Yeni Normalde Risk Almanıza Gerek Yok: Sağlık Probleminizi Doktorunuzla Görüşmenin Yeni Yolu "Steto"

Özellikle pandemi sürecinde güvenli sağlık hizmeti almak hepimizin isteği. Bu noktada Steto, teletıp yöntemi ile sağlık hizmetlerine ulaşmak için kolay bir yol sunuyor.

Pandemi döneminde sağlık hizmeti almak.

Pandemi insanların kalabalık yerlerden uzak durmalarına neden oldu. Salgın açısından risk barındıran yerlerin başında da doğal olarak sağlık merkezleri geliyor. Sonuç olarak zorunlu olmadıkça insanlar hastanelere de gitmeme eğilimi gösteriyorlar. Bu durum ise pandeminin dolaylı bir etkisini ortaya çıkardı: Kronik hastalıkların seyrinin kötüleşmesi.

Örneğin Çin’de solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye başvurular geçen yıla göre yarı yarıya azaldı.

İlgili kaynağa buradan bakabilirsiniz. Birleşik Krallık’ta ise yeni tanı konulan kanser vakaları geçen yılın dörtte biri düzeyine geriledi. Bu durum her hafta 2300 kişinin kanser tanısının konulamadığı anlamına geliyor. İspanya’da pandemi döneminde kalp krizi tanılarında %40 oranında düşüş meydana geldi. Diabetten hipertansiyona, depresyondan kalp yetmezliğine kadar neredeyse tüm kronik hastalık gruplarında, doktor kontrollerinin aksaması nedeniyle hastalığın kötüye gittiğinden bahsetmek mümkün.

Tüm bunlarla birlikte Covid pandemisi sürecinde insanların evden çıkamamalarının vücudumuz ve psikolojimiz üzerinde pek çok olumsuz sonucu oldu.

Örneğin gün ışığı görememekten D vitamini eksikliği çekilebilir, ayrıca salgının yalnızlık ve olumsuz pek çok psikolojik etkileri olduğundan bahsetmek mümkün. Bu gibi nedenlerle sağlık hizmetine daha da çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde maalesef sağlık hizmetine istediğimiz gibi ulaşamadığımız bir tablo ile karşı karşıyayız. Sonuç olarak gözden kaçıyor olsa da, pandeminin dolaylı sağlık etkilerinin de oldukça kötü sonuçları olması bekleniyor.

Pandemide güvenli biçimde sağlık hizmeti nasıl alınır?

Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün işaret ettiği başlıca yöntem teletıp. Dünya Sağlık Örgütü de dünya genelinde ülkelerin %94’ünde kronik hastalıklarla ilgili hizmetlerin kısmen ya da tamamen pandemi hizmetine dönüştürüldüğünü saptamış. Bunun sonucunda kanser tarama, diabet ve hipertansiyon takiplerinin üye ülkelerin yarısında sekteye uğradığı görülmüş. Tüm bu gelişmeler karşısında üye ülkelerin %58’inin teletıp stratejisini geliştirmesini “cesaret verici” olarak buluyor Dünya Sağlık Örgütü.

Aslında Amerika’yı baştan keşfetmeye gerek olmayabilir.

Daha 1887 yılında ünlü Lancet dergisinde Kızıl salgınına ilişkin doktorlara çağrı yapıldığını görüyoruz. Hastaların odasına gire çıka salgının yayılmasında doktorların önemli risk olduğu ve hastanın durumunun önce telefonla öğrenilip, durum ağırsa evde muayene edilmesinin riski azaltabileceği vurgulanıyor bu çağrı metninde.

Teletıp nedir?

Bu kavramın “Sağlık hizmet sunucusu ile sağlık hizmeti alanın fiziksel olarak aynı ortamda bulunmadıklarında, sağlık hizmetinin telekomünikasyon yöntemleriyle sunulması” gibi resmi bir tanımı var. Pratik anlamda “doktorla internet aracılığıyla görüşmek” şeklinde özetleyebiliriz.

Teletıp ile doktorlara ulaşmanın yolları

Seçeneklerden biri doktorların iletişim bilgilerini internetten bulup, teker teker ulaşıp, online görüntülü konuşma yoluyla hizmet verip vermediklerini sormak. Elbette oldukça zahmetli ve verimsiz bir yöntem bu. Steto tam da bu süreci zahmetsiz ve etkin biçimde sürdürmeyi olanaklı kılan bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

Steto bir teletıp platformu.

Dolayısyla halihazırda online hizmet veren doktorların bir arada oldukları bir platform. Steto’da uygun doktoru bulmak çok kolay çünkü doktorlar 100’den fazla uzman ve 25’ten fazla profesör doktor arasından branşları, mezun oldukları üniversiteleri ve hatta cinsiyetlerine göre filtreleme yapmak mümkün. Ayrıca bir uzmanlık alanında farklı konularla özel olarak ilgilenen doktorlar, ilgili anahtar kelimelerle de aranıp bulunabilir. Bulduktan sonra doktorun ajandasından uygun tarih ve saatleri görüp hemen o anda randevu oluşturulabilir. Ödeme Steto üzerinden yapılıp, online görüntülü konuşmayı de başka bir yazılıma gerek kalmadan yine Steto üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Steto pandemiye yönelik bir proje midir?

Hayır. Özellikle yaşadığı yerde ihtiyaç duyduğu uzmana ulaşamayan kişiler, bulunduğu yerden farklı bir lokasyondaki bir uzmanın ikinci görüşüne ihtiyaç duyan kişiler, seyahat sırasında da doktoruna ulaşmak isteyenler için hayatı kolaylaştıran bir uygulama olacak Steto.

Popüler İçerikler

TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!