50 Milyonun Kimlik ve Adres Bilgileri Sızdırıldı: Vatandaşları Nasıl Bir Tehdit Bekliyor?

Uzun süredir İnternet'ten temin edilebildiği iddia edilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik ve adres bilgileri, bugünlerde tekrardan gündeme oturdu.

Geçtiğimiz ay açılan anonim bir web sayfası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının büyük bir kısmının tüm resmi bilgilerini barındıran bir arşivi kullanıma açtı.

Arşivin 2010 yılına ait olduğu ifade ediliyor. Bu yine de pek çok insanın güncel bilgilerinin korunduğu anlamına gelmekte.

Arşivde kimlik bilgileriyle arama yapılabildiği söyleniyor. Böylece kişinin diğer resmi bilgilerine de ulaşmak mümkün vaziyette.

Arşivi İnternet'e yayan kişi ya da kişiler, bu bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğünden temin ettiğini söylüyor.

Esasında bu bilgilere devletin herhangi bir kurumundaki bilgisayarlardan ulaşılabildiğini ekleyelim. Bu durum da bilgileri ister istemez kırılgan bir duruma sokuyor denebilir.

Sonuç olarak 50 milyon civarındaki vatandaşın özel bilgilerini açığa çıkaran bu hamlenin ardından insanları neler bekliyor?

Özel hayatın gizliliği tehlikede olabilir...

Özel hayatın gizliliği ilkesini tepe takla edebilecek bir güvenlik açığı sonucu elde edilen bilgiler, kelimenin tam anlamıyla her vatandaşın mahremiyetini tehlikeye atıyor.

Yani 2010 yılından bu yana ikametini güncellemeyen herhangi bir vatandaşın hanesinin nerede olduğunu bulmanın bir kaç tık ötede olduğu bir durumla karşı karşıya olduğumuz söylenebilir.

Adınıza herhangi bir işlem yapılabilir...

Arşiv birey adına son derece hayati önem taşıyan T.C. Kimlik No bilgisini ifşa edebildiği için, diğer bilgilerle birlikte kullanıldığı takdirde o kişi hakkında resmi işlemler yapılabilmesini sağlayabilir. 

Herhangi bir hizmet satın alırken bilgileriniz verilebilir, adınıza fatura kesilebilir, adınıza herhangi bir hizmet dökümü düzenlenebilir vs.

Bu sebeple bir kez daha hatırlamak gerekli...

Kimlik bilgileri tamamen kişiye özel ve sadece zorunlu durumlarda başkalarıyla paylaşılması gerekiyor. Hali hazırda herhangi birinin ele geçirebileceği bilgileri kişisel olarak olduğunca gizli tutmakta fayda var!

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR

FARK ETTİM DE SON ZAMANLARDA BİÇOK İÇERİĞİN ALTINA ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN DİYORUM VE YİNE GİYECEĞİM ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN...

Pasif Kullanıcı
04.04.2016

giyeceğin?

04.04.2016

"Arşivin 2010 yılına ait olduğu ifade ediliyor. Bu yine de pek çok insanın güncel bilgilerinin korunduğu anlamına gelmekte." Bu ne demektir yahu? Zaten memleket 75 milyon. 50 milyon kişinin bilgisini sızdırmışlar. Kalan da bebelerdir zaten. Ama bu olay muhtemelen emniyetin admin şifresinin 123456 olduğu zamana denk gelmiştir. Bildiğim kadarıyla o konuda tedbir aldılar. Şifre artık 8 hane. Yani sıkıntı yok...

05.04.2016

o zaman yeni şifre 12345678

04.04.2016

Hassiktir.

TÜM YORUMLARI OKU (53)