Yeşilçam Sineması'nın O Sımsıcak Dünyası Hakkında Daha Önce Muhtemelen Duymadığınız 15 Şaşırtıcı Bilgi

Üzerinden yıllar yıllar geçse de en sevdiğimiz filmlerin yuvası Yeşilçam hakkında az bilinen ilginç bilgileri sizin için derledik.

Kaynak: Yeşilçam Sineması

1. 1974 yapımı "Doğu Ekspresi’nde Cinayet" filminde Yeşilçam'ın ton ton dedesi Nubar Terziyan'ın işportacı olarak ufak bir rolü vardır.

Agatha Christie’nin aynı adlı eserinden uyarlanan filmde Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, J. Bisset ve Sean Connery rol almıştır.

Ingrid Bergman bu filmdeki rolüyle 1975'te düzenlenen 47. Oscar Ödülleri'nde 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödülünü almıştır.

2. 1976 yapımı Hababam Sınıfı Uyanıyor filminde okuldan kaçış planını çizen kişi filmin oyuncularından Dilaver Gür'dür.

3. Hababam Sınıfında savaş gazisi bir öğretmeni canlandıran Sıtkı Akçatepe gerçekten bir İstiklal gazisidir ve Halit Akçatepe'nin öz babasıdır.

4. 1985 yapımı Gurbetçi Şaban filminde Kemal Sunal'a adres tarif eden ve süt kuyruğunda bekleyen kişi teknik direktör Yılmaz Vural'dır.

5. Sakar Şakir filminde "Yanıyorsun Fuat abi" repliğiyle hatırladığımız Macit Flordun oyuncu Tardu Flordun'un babasıdır.

6. Yönetmenliğini ve senaristliğini Aydın Arakon’un yaptığı 1949 yapımı "Çığlık" filmi sinemamızın ilk korku filmidir.

7. 1978 yapımı "İyi Aile Çocuğu" filminin orijinal müziği çok tanıdık bir melodidir.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

8. Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncuları Ayşen Gruda, Ayben Erman ve Ayten Erman kardeşlerdir.

9. Atla Gel Şaban filminde "şiki şiki baba" kasetini arayan Kazım'ın adamı dört farklı kasetçiye girmiş gibi görünse de aslında her seferinde aynı kasetçiye girmektedir. Kasetçiye girince iki defa soldaki, iki defa da sağdaki tezgahtara kaseti sorar. Sadece tezgahtarlar değişiyor.

10. Hababam Sınıfı Uyanıyor filminde Hayta İsmail (Ahmet Arıman) o sene gerçekten askerliğini yapıyordu ve seti ziyarete geldiğinde senaryoda olmadığı halde birçok sahnede yer aldı.

11. Kibar Feyzo'da ağanın "ula şurda 141-142 başsınız" sözü rastgele söylenmiş bir söz değildir. Burada Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve 142. maddelerine ince bir gönderme yapılmıştır.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Merak edenler için:

Madde 141/1. fıkra: Sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü tesis etmeye veya sosyal bir sınıfı ortadan kaldırmaya veya memleket içinde müesses iktisadi veya sosyal temel nizamlardan herhangi birini devirmeye matuf cemiyetleri her ne suret ve nam altında olursa olsun kurmaya tevessül edenler veya kuranlar veya bunların faaliyetlerini tanzim veya sevk ve idare edenler veya bu hususta yol gösterenler sekiz yıldan on beş yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılırlar. Bu kabil cemiyetlerin birkaçını veya hepsini sevk ve idare edenler hakkında ölüm cezası hükmolunur.

Madde 142/1. fıkra: Sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü tesis etmeye veya sosyal bir sınıfı ortadan kaldırmaya veya memleket içinde müesses iktisadi veya sosyal temel nizamlardan herhangi birini devirmek veya devlet siyasi ve hukuki nizamlarını topyekun yok etmek için her ne suretle olursa olsun propaganda yapan kimse beş yıldan on yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır.

12. Yönetmenliği Ahmet Fehim'in yaptığı 1919 yapımı "Binnaz" filmi, afişi basılarak yurt dışına satılan ilk Türk filmidir. Dram türündeki filmin uzunluğu 45 dakikadır.

13. Şener Şen 1964-1966 yılları arasında Muş'ta öğretmenlik yapmıştır.

14. Hababam Sınıfı Uyanıyor ve Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor filmlerinde rol alan Faruk Şavlı, Hababam'ın domdomu Feridun Şavlı'nın kardeşidir.

15. Yeşilçam'da afişlerdeki isim düzeni yüzünden sanatçılar arasında dargınlıklara varan tartışmaların yaşandığı biliniyor. Tarık Akan, Hababam Sınıfı filmi ile ilk kez bu kuralı bozarak starlara güzel bir örnek vermiştir. Tarık Akan büyük bir jestle Münir Özkul’un adını kendi adından önce yazdırmıştır.

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
YORUMLAR
29.11.2017

Tarık Akan'ın yaptığı jeste hiç şaşırmadım, ne güzel insandı, Allah rahmet eylesin.

Tarık Akan olmak 👏🏻

29.11.2017

tarık akan aynı jesti maden filminde cüneyt arkın'a da yapmıştır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ