1908 Yılında Gökyüzünden Gelen Bilinmeyen Dev Bir Ateş Topu İle Sibirya'yı Yerle Yeksan Eden Olay: Gizemli Tunguska Felaketi

Nedeni hala bilinemiyor...

Takvimler 30 Haziran 1908'i gösterdiğinde gökyüzünde aniden beliren devasa bir ateş topu, Sibirya semalarına düştü.

Hiroşima atom bombasından bin kat daha şiddetli olan bu ateş topunun bir anda nereden geldiğiyse hala bir sır...

Patlama ile beraber ormanlarda yaşayan binlerce hayan hayatını kaybederken, yüzlerce kilometrelik ormanlar yanıp kül oldu.

Patlama o kadar şiddetli oldu ki etkisi günler boyunca sürdü. Patlama sonrasında günler boyunca gökyüzü turuncu renge boyandı ve insanlar geceleri ışığa ihtiyaç duymadan gazete okuyabildi. Buradan patlamanın şiddetini daha net algılayabilirsiniz.

Tunguska'da meydana gelen patlama, öncelikle bir yanardağı aktivitesi olarak yorumlansa da ortalıkta herhangi bir yanardağ yoktu.

Patlama araştırılmak istense de onlarca bilim insanı patlamanın yaşandığı Tunguska bölgesine cesaret ederek gidemiyorlardı.

Patlamanın gerçekleşmesinin üzerinden 19 yıl geçtikten sonra bölgeye gitme kararı alan bilim insanları, ardı ardına yatan ağaçları görünce gözlerine inanamadılar.

Öncelikle bir meteor düştüğü düşünülse de ortalıkla asla göktaşı yoktu. Fakat bunun yanı sıra çok daha ilgi çekici bir şey bulmuşlardı.

Tunguska'da yanan ağaçları inceledikleri zaman ağaçların üzerinde dünya dışı özellikler taşıyan bazı partiküller keşfettiler.

İncelenen partiküllerin asteroit orijinli bir meteora ait olduğunu keşfeden bilim insanları bu denli geniş bir felakete sebep olan meteorun nasıl bir şey olduğu konusunda şoka uğramıştı.

Bölgede yaşayan ve olaya birebir şahit olan her insan dinlense de her birinin dediği bambaşka şeylerdi. Ortak olan tek görüş ise gökyüzünden gelen devasa bir ateş topuydu.

Patlamanın meteor düşmesi ile oluştuğu kanısı partiküllerle desteklense de bölgede asla meteor parçası bulunamaması işleri daha da karıştırdı.

Araştırmaların ardından 10 yıl daha bölgeye kimse gitmedi ve Rus bilim kurgu yazarı Alexander Kazantsev ortaya bir iddia attı.

Böylesine bir patlamaya ancak nükleer bir patlama sonucunda erişilebileceğini iddia eden yazar, tanıkların anlattıklarını da dikkate alarak alev topunun silindir biçimli olduğunu ve bu tipte bir şeyin ancak uzay mekiği olacağını savunur.

Rus yazarın iddiası üzerine bölgedeki çalışmalar bir daha hız kazandı ve birkaç yıl içerisinde kesin sonuç alınabileceği düşünüldü.

Günümüze kadar patlamanın neden olduğu ve neyin buna sebebiyet verdiği hala sır olarak kalırken, bölgedeki toprak örtüsü verimliliğini tamamen kaybetmiş.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Dünyanın Başına İnsan Eliyle Gelmiş En Korkunç 10 Felaket
Kader Değil, İhmal Can Alır: Türkiye'de Son 20 Yılda Yaşanan Felaketler ve Yarattığı Etkiler
Son Yüzyıla Damgasını Vuran Felaketlerin Detaylarına Değinen 20 Belgesel

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
22.11.2020

Bunun üzerinden bir sürü fantezi üretip durdular yıllardır, hala da devam ediyor. Bu olay artık kesinleşmiş bir şekilde yakın tarihimizde görülen en büyük göktaşı olayıdır. Çok doğal ama nedense insanların gerçeküstüymüş gibi davrandığı bir olay. Aslında her gün onlarca kez yaşanıyor ama hepsi çok küçük boyutlu ve gördüğümüzde "yıldız kaydı" diyoruz. Bu olayda ortada bir krater ve meteor parçası olmayışının nedeni muhtemelen içinde atmosfere girdiği sırada aniden buharlaşan buz halde ve çok yoğun miktarda su veya karbondioksit bulunması nedeniyle göktaşının yerle temas etmeden infilak etmesi. Göktaşına ait parça bulunamamasının nedeni de bu zaten. Bu büyüklükte bir patlama o taşı neredeyse buharlaştıracaktır. Olay yerinde rastlanan o "dünya dışı partiküller" de işte o şiddetli patlamadan geriye kalan göktaşının parçalarıdır.

22.11.2020

19 yıl sonra gittiklerinde kalmış olması zaten saçma bir olay. Kaç hükümet böyle bir bilgi kaynağını ortada bırakır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ