Yıllardır Merak Edilen Soruya Açıklık Getiriyoruz! Doktorların Yazıları Neden Kötüdür?

Doktorların kötü yazı yazdığı söylemi, çoktan beri halk arasında yayılmış ve artık tamamen kabul gören bir söylentidir. Her insan mutlaka bir kez de olsa doktora gitmiştir. Muayene sonrasında doktorun yazdığı reçeteyi görenler, karmaşık ve okunmaz bir yazıyla karşılaşırlar. Peki bunun sebebi nedir?

Esasında doktorların kötü yazı yazmalarını sadece tek bir sebebe bağlayamayız. Birtakım doktorların hususi görüşleri ve yapılan araştırmalar neticesinde, bunun birkaç sebebi olduğu kanısına ulaşıyoruz.

a) Öğrencilik Yıllarından Gelen Bir Alışkanlık

Çoğu kişinin bildiği gibi, doktor olmak için 6 yıllık çok uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçilmesi gereklidir. Bu eğitim süresince doktor adaylarının gördükleri dersler çok ağırdır. Aynı zamanda birçok karışık detaya sahip olan bu derslerin notunu tutmak hiç de kolay değildir. İşte bu sebeple çoğu doktor adayı daha tıp fakültesi sıralarındayken, hızlı bir biçimde not tutmaya alışırlar. Bu hız da doğal olarak karışık bir yazıyı ortaya çıkartır.

b) İş Yoğunluğu ve Yorgunluk

Doktorlar gün içerisinde birçok hastayı görürler. Onların rahatsızlıklarını teşhis ve tedaviye çalışırlar. Bu sebeple kendilerinde yoğun bir iş yükü oluşur. Genellikle reçete yazarken de bu yorgunluk sebebiyle yazılarına dikkat etmeyebilirler.

c) Çok Yoğun ve Çeşitli Düşünceleri Olması

Doktorlar genellikle reçeteleri yazarken aynı anda birçok ilaç adları, bu ilaçların olası yan etkileri ve zararları, kullanım dozu gibi birçok şeyi düşündükleri için, o sırada yazdıkları kağıda çok yoğun vaziyette odaklanamayabilirler. Bu sebeple yazıları düzensiz olabilir.

d) Teknik Terimlerden Bahsedilmesi

Doktorların reçeteye yazdığı ilaçların isimleri bizlere hiç tanıdık gelmez. Esasında reçetede yazılanlar teknik şeylerdir ve tıp ile alakadar olmayan bir insanın bu yazıları okuyup anlayabilmesi çok da mümkün değildir. İşte bu sebep dolayısıyla aslında reçetelerde yabancı ilaç adları olduğu için, bu yazılar bize karmaşık gözükür.

e) Kişiler Algılarımız

Esasında dünyadaki birçok kişinin yazısı kötü, veya çok güzel olabilir. Çok okunaklı yazı yazan doktorlar da mutlaka mevcuttur. Fakat biz yabancı birisi olarak, en sık doktorların yazısını gördüğümüz için sadece onların kötü yazdığı algısına kapılıyoruz. Oysa bir polis ya da hakimin el yazısı da kötü olabilir.

Netice itibarıyla bu birkaç sebepten biri, veya birkaçı dolayısıyla doktorların kötü yazdıkları kanısını elde ediyoruz. Bunun dışında ''doktor yazısı kötüdür'' algısının kulaktan kulağa yayılarak halk arasında büyük kabul görmesi de yadsınamaz bir etkendir.

Bonus: Doktor Yazısı

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
09.10.2016

Doktar okunamayan yazı yazmak için 6 yıl okuyor eczacı çırağı aynı yazıyı okumayı 6 günde çözüyor

09.10.2016

gördüğüm en saçma galeri gerçekten. gerçekleri ben açıklıyorum. hasta aynı ilaç diye tutturmasın diyedir. hastaların çoğu cahildir ama kendilerini bilgili zannederler. hastaya muadil ilacı anlatmak gerçekten çok zordur. doktorlar bildikleri herhangi bir ilacın adını yazarlar. jenerik ya da muadil ayırtetmezler. eczacı da elinde hangisi varsa, hangisi daha ucuzsa ya da devlet hangisini ödüyorsa onu verir. hasta eğer reçeteyi okuyabilirse muadil ilacın da aynısı olduğunu anlamadığından eczacı bana doktorun yazdığı ilacı vermedi diye problem çıkartır, herkesin işi aksar, eczacı kafayı yer.

10.10.2016

doktor da mümessilinden para koparamaz ;)

09.10.2016

Dodex 1. Kutu her gün kullanacak 2. Kutu haftada 1 3. Kutu ayda 1 Devit 3 damla haftada bir gün 1 şişenin tamamı ekmek üzerine dökülerek yenecek. Toplamda 8 şişe içilecek. Eczane de 1 yıl çalışma faydası feriştahı gelsin yine okurum :D

TÜM YORUMLARI OKU (20)