26 Nisan 1986. Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktöründe meydana gelen patlama, etkisi upuzun yıllar boyu sürecek bir felakete yol açtı. Reaktörün patlamasıyla ortaya çıkan radyasyon, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından tam 200 kat daha etkiliydi. Rusların uzunca dünyadan saklamaya çalıştığı felaket, İskandinav semalarında anormal düzeydeki radyasyonun fark edilmesiyle açığa çıktı.
İlk aşamada 31 kişinin ölümüne sebep olan patlamada, kurtarma ve temizleme çalışmalarına katılan 4000 kişi, 1 sene içinde hayatını kaybetti. Ukrayna, Rusya ve Belarus'ta 2004 yılına kadar 18 yaş altı 4000 çocukta tiroit kanseri vakası görüldü. Sayısız çocuk, yetişkin ve hayvan mutasyona uğradı. Bilim insanları, 30.000 ile 60.000 arasında insanın Çernobil’in sebep olduğu kanser türlerinden dolayı öleceğini tahmin ediyor.
Felaketin ardından Türkiye de, kanser oranının çok ciddi bir şekilde artacağı ve etkileri günümüzde bile devam eden bir döneme girmiş oldu. 1986'daki kanserli hasta oranı, 1987'de Marmara Bölgesi'nde iki, Karadeniz'de üç katına çıktı ve çok sayıda insanımızın da ölümüne sebep oldu.
bizim komple varlığımız hata onu napıcaz
21 Aralık 2012 Maya takviminin son günü, dünyanın sonu gelecek diye bir haber vardı bir ara. Ne sevinmiştim komple helak olup gebereceğiz diye. Tek seferde olabildiğince acısız ölmek varken, şimdi herşeyin farkında olup başta vicdanımız olmak üzere yavaş yavaş sağlığımız da acıyla tüketiyor bizleri. Hep bir fazlası benim olsun diye diye ağzına sıçtık Dünya'nın. Bence artık sağlı sollu şöyle büyüğünden iki tane göktaşı yemenin vakti çoktan geldi. Amin.
Kuyu patlamadan 85 milyon litre gün sonra ancak kapatılabildi. ?? sen 15 milyon milyar gün litre ham petrolü ne yaptın?