3. Köprü'nün Son Tabliyesi de Yerleştirildi

Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin en önemli bölümü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünün son tabliyesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törende kaynağı yapılarak yerleştirildi.

Çevreye vereceği zarar ve kuzey ormanlarının geri dönülemez şekilde yok olmasını başlatacağı yönündeki eleştiri ve protestolarla 2013 yılında başlanan çalışmalarda 2015 yılında iki kule arasında kılavuz çizgi çekilmiş ve iki yaka birleştirilmeye başlamıştı. Köprünün çevreyollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki Temmuz veya Ağustos ayında açılması planlanıyor.

'Ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı.

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım konuştu. 

'Ana yükleniciler Türk taşeronlar yabancı'

İlk konuşmayı Bakan Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım 'Tarihi bir an yaşıyoruz. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim köprüsünün son parçasının ilk kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yapacak. Üç yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir asma köprü yok. Birinci ve ikinci köprüyü yabancılar yaptı, Türk müteahhitler taşeron olarak çalıştı. Bu köprüde ise ana yükleniciler Türk taşeronlar yabancı. İnşallah bu yıl içinde Ağustos ayının sonuna doğru takdir edeceğiniz bir günde açılışını yapacağız. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki ağır taşıt trafiği bu köprünün üzerinden geçecek' dedi.

Davutoğlu: 'Bir iftihar projesi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu kaynak işlemini böyle gerçekleştirdi

Binali Yıldırım'ın ardından söz alan Başbakan Davutoğlu,'Bugün bir gurur tablosuyla karşı karşıyayız' dedi. Davutoğlu, 'İstanbul, bu köprüyle birlikte üzerindeki yüklerden önemli bir kısmını atmış olacak. Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak yollarına devam edecekler. Böylece İstanbul, yeryüzünün üstünde 3 köprüyle yerin altında da Avrasya ve Marmaray tünellere ayrıca Melen projesini de dahil ederek, 6. kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu İstanbul'un geleceği açısından, gelecek nesilleri açısından önemli bir proje' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

'Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar, ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle dururken bu yatırımlara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeleriyle, bu projelerin bir numunesi olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif şekilde bir kez daha mührünü vuruyor.' 

Erdoğan: 'Birileri 'olmaz canım' diyordu'

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende şöyle konuştu:

29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman bu iki tane beton yığınıyla kalır diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi. Hatta, hatta ta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Onlar onu yaparken biz dedik ki hayır, biz Avrupa ile Asya'yı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirir.'

59 metre ile dünyanın en geniş köprüsü

3’üncü boğaz köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısından da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe’deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. boğaz köprüsü, “Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.

DHA, CNN Türk, Zete

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
06.03.2016

abi yapsalar suç yapmasalar suç anlamıyom ki bu millet ne istiyor...

06.03.2016

Bu son tabliye de canım ülkemde ilerlemeye, gelişmeye takoz olanlara, ülkemdeki güzellikleri görmeyenlere, herşeye hayır diyen zihniyete gelsin:) şimdi zoruna gidenler başlar hakarete:D takozcular çıkar ortaya..

06.03.2016

ulaşımın olmadığı yerde medeniyet olmaz zeki kardeşimm...

Pasif Kullanıcı
06.03.2016

Gerizekalı herifler. Tek yeşil kalan yerler bina olacak. 3. köprü demek oradaki arsaların betonlaşması demek. Oraya evler binalar dikildikten sonra geri dönüşü yok. Bunları geçtim İstanbulun su sıkıntısı var. Siz genişletmeye çalışıyorsunuz. Bütün dünya iklimi konuşurken siz beyinsizler yatırım peşindesiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (78)