Yokluk İçinde Yitip Gittiler! Yürek Burkan Öyküleriyle Yeşilçam'ın Kayan Yıldızları

Yeşilçam sineması, güldürenleri ağlatanlarıyla bize pek çok ünlüyü kazandırdı. Ancak zaman içinde adını pek duymadığımız ve ne yazık ki şöhretin zalimliği ile yüzleşmek zorunda kalmış, yokluk içinde yitip gitmiş onlarca sanatçı var. Onların yürek burkan hikayelerini sizler için derledik.

1. Fiziksel yapısı, meşhur kabadayı tiplemesiyle akıllara kazınmış ünlü oyuncu Yadigar Ejder, 1000'in üzerinde Yeşilçam filminde rol aldı, onlarca kez Kemal Sunal, Cüneyt Arkın gibi isimlerle aynı sette bulundu. Ancak son yılları hüzünlü geçecekti.

Işık şefi Kaya Sandık,

'Bir gün set bitmiş, gece 1–2 gibi eve dönüyordum, sokakta karşılaştım Yadigâr’la. 'Otelden çıkardılar' dedi. Borcunu ödeyemediği için atmışlar garibimi... 

Avanos Sokak’ta Uğur Film’in deposu vardı. Işıkları, ekipmanları oradan alır, oraya bırakırdık her gün. Oraya götürdüm, yatacak bir yer ayarladım. Sonra 1 aya yakın ışık deposunda yattı.' diye anlatıyordu.

Donarak öldüğü sanılsa da Yadigar Ejder'i vahim bir kaza sonucunda kaybettik.

Halk arasında yıllardır Taksim Gezi Parkı'nda donarak öldüğü anlatılan altın kalpli dev adamın gerçek hikayesini Süheyl Eğriboz şöyle anlatıyor:

'Bu adam içki içmez. Bir yere gidiyor, açılışa gidiyor, limonatasının içine votka koyuyorlar. Bir daha, bir daha, bir daha… Gırgır geçecekler ya! Biraz da Allah rahmet eylesin çocuk zekâlıydı. Limonata yerine içiyor. Galatasaray kulübünün karşısında bir otel vardı. Ufacık bir otel. Tuvaleti alaturka. Otele gidiyor, 100 numaraya gidiyor, içkili de zaten. Oturuyor, kalkarken ayağı kayıyor, kafasını karşıdaki duvara vuruyor. Bu işte ölüm sebebi; beyin kanaması…'

Bir Yeşilçam Emektarı: Yadigar Ejder Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey

2. Sezercik karakteri ile hafızlarda yer etmiş Sezer İnanoğlu, 1997 yılında eşinin intiharıyla bir dönüm noktası yaşadı.

Sezer İnanoğlu, 24 Ocak 2007'de Yedikule'de kendisini takip eden polislerle girdiği silahlı çatışmadan kısa bir süre sonra Şile'de rutin trafik kontrolü yapan jandarma ekiplerince yakalandı.

Bu suçlardan ufak cezalarla yırttı ancak 2015 yılında "vahim olan silahları satın almak ve taşımak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, cezası ise halen sürüyor.

Ah be Sezercik...

3. Türkiye'nin ilk kadın sinema yıldızı ve ilk kadın yönetmeni Cahide Sonku'nun hayatı da trajik bir şekilde sonlanacaktı.

Kurduğu film şirketinin ofisinde çıkan bir yangının ardından dibe vuruşu başladı, alkol batağına saplanan Sonku günlerini sadece alkolle geçiriyordu.

Bir fotoğrafçı 1970'lerin sonunda Beyoğlu'nda bir lokantada Sonku'nun bulaşıkçılık yaptığını görmüştü.

1981'de hayata gözlerini yuman Türk sinemasının ilk kadın yıldızı Cahide Sonku’nun cenazesinde ise sadece 8 kişi vardı.

4. Yeşilçam'ın ilk komedi aktörlerinden olan Suphi Kaner ise Yeşilçam'ın acımaz düzeni yüzünden kendi yaşamını sonlandırmıştı.

Başta sahne arkasında kameraları taşıyarak başlayan ardından kameraların önüne geçerek süren sinema kariyerine hüzünlü bir nokta koydu Kaner. Çok alkol tükettiği gerekçesiyle film anlaşmaları iptal edilen ve adeta boykota uğrayan sanatçı beş parasız kalmıştı.

Bir röportajda "Türkiye’deki bütün kameraları sırtımda taşıdım. 18 yılda bu hale geldim. Hamalı aktör diye karşılarında görmek ağır geliyor." dedikten 1 hafta sonra intihar etti.

5. Yeşilçam'ın bebek yüzlü jönü Mesut Engin'in 1973'te Ses Dergisi'nin kapağına çıkmasıyla parlayan kariyeri hazin bir şekilde sonlandı. Büyük bir düşüş yaşayan Engin, son yıllarını parasız, otobüs duraklarında ve banklarda yatarak geçirdi.

Son kez kamera karşısına geçtiği “Hesaplaşma” dizisini çektiği 2009 yılının mayıs ayında Engin, tiyatro sanatçıları Mehmet Esen ve Mustafa Turan tarafından Taksim İlk Yardım Hastanesi’nin önünde bitkin bir halde bulundu. Tedavi ettirilen Engin’e Darülaceze sahip çıktı.

2011 yılında yokluk içinde hayatını kaybeden Mesut Engin, Yeşilçam'da Kadir İnanır, Ayhan Işık, Perihan Savaş gibi oyuncularla başrollerini paylaştığı pek çok film ile biliniyordu.

Arkadaşı Güven Turgut, ölümünün ardından “Düşenin dostu olmuyor. Şimdi cenazesini teslim edebilmek için ailesine ulaşmaya çalışıyoruz.” demişti.

6. Türk sinemasının sayısız rolde oynamış en büyük yeteneklerinden biri Yıldırım Önal son yıllarında öyle yokluk içindeydi ki Altın Portakal Ödülü'nü bir rehinciye bırakmak zorunda kaldı ve bir daha da geri alamadı.

Bu olayın anısına 1999 yılından beri her yıl, bir sinema emekçisine Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Yıldırım Önal Anı Ödülü verilmektedir.

Yeşilçam'ın O Sımsıcak Ortamında Çekilmiş, Birçoğunu İlk Defa Göreceğiniz 32 Harika Fotoğraf

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
25.10.2018

Editör arkadaşlar Yadigar Ejder parkta donarak öldü diyorsunuz sonra aşağıda aktöre ait link veriyorsunuz açıp okuyoruz sonra bakıyoruz ki adam aslında öyle ölmemiş. şimdi 1 siz kendi içeriklerinizi okumuyorsunuz bizim okumamızı bekliyorsunuz 2 yanlış haberli içerik yapıyorsunuz 3 diğer haberlerinizde acaba araştırmadan yalan yanlış ne yazıldı acaba diye merak ettiriyorsunuz. Demekki yazdığınız başka içerikler de öyle kulaktan dolma bilgiler var

25.10.2018

Editör hocam eline sağlık. Ancak Yadigar Ejder'in ölüm şekli yukarıda bahsedildiği gibi değil. Aslında bi altında paylaştığın içerikte doğrusu var, belki düzeltmek istersin.

25.10.2018

Ya harf hatası var ya da cümlede anlam bozukluğu var her sanatçının hikayesinde akıcı bı okuma söz konusu degil

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ