dört İşlem Yapamıyor'

"Çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarında etkili olan en önemli unsur aileleridir!"

Çocuk anne karnından başlayarak bazı davranışları edinmeye başlar. 0-2 yaş bebeklerin çevrelerindeki nesneleri algıladığı, okul öncesi dönem de okuma alışkanlığını kazanmaya başladığı, yani okumaya hazırlık aşaması dönemidir.  (K).

Aile dışında çocuğun zaman geçirdiği çevre ve eğitim gördüğü okul/eğitimciler de okuma alışkanlığının gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.

Kütüphanesi ve kütüphanecisi bulunan okullar çocukların eğitim düzeylerini olumlu yönde etkilemektedir.

Akıl ve zeka oyunları da kitap okuma alışkanlığı ile birlikte okul puanlarını iyileştirmede son derece etkilidir.

Okullarda ortaöğretim düzeyinde verilmeye başlanan bu dersler hem çocuklar hem de veliler için gerekli birçok bilişsel süreci etkilemektedir. (K).

Peki çocuklar için en önemli şey, gördüğü derslerin sonucunda almış oldukları sınav puanları mı?

Sınav puanları dışında çocuğun düşünme, araştırma, hafıza, problem çözme, çözüm yolları üretme, üç boyutlu düşünme, kendine özgü yaklaşım geliştirme, tasarım yapma, şekil oluşturma, taktik geliştirme gibi eleştirel düşünme ve yaratıcılık becerilerini de geliştirecek oyunlar oynamaları ve kitaplar okumaları ileri yaşlarda özgüvenlerini kaybetmemelerine ve iş hayatlarında başarılı olabilmelerine yardımcı olacaktır.

Peki ne yapmalı?

  • Seçme şansınız varsa çocuğunuzu, kütüphanesi ve eğitimli kütüphanecisi olan bir okula gönderin.

  • Zeka ve akıl oyunları dersleri ve kitap okuma saatleri olan okullar tercihiniz olsun. Ancak bu dersleri veren eğitimcilerin bu konuda eğitim almış olup olmadığını sorgulayın.

  • Okul seçemiyorsanız boş zamanlarında katılabileceği zeka oyunları kurslarına gönderin.

  • Çocuğunuzu mutlaka kütüphaneye götürün, kitap/oyuncak ödünç alarak bilinç kazandırın.

  • Evin her odasında kitap bulundurun ve her gün belli bir süre hep birlikte kitap okuyun.

  • Çocuğunuzu geliştirecek oyunlar satın alın, alamıyorsanız bu oyunların bulunduğu kütüphanelere giderek oyunları birlikte oynayın.

Bir uzmanla görüşerek çocuğunuzun hangi konuda yetenekli olduğunu öğrenebilir, çocuğunuzu onun isteği doğrultusunda bu alana yönlendirebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Sezona Büyük Umutlarla Başlayan ATV Dizisi Erken Final Kararı Aldı!
Galatasaray'da Okan Buruk'un Penaltıya İtirazı Olay Oldu
Milyonlarca Çalışan İçin Pazarlık Masasına Gelecek Asgari Ücrette "İlk Rakam 24 Bin 58 TL Olacak" İddiası
YORUMLAR
06.07.2019

Benim derslerim de öğrencilerin kesinlikle ilk 20 dakika kitap okur. İlk sözlü notları okuduğu kitaplardan olur. Kendi çocuğuma kitap alışkanlığı kazandırmak istedim ilk başta kitapları parçaladı (2 yaşındayken) şu an 4 yaşında ve kitabını getirip “anne birlikte okuyalım mı “der. Kitap okumak bende bir tutkudur. Emin olun çocuklar bu sistemde ders kitaplarından değil okudukları hikayelerden bir çok şeyi öğreniyor. Kitap okuyun okutturun.

06.07.2019

Okumayı sevin ve çocuğa okumayı seveceği şeyleri verin alıştıkça zamanla zaten kendi kütüphanesini oluşturacaktır

06.07.2019

Çocuklarınızla birlikte kitap okuyun. Onlara ödül olarak tablet telefon almayın. Televizyonu vakit öldürmek için kullandırtmayın, seçici olup izlemek istediği şeyi izlesin. Ceza olarak kitap okutmayın. Ödül olarak sosyal etkinlik, gezi, piknik vs verin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ